Стефановић: Добићемо борбу против корупциjе

514095_stefanovic110914ras-foto-oliver-bunic87_f

Mинистар унутрашњих послова Небоjша Стефановић изjавио jе данас да ће влада и полициjа у континуираноj борби добити битку против корупциjе.

Oн jе, гостуjући на телевизиjи Пинк, рекао да су истраге чиjи jе епилог био jучерашње хапшење 80 особа започете у различитим периодима али да затим нису завршаване.

“Не желећи да улазим у разлоге, моj задатак jе био да дам налог полициjи да све што имамо заврши, да све случаjеве разреши и да све оно што имамо у финаналноj фази истраге презентуjе тужилаштву и да кренемо у реализациjу.”

Oн jе истакао да ће влада и полициjа добити борбу против корупциjе или Србиjа ризикjуjе да се смести у ред оних земаља коjе окрећу главу.

Према његовим речима, то се радило и када су се сви ови случаjеви дешаваили, jер jе немогуће да када у наjвишим облицима корупциjе учествуjу министри и директори, коjи су били блиски или припадали тадашњем режиму и власти блискоj Демократскоj странци, то нико ниjе знао.

“Не можете да замените 26 хектара грађевинског земљишта са 26 хектара пољопривредног земљишта где jе разлика у цени милиjарду и 40 милиона, а да власт за то не зна и да у тим акциjама не учествуjе. Tи облици корупциjе нису више могући у Србjи. Данас више не можете то да урадите”, рекао jе Стефановић.

Премиjер Aлександар Вучих и ова влада неће да дозволе да корупциjа у овоj земљи цвета, додао jе он.

Mинистар унутрашjих послова jе поновио да ће полициjа  заjедно са тужилаштвом радити врло интензивно и да jе у завршноj фази jош неких истрага и биће то континуирана борба.

Oн jе прецизирао да се ухапшени у поменутоj акциjи не сумњиче за кривична дела вербалног деликта или критику власти већ за кривична дела коjа иду од злоупотребе службеног положаjа, примања и давања мита, фалсификовања службене исрправе, до злоуптотребе у вези с jавним набавкама и навођења на оверавање неистинитог садржаjа.

“Aли ниjе битно како се зове кривично дело. Jа бих хтео да људи знаjу да су дела на коjима се на наjбруталниjи могући начин отимала народна имовина. Tо jе суштина”, нагласио jе Стефановић.

Припадници Mинистарства унутрашњих послова су у координираноj акциjи на териториjи целе Србиjе, у сарадњи са надлежним jавним тужилаштвима и пореском полициjом, ухапсили су jуче 80 особа због постоjања основа сумње да су од 2004. године починили више кривичних дела у области финасиjског криминала и корупциjе.

Стефановић jе jуче рекао да jе, извршењем тих кривичних дела причињена материjална штета буџету Србиjе, аутономноj покраjини Воjводина, граду Београду, Железари Смедерево, Дунав Oсигурању, Републичкоj дирекциjи за имовину, Mинистарству пољопривреде, Aгенциjи за борбу против корупциjе и дргима од 7,8 милиjарди динара, што jе према девизном курсу у тренутку извршења дела више од 100 милиона евра.

Извор: Танјуг