Стефановић: Забрињава ћутање Европе

Потпредседник владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да су претње Рамуша Харадинаја упућене премијеру Србије Александру Вучићу забрињавајуће, али да још више брине ћутање Европе.

“Суштинско питање није само питање понашања Албанаца, Раме, Тачија, Харадинаја или неког следећег, ради се о томе како то да постоје дупли стандарди. Замислите да је то рекао било ко од људи који представљају Србију или политичара у Србији…А дешавало се да су неки политичари и у опозицији давали мало оштрије изјаве, па сте имали веома оштре реакције Европе да то угрожава стабилност у региону, не води ка помирењу”, рекао је Стефановић.

Он је гостујући на ТВ Пинк нагласио да се изјаве Харадинаја, човека који је оптузен за озбиљне ратне злочине, не могу схватити другачије него као позив на озбиљно угрожавање безбедности премијера и покушај да се застраши Србија, што, поручио је, никада никоме неће поћи за руком.

“Ми ћемо се борити, апсолутно и посвећено за наше националне интересе… Не желимо да допустимо да било какав насилник, убица, може себи да дозволи да сматра да ће Србију да склони са пута остварења оног што је интерес народа”, рекао је Стефановић.

Према његовим речима, посао власти је да заштити Србе на КиМ и да брине о регионалној стабилности, што она и ради.

Стефановић је рекао да забрињава ћутање Европе, те да жели да разговара са свима који из Европе буду долазили у Београд и са амбасадорима и да их пита зашто нема реакције.

“Зашто изостаје реакција када неко на овако бруталан начин угрожава регионалну стабилност, упућује директне претње. Шта је потребно да би они нешто рекли?”, упитао је Стефановић.

Министар је рекао да је премијер Албаније Еди Рама започео последњи циклус таквог понашања Албанаца на Балкану када је рекао да, фактички, спајањем Албаније и Косова треба да се створи нека врста Велике Албаније, а затим и позивом Албанцима у Македонији да узму ствар у своје руке.

На то смо, навео је он, имали потпуну или готово потпуну тишину Европе, “једну благу реакцију, да нам нико ништа није рекао”.

“Да ли је то покушај легитимизације идеје Велике Албаније или се ради о томе да Европа не жели да се замера Албанцима на било који начин, остаје да се види”, рекао је Стефановић.

Како је рекао, уследиле су изјаве косовског премијера Хашима Тачија, да је Београд генератор проблема, док они, истиче, траже, мимо свих договора, прописа и Бриселског споразума, стварање тзв. Војске Косова, креирају нестабилност, негирају права српског народа тиме што још нема ЗСО.

Стефановић је казао да сада Харадинај директно прети Вучићу што је забрињавајуће и за његову личну безбедност, али и за будућност у региону.

“Ми се трудимо да покажемо да смо људи који хоће да граде нешто добро, да граде мир и стабилност”, рекао је Стефановић.

 

Изјаве Заева злонамеран потез

Потпредседник владе Небојша Стефановић данас је рекао да изјаве председника Социјаледемократског савеза Македоније Зорана Заева представљају злонамеран потез и да се чини да покушава да аболира себе унапред због неких потеза које намерава да уради у будућности.

Стефановић је то рекао гостујући на ТВ Пинк и подвукао да се ни Србија ни њено руководство, а поготово не премијер Александар Вучић, нису ни једног тренутка мешали у унутрашње ствари Македоније.

“Нисмо се мешали у изборе, нисмо се мешали у кампању, нисмо хтели да на било који начин утичемо на то ко ће да предводи народ Македоније” рекао је Стефановић и додао да је апсолутно и суверено право људи у Македонији да бирају ко ће их предводити.

Он је подсетио да је једино што је премијер поручио било током нереда пре неколико дана када је замолио за мир.

“Ништа нисмо захтевали- ми смо замолили за мир јер то је битно за регионалну стабилност” назначио је Стефановић.

“Ово што Заев ради, чини се као да унапред покушава да аболира себе због неких потеза које намерава да донесе са проалбанским странкама и то јесте све у склопу ове политике која се дешава – и са Рамом и Харадинајем и Тачијем…чини ми се да се на такав начин понаша управо што нема добре намере према Србији” додао је.

Да их има не би никада изговорио овакве ствари, рекао је Стефановић и подвукао да ако се неко коректно понашао то био Александар Вучић.