Стефановић: Више од 2.000 људи саслушано у истрази убиства Јелене Крсмановић

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић гостовао је на ТВ Банат, где је у емисији новинарке Анете Стефановић говорио, између осталог, о убиству певачице Јелене Крсмановић, црногорским криминалним клановима, о стању у полицији…

На питање да ли данас постоји криминална група која може да угрози безбедност Србије, Стефановић је рекао да је последња таква група била земунски клан.

Од деведесетих година, мењале су се криминалне групе а нисам сигуран да је држава увек умела на прави начин да одговори на те изазове. Последња организована криминална група која је могла озбиљно да угрози безбедност Србије била је земунски клан. Више не постоји криминална организација која би могла на озбиљан начин да угрози Републику Србију, нити би то Влада дозволила, односно све наше безбедносне институције које се боре против криминала – рекао је Стефановић.

Он је, међутим додао да постоје два криминална клана на територији Црне Горе.

Два криминална клана настала у Црној Гори, кавачки и шкаљарски у својим редовима имају и држављане Србије и њихови припадници крећу се по нашој територији и по региону. То су кланови који имају добру организацију и озбиљну финансијску базу. То су нарко кланови који се између осталог баве и трговином наркотицима и то не само на нашој територији. Људи треба да знају, да највећи профит од нарко трафикинга се зарађује у западној Европи. Управо тамо завршава највећи део дроге који стигне из Јужне Америке. То је предмет рада и наше полиције заједно са полицијама региона и европских земаља. Предмет нашег интересовања су наши држављани који учествују у транспорту или обезбеђењу тих транспорта. Нису наши држављани они који су кључни шефови тих група… – испричао је министар за ТВ Банат у емисији која се на овој телевизији емитује вечерас.

Дарко Шарић последњи нарко бос из Србије

Он је додао, да према информацијама којима располаже МУП, нема никога из Србије ко је тако високо рангиран у некој криминалној групи као што је то био Дарко Шарић.

Оно што јесте био случај са Шарићем јесте да је држава тада толерисала или су неки делови државе саучествовали јер су дозвољавали да се новац стечен од продаје дроге, између осталог и нашој деци, тај новац се прао инвестицијама у грађевини у приватизацији компанија… Јер нема организованог криминала без подршке бар неког дела државе. Е зато ми је драго што у Србији данас не постоји ниједан криминалац који може да каже да се осећа безбедно. Данас нема недодирљивих – рекао је Стефановић.

На питање да ли је спреман да тврди да нико од њих нема „своје људе“ у полицији од којих добија информације и неку врсту заштите, министар је одговорио:

Наравно да бих био наиван када би мислио да су сви у полицији потпуно чисти. Оно у шта сам потпуно сигуран је да је највећи број људи у полицији потпуно честит и да ради свој посао. Зато сада имамо много јачи сектор унутрашње контроле, много више рада, много више привођења и кривичних пријава против полицајаца, између осталог и због сарадње са криминалцима. Али било је ситуација које је тешко пред судом доказати: ви имате полицајца који се нађе у друштву криминалца, седи са њим у истом кафићу или ресторану. Ми знамо да он ради обезбеђење за њих, значи он их штити користећи значку и пиштољ. Иако то знамо, тешко је доказати јер ви питате човека шта ради ту, он каже “Ја сам изашао да попијем пиће”. А наравно да га криминалац не плаћа преко рачуна. Хоћу да кажем, није ни лако ни једноставно доказати такве ствари али постоје механизми и ми баш због тога стално јачамо сектор унутрашње контроле.

Више од 2.000 људи саслушано у вези са убиством Јелене Крсмановић

На питање о убиству певачице Јелене Крсмановић, Стефановић је рекао да је у питању веома компликован случај.

Било је много измишљотина у медијима. “Виђен старији човек, виђен бициклиста, виђен камион, виђен аутобус…” Ако бисте сабрали све што се писало последњих годину дана испада да је на насипу у Борчи било стотине људи и возила. Међутим оно што је чињеница је да је овај случај веома сложен, од тренутка када је овај злочин пријављен као нестанак, а ја нећу да улазим у то да ли је то било намерно или не, до прикупљања огромног броја исказа, више од 2.000 људи је саслушано, огромна количина материјала је анализирана у нашем националном криминалистичком центру, огроман број ДНК узорака. Полиција је заиста урадила огроман посао. Али ако бисмо причали о свему томе, угрозили бисмо интегритет истраге, а то не смемо да радимо -рекао је Небојша Стефановић, истакавши да је ипак могуће да полиција мирно и без притиска испитује тај случај, упркос великом интересовању медија.

Наравно да постоји притисак, па медији су камповали у Борчи са камерама и двогледима пратили сваки наш корак. Али ја мислим да је наш посао у министарству и јесте да преузмемо тај медијски притисак на себе, казаћемо оно што можемо оно што не можемо – не можемо, шта год ко рекао. А људи из одељења за убиства из ПУ Београд су изузетно пожртвовани, ја сам те људе упознао, они и дан данас раде на том случају, заједно са тужилаштвом раде на сваком детаљу. Трудили смо се да њих поштедимо те врсте медијског притиска јер ти људи треба да буду професионалци и да раде својом полицијском логиком – додао је он.

На питање да ли је у истрази убиства певачице било пропуста, Стефановић је рекао да није чуо да ико релевантан тврди тако нешто.

Прво, ви треба да знате да је нестанак пријављен четири или пет сати након убиства. Пет сати нико у полицији није знао да је било ко нестао нити да се било шта десило. То је сасвим довољно времена да неко све припреми и онда позове полицију. И друго, када се пријави нестанак, и не почињете истрагу одмах као да је неко убијен. Дакле ја не слушам шта говори лажни експерти већ са пуним поверењем пуштам да озбиљни људи у полицији раде на овој случају. Трудим се колико је у мојој моћи да им обезбедим техничке предуслове неопходне за рад и да им омогућим колико толико мир. Ти људи из криминалистичке полиције решили су у последње две три године убиства која су нерешена по 20 година- они су заиста за респект. Дајте да их подржимо тако што ћемо их пустити да ураде свој посао и да нас обавесте о резултатима. Прави полицајци никада не одустају и ово министарство неће одустати, колико год времена да је потребно.

Извор: Блиц