Стефановић: Заједнички у борби против тероризма

stefanovic-mektic-velika3

Mинистар унутрашњих послова Републике Србије др Небојша Стефановић изјавио је данас у Сарајеву да међународна сарадња у борби против тероризма мора бити интензивна, да мора постојати активна размена података и индиција са најзначајнијим светским земљама, како би смо били проактивни и корка испред сваког могућег терористе.

Стефановић је након састанка са министром безбедности Босне и Херцеговине Драганом Мектићем, указао да борба против екстремизма и тероризма не подразумева само супростављање онима који су узели оружје у руке, већ и онима који су део ланца финасирања, подстрекивања и радикализације.

“Борба против тероризма није ствар једне државе, нити је нешто што можемо сами регионално решити, већ то морамо заједнички радити са страним партнерима”, рекао је Стефановић.

Српски министар полиције указао је да неопходно постојање базе података са којом би се упоредиле информације које се прикупљају у нашим земљама.

“Морамо имати податке о људима који пролазе преко наших територија, о страним борцима, али и о онима који су терористичке акте починили у некој другој земљи”, поручио је Стефановић.

Говорећи о напретку Србије на европском путу, Стефановић је указао да ће наша земља у децембру отворити прва преговарачка поглавља и да је спремна да подели своја искуства са Босном и Херцеговином.

Министри Стефановић и Мектић потписали су Протокол о сарадњи два министарства у области форензичких испитивања и вештачења.

Извор: Министарство унутрашњих послова