Стефановић: Већини је сада jасно ко покушава да сруши Александра Вучића

12348631_594922030659465_1600656063_n

Шта се све ово дешава последњих дана у Србији?

Верујем да је већини људи сада све јасно, ко покушава да сруши премијера и Владу, дестабилизује Србију и изазове хаос, констатује министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

 ,,Чињеница јесте да се наша нејака опозиција преселила у невладин сектор, схвативши да ће тешко победити Александра Вучића на изборима. То уосталом показују резултати гласања од 2012. године наравно. На свим изборима претили су да ће глатко победити СНС, а онда би се догодио њихов дебакл. Имају, дакле, само једну ману, неће их народ. А када су то схватили применили су другу тактику.”

Која је то тактика?

Да се серијом лажи, измишљотина, медијским манипулацијама и другим најпрљавијим средствима удруже у најчуднију групу коју је неко могао да састави са само једним циљем – рушење Александра Вучића.

Али зар посао опозиције није да руши власт?

Није спорно да неко покушава аргументовано да политички сруши Вучића, то је легитимни циљ. Свако има право да се бави политиком, да победи на изборима, да управља Србијом ако му грађани пруже поверење. Томе се нико не противи, али не можете ширити бруталне лажи које стварају нестабилност у држави. Када оптужите премијера и то неколико дана пред министарски самит ОЕБС-а или после посете Кини, која је резултирала озбиљним инвестицијама које ће доћи у ову земљу, и када га оптужите да је седео у некој кафани, нудио 120 евра како би изнудио нечије признање, а то не можете да докажете, јер се то није десило, онда је то покушај да се изазове нека врста хаоса.

Део јавности пита зашто премијер уопште придаје толики значај рату таблоида? Зар нема преча посла?

Како да не придаје? Он је оптужен да је учинио тешко кривично дело. То је веома опасна оптужба, пласирана као потпуна истина без могућности било каквог демантија.

Остао је ипак опор утисак, привид неког ријалитија, након што је премијер отишао на полиграф?

Вучић је то добровољно урадио. На сопственом примеру желео је да покаже да сви морају да одговарају уколико се тако страшне оптужбе изнесу, али и да скине љагу са свог имена. Он је то учинио зарад свих нас који стојимо уз њега не само у странци, већ и у влади, на путу неке боље и другачије Србије. Важно је да се једном за свагда демистификују све те лажи и рашчисти са тако бруталном неистином. Онда грађани Србије могу јасно да виде чему служи пласирање таквих насловних страна.

Да ме не схватите погрешно, нека медији пишу шта год хоће, али немају право да износе лажи. Односно могу да износе лажи, али онда за то морају да одговарају. А ако су то лажи које угрожавају функционисање државе, онда на то морају да реагују државни органи. Тужилаштво је реаговало, видећемо који су даљи кораци.

И шта можемо да очекујемо у наставку?

Могућа су само два исхода: или је тачно да је Александар Вучић био у тој кафани и нудио неки новац неком човеку због чега ће отићи и премијер и Влада, или ће неко ко је то пласирао морати за то да одговара. У савременом свету, једноставно, то тако функционише. Не можете оптужити премијера да је криминалац, а да нема последица. Или имате доказе или их немате. Премијер је на полиграфу све то негирао, а шта је њихов доказ? Исказ, нажалост нестабилног човека, који је пред полицијом негирао да је седео са премијером за истим столом, иако је то првобитно написао у кривичној пријави. Сада не може да се сети ни назива кафане, ни сата, ни дана, ни недеље, ни године када се наводно срео са њим. Ничега не може да се сети, осим да је то било по ноћи.

Ради се, дакле, о оркестрираним, монтираним и лажним сведочењима, чији је циљ да нанесу штету премијеру. Зато такве ствари морају да се окончају. Варају се они који мисле да ће ово трајати три дана, а онда идемо на следећу измишљотину. Желимо истину, као и да утврдимо ко је крив. А онда ће тај одговарати.

Судећи по вашем реаговању, очигледно вас је заболела та оптужба на рачун Вучића?

Свакако да држава мора озбиљно да реагује. Поменуо бих и јединство које су показали премијер и председник да се настави са реформама, али и са отпором према свима онима који покушавају да сруше владу лажима. Нека се људи припреме за изборе, нека се кандидују, нека понуде неке идеје, пошто до сада нисам видео ни трунку од њиховог озбиљног програма. То су све спискови лепх жеља са почетка вишестраначја у Србији двадесетих година. Очигледно је да не могу Вучића да сруше, зато иду на дестабилизацију и изазивање хаоса. Нисмо изненађени, јер је њихов став: нека Сррбији буде што горе, а нама што боље. То је суштинска разлика, јер ми нисмо спремни ни као странка ни као влад ада жртвујемо наше грађане, као ни Србију. Нећемо се предати јер верујемо у оно што радимо. Нећемо попустити, него ћемо се борити жестоко и показати зашто је ово добар пут. То, поред ММФ-а, каже и Светска банка, немачки парламент, али и партнери са Истока, дакле шитока међународна заједница. На самит ОЕБС-а У Србију долази и Кери и Лавров у исто време. Да ли је тај њихов Сусрет неко могао да замисли у Београду под оваквим међународним околностима? То је велико признање за Србију.

А кад ће тај епилог?

Врло брзо. Занимљиво је да нико од оних који износе лажне оптужбе, ни Пајтић, ни Корнић неће на полиграф. И онда је у јавности очигледна сатанизација људи који раде као полиграфисти, сатанизација полицијских истражних метода. На саслужање Лидије Удовички мораћемо изгледа да чекамо месецима, док се не појави пред шпанским властима како би јој узели изјаву.

Неће на полиграф зато што не верује у те ваше истражне методе? Тврде да полиграфом разарате правну државу?

Свесни да ће детектор показати да износе неистине, покушавају да створе лажну слику о полиграфском испитивању, па чак ангажују и адвокате који тврде да је проћи полиграф исто као да пролазите кроз детектор за метал. Извините, ФБИ сваке године користи полиграф за проверу својих припадника и тако, између осталог, проверава да ли се међу њима налазе корумпирани припадници или они у спрези с криминалом. Све савремене полиције света користе полиграф као индицију за доказне радње. То је у великом броју земљама важан инструмент и сви они који ништа не крију, немају разлога да беже од полиграфа. Али неки се можда плаше да ће их полиграфисти питати и за неке криминалне активности од раније, али нема потребе да страхују, јер ће о томе причати у некој другој истрази.

Опозиција тај инструмент извргава руглу и тврди да је то Стефановићев полиграф?

Очигледна је намера да обесмисле полиграф, па чак спинују причу у  јавности и говоре да је то полиграф који припада министру Стефановићу. Као да пре мог доласка у МУП полиграфисти нису постојали, а они су ту веома дуго, још  пре министра Дачића. Реч је о психолозима којима чак не знам ни име, али они свој посао раде професионално и потписују се испод сваког извештаја. Јуче је министар био Дачић, данас сам ја, сутра ће бити неко трећи, а ти људи не могу и неће да ризикују своје каријере. Не може се наместити то полиграфско испитивање. А ти који то тврде, нека дођу – наместите га, господо, и причајте шта год желите. Нека дође Пајтић и намести полиграф. Али тај човек није на послу, ретко је на радном месту. Зато га потпуно разумем. Он жели још мало да живи на грбачи грађана Србије, јер зна да после следећих избора неће бити нигде на власти. Жао ми је што полицију извргавају руглу, покушавају да је разоре и унизе њене припаднике тиме што ће рећи да је то злоупотреба. Извините, полиција ради свој посао, поправља резултате, а и истраживање ОЕБС-а је показало да поверење грађана у полицију расте.

Чују се оптужбе да последњим потезима ширите атмосферу панике и страха, и да је заправо на делу тихо увођење вандредног стања?

Нема никаквог увођења вандредног стања. Ни тихог ни гласног. Србија је једна од ретких земаља која је потпуно мирна и то видите на основу досадашњих посета Београду и људи који долазе из иностранства у нашу земљу. А када иамте државне органе који предузимају опсежне акције да нешто сузбију и нешто реше, онда вас оптужују да је то увођење вандредног стања. Е па није. Управо желимо да покажемо да систем функционише. Када направите кривично дело, тужилаштво и полиција ће реаговати и онда уопште није важно како се зовете и коју функцију обављате, да ли је уопште обављате или се шеткате по иностранству. Да ли сте политичар, новинар, лекар или инжењер. Небитно је. Само се поставља питање да ли сте прекршили закон и ако јесте, морате да одговарате. Ако нисте кршили закон, онда немате чега да се плашите. И код тих прича о ширењу страха, извините, не знам ко се плаши полиције. Односно знам – криминалци и људи којима савест није чиста.

Замерили су вам што сте се  на конференцији за новинаре обратили јавности у присуству наоружаних полицајаца, јер је то претња свима а не само криминалцима?

Полиција је ту да заштити своју државу у скаладу са законом и Уставом. То је замена теза и покушај да се замагли суштина, а то је рушење премијера и дестабилизација Србије. Полиција никада не плаши, не застрашује. Њен посао је да штити грађане и то ће наставити да ради.

Колико је Вучић угрожен и колико су озбиљне те претње?

Појачали смо мере заштите, јер смо одговорна држава и нећемо дозволити да се премијер осећа несигурним, иако трпи доста претњи које угрожавају и његов живот и чланове његове породице. Нећемо дозволити да било шта прерасте у непосредну претњу Вучићу.

Докле се стигло у истрази у вези са наводима бизнисмена Мирослава Богићевића који тврди да га је Александар Родић рекетирао са милион евра, што је овај негирао?

Истрага је у току, то је веома компликован случај везан за дневни лист Политика, који треба да покаже како су неки засновали право да располажу њеним акцијама и на основу чега поседују право да покушају да преваре државу. Позваћемо сва лица која су обухваћена том кривичном пријавом и испитати све оптужбе које се тичу покушаја да се Политика и Новости приватизују на начин који није у складу са законом, него да то буде криминални чин. Радило се очигледно о спрези тајкуна, политичара и неких кругова моћи који су преко тих новина остварили своје политичке притиске. Пошто је то осујећено, схватам да су многи љути због тога. Када дођемо до краја истраге, многе ствари ће бити јасније.

А кога третирате као најозбиљнију опозицију?

Мени је понекад необично што нам највећу опозицију глуме једна шминкерка и једна глумица, као и понеки пропали скрибоман. Али то је легитимно право. Они мисле да нама смета то што они пишу. Нека пишу шта хоће. Као што смо имали причу да је у Обреновцу пливало 3,000 лешева. Али где су ти лешеви? Било би људски и човечански да су људи који су то тада писали изашли и рекли : погрешили смо, а  нису се чак ни извинили него су прешли на следећу лаж. Легитимно је рушити неку владу, али радити то по сваку цену изношењем монструозних лажи против своје земље, то онда показује да немате чак ни елементарно поштовање према грађанима Србије. Та слобода говора оличена у криминализацији свакога ко је близак премијеру Вучићу, представља потпуно изобличавање права на сопствено мишљење. А када некоме кажете да не може да износи лажи, одмах узвраћају да је то угрожавање слободе говора и мишљења.

Неки у вашој странци тврде да је и Зорана Михајловић једна од оних који плету ту мрежу  око Вучића?

Ту оцену остављам премијеру, јер он је најпозванији да говори о саставу свог кабинета, а на нама члановима Владе је да будемо што активнији и да оправдамо поверење које су нам дали и он и грађани. Док има поверења председник Владе, биће њен члан.

Какви су безбедносни ризици од исламских терориста?

Као озбиљна земља подигли смо мере безбедности на свим местима где сматрамо да би могло  да дође до терористчких напада. Наравно, најважнија је контраобавештајна одбрана, да пресечемо канале информација и сазнамо да ли можда неко спрема напад на Србију. У овом тренутку немамо озбиљних претњи по безбедност грађана Србије  нити податке о евентуалним извршиоцима који би имали такве активности. А посматрамо све оне који би могли да буду безбедносна претња – људи који су били у Сирији и оне који покушавају да проповедају радикални ислам у Србији. То наравно не везујем за било коју веру, то су људи који су спремни да чине зло. То са религијом нема везе. И морам да поменем бившег министра Драгана Јочића који је у исповести Недељнику једино вама захвалио на помоћи?

Помоћи – то је ваљда нормално и људски.

Извор: Недељник