Стефановић: За ефикасну полициjску сарадњу у региону

S

Mинистар унутрашњих послова Небоjша Стефановић изjавио jе данас да jе правовремена и ефикасна полициjска сарадња у борби против високотехнолошког криминала у региону jугоисточне Eвропе jедан од приоритета у раду тог министарства.
Oн jе, на регионалном семинару посвећеном борби против високотехнолошког криминала у jугоисточноj Eвропи, указао и на потребу праћења нових технологиjа, али и подизање размене информациjа и искустава на виши ниво.
Стефановић jе нагласио и да смо дубоко свесни чињенице да решавање проблематике високотехнолошког кримининала изискуjе поштовање међународних обавеза, квалитетну координациjу и прецизно одређену сарадњу.
Према његовим речима, та сарадња у региону одвиjа се на основу споразума о међусобноj билатералноj и регионалноj сарадњи, као и кроз регионална координациона тела, чиjи jе циљ да се борба против криминала у региону одвиjа ефикасниjе.
Стефановић jе, као и позитиван пример те сарадње навео регионалну акциjу под називом “Централа”, коjу су током марта ове године спровеле полициjе Србиjе и Mакедониjе.
Стефановић jе додао да су у тоj акциjи, изведеноj у Београду и Гостивару, откривена кривична дела преваре, на таj начин што су осумњичени преусмеравали међународни телефонски саобраћаj, коришћењем “воип” технологиjе на нерегистрованим телефонским прикључцима домаћих мобилних опертаера.
Према његовим речима, осумњичени су оштетили оператере у Србиjи, БиХ, и другим земљама, а током акциjе заплењена jе већа количина рачунарске опреме, као и више од 40.000 телефонских картица издатих од стране мобилних оператера из држава широм региона.
Стефановић jе навео и да таj пример ниjе усамљен и да се сарадња са свим државама у региону свакодневно одвиjа у вези са откривањем кривичних дела из разних области – злоупотреба малолетника у порнографске сврхе на интернету, угрожавање сигурности грађана, ширење расне и верске мржње…
“Сведоци смо обарања и медиjских интернет портала, чиме се директно угрожава слобода говора и право на другачиjе мишљење”, нагласио jе Стефановић, додавши да jе неопходна добра међународна сарадња како би се ти случаjеви ефикасно решили, jер напади наjчешће долазе са териториjе друге државе.
Oн jе нагласио да jе борбу против високотехнолошког криминала могуће подићи на виши ниво само интензивном разменом информациjа и искустава у овоj области.
Стефановић jе изразио наду да ће и семинар коjи jе данс почео бити велики корак напред ка ефикасниjем супротстављању високотехнолошком криминалу, захваливши се амбасади француске на помоћи коjу jе пружила MУП-у Србиjе у свим претходним годинама у области едукациjе и размене искустава у борби против високотехнолошког кримининала.
Aмбасадорка француске Kристин Mоро рекла jе да jе дводневни семинар добра прилика за размену искустава и информациjа добрре праксе између стручњака за област борбе против високотехнолошког криминала.
Према њеним речима, семинар jе добра прилика и да се људи боље упознаjу и зjаднички размене примере добре праксе из борбе против високотехнолошког криминала.

Извор: Танјуг