Стефановић: Захтев министра Албаније је недопустиво мешање у суверенитет Србије

Beograd, 2. januara 2016. - Rekord u zapleni narkotika, veci broj razbijenih kriminalnih grupa, presecanje lanaca krijumcarenja ljudi i oruzja, resavanje prevara u privredi i korupcionaskih dela najveci su uspesi policije u godini za nama, izjavio je ministar unutrasnjih poslova Nebojsa Stefanovic, koji je istakao da je Srbija stabilna i bezbedna zemlja. FOTO TANJUG / DIMITRIJE GOLL /bk

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић истакао је данас у писму генералном секретару Интерпола Јиргену Штоку, да захтев министра унутрашњих послова Републике Албаније за поновну процену Црвене потернице расписане за Рамушем Харадинајем представља грубо и недопустиво мешање једне државе у суверенитет Републике Србије.

„Захтев министра Саимира Тахирија, представља грубо и недопустиво мешање једне државе у суверенитет Републике Србије, која је пуноправна чланица Интерпола“, рекао је Стефановић и подсетио да је Србија прошле године јасно указала на све правне, чињеничне и безбедносне аспекте евентуалног разматрања пријема такозваног „Косова“ у Интерпол.

Министар је додао да захтев албанског министра представља и недопустиво мешање у основна начела рада Интерпола која се односе на очување суверенитета чланица и добровољности у сарадњи надлежних институција у области међународне оперативне сарадње.

„Правосудни органи Републике Србије апсолутно су суверени и независни приликом вођења истрага по питању кривичних дела било да су њихови починиоци српски држављани или држављани било које друге суверене државе што такозвано „Косово” није“, истакао је мнистар Стефановић.

Потпредседник српке владе подсетио је и да је основно начело Интерпола да је свака држава чланица суверена у доношењу одлука и спровођењу међународних правила и преузетих обавеза и истакао да пример поступања надлежних органа Словеније по међународном налогу, који је наведена у захтеву албанског министра полиције, није правило у међународној полицијској сарадњи.

Министар је нагласио да су у Црвеној потерници за Харадинајем испуњени сви стандарди тог института, као и да је потерница припремљена и објављена у складу са правилима, процедурама и стандардима Интерпола.

„Дубоко сам уверен да експертски карактер организације каква је Интерпол треба да очува фокус на струку и самим тим да избегава разматрање ових питања која имају очигледну политичку конотацију која није у духу Устава Интерпола“, закључио је Стефановић.

Извор: Министарство унутрашњих послова