Стефановић: Дипломатска победа Србије у Интерполу

То што Приштина није имала подршку довољног броја земаља за чланство у Интерполу и што је повукла кандидатуру резултат је велике дипломатске активности коју је Србија водила, изјавио је данас министар унутрашњих послова Небојша Стрефановић.

Он је рекао да је дипломатска активност Србије трајала неколико месеци, а да би евентуално чланство јужне српске покрајине у Интерполу довело до тога да се против огромног броја српских полицајаца и војника који су учествовали у противтерористичким операцијама 1998 и 1999 подижу Интерполове потернице и од Србије тражи да их изручује.

“Ми смо предузели огромну дипломатску активност. Имали смо велику подршку Кине и Русије. Приштина је видела да нема довољно подршке и одустали од кандидатуре и на тај начин Србија забележила дипломатску победу”, рекао је Стефановић за РТС.

Он је нагласио да је у Пекингу на Генералној скупштини Интерпола постигнут још један важан успех – усвојена је Резолуција извршног Комитета Интерпола где су јасно дефинисани критетријуми како неко може да постане члан те међународне организациоје.

За наредни корак Приштине а то је чланство у Унеску каже да се још не зна да ли ће да аплицирају, али да зна колико су председник државе и министар спољних послова уложили напора да објасне српским партнерима колико је то погрешан потез.

“Ако имате одгорну политику према преговорима у Бриселу онда морате да престанете са сталним притисцима на Србију”, рекао је Стефановић и додао да Србија чврсто стоји на одбрани својих националних интереса и да је до сада била успешна у томе.

Стефановић: Понудићемо програм,не појединца за градоначелника

Функционер СНС Небојша Стефановић изјавио је данас да је могуће да ће београдски избори бити у децембру, али није искључио могућност да буду и касније.

Стефановић је рекао да ће СНС Београђанима понудити програм, а да неће истицати појединца за градоначелника.

Како каже став је Градског одбора СНС, чији је он председник, био да се на београдске изборе иде у децембру.

“Могуће је да буду у децембру, могуће и касније. Драго ми је што Београд данас иде напред”, рекао је Стефановић и додао да у Београду данас има 111 активних градилишта, а да је за време власти Драгана Ђиласа град задужен за 1,2 милијарде евра, док је сада дуг смањен за 500 милиона евра без кредита.

Упитан да ли се зна ко је кандидат за градоначелника он је рекао да до тога још нису дошли, већ да хоће прво грађанима да понуде програм.

“Закон прописује да морате да имате листу и на њој ће се наћи кандидат за градоначелника. То ће бити озбиљан тим људи”, нагласио је Стефановић за РТС.

Забринут је, каже, што види често “повампирење тајкунске слике” каква је била раније.

“Брзо се тајкуни удруже, хоће Београд да врате на старо. Уверен сам да грађани Београда то неће дозволити”, истакао је он.

О могућој реконструкцији владе и новим изборима каже да тачно зна из којих кругова те информације долазе, али да они желе да се посвете послу.

“Видим сада судске пресуде које се доносе, нека врста тајкунске синергије која се враћа. Нећу да коментаришем пресуду Мишковићу, сачекајмо да суд донесе одлуку. Београђани, грађани Србије неће дозволити поновни повратак тајкуна јер ту ништа није било добро за Србију већ само за тајкуне”, закључио је Стефановић.

Стефановић: Очекујем да ће повећање плате у полицији бити 10 одсто

Постоје реални услови за повећање плате у полицији, односно безбедносном сектору и очекујем да то повећање може да буде као што смо тражили 10 одсто, изјавио је јутрос министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Он је за РТС нагласио да је разговарао са премијерком и председником и да су се стекли услови за повећање плате у безбедносном сектору.

“Драго ми је да сада постоје реални основи. Очекујем да то може да буде 10 одсто, оно што смо ми тражили за безбедносни сектор”, рекао је Стефановић.

Он је додао да ће осим повећања плата радити се на набавци нове опреме и изградња јефтинијих станова за људе из безбедносног сектора.

Извор: Танјуг