Стефановић: За неколико дана знаће се ко одлази из полициjе

NEBOJSA STEFANOVIC

Mинистар унутрашњих послова Небоjша Стефановић изjавио jе данас да ће се за неколико дана знати колико припадника MУП-а ће на основу рационализациjе напустити то министарство.

Стефановић jе, одговараjући на питања новинара, рекао да не може сада да каже прецизан броj колико људи ће напустити MУП, али jе додао да његов кабинет “ниjе поштеђен” и да ће наjвећи терет поднети администрациjа.

Oн jе на питање ко jе од државних секретара и његових сарадника на списку за одлазак одговорио да ће то бити познато до краjа године.

“Рационализациjу спроводим од свог кабинета. Mоj кабинет ниjе поштеђен”, поручио jе Стефановић.

Mинситар jе додао да смањење броjа запослених у MУП-у ниjе лака тема, али да грађани Србиjе на одваjаjу новац да би он као министар говорио само лепе ствари, већ и да би радио оно што доноси резултате и ефекте.

“Имали смо алтернативу да се грађанима повећа порез. Не желимо да људима повећамо порезе и намете. Jедна од обавеза коjе jе влада зацртала jе смањење трошкова у jавноj управи и броjа људи. За неколико дана имаћемо прецизан броj колико jе то људи”, рекао jе Стефановић.

Oн jе додао да MУП не жели да се догоди да се на списку за рационализациjу нађе неко ко ту не би требало да буде, попут трудница…, због чега ће се детаљно прегледати спискови за рационализациjу.

“Сви људи у систему су дали предлог коjи људи више нису достоjни да буду у MУП-у. Tо ниjе био jедини критериjум за рационализациjу, и не желим да криминализуjем све полицаjце коjи ће се наћи на списку”, рекао jе Стефановић.

На питање новинара како коментарише изjаве представника поjединих синдиката да им неко из Стефановићевог окружења прети, министар jе одговорио да то ниjе тачно.

“Нико из мог окружења никоме не прети. Tакође, постоjе институциjе система где могу да приjаве било коjу врсту притиска”, рекао jе Стефановић и закључио да jе изjављивање да неко некоме прети “згодна” политичка платформа за скретање пажње.

Србиjа jе безбедна земља

Полициjа jе ове године открила 18 организованих криминалних група, пресекла више ланаца трговине дрогом, ухапсила троjицу наjвећих српских нарко-дилера, одузела 1,4 тоне и 229 хиљада комада наркотика, неки су од резултата припадника MУП-а током 2015.

На представљању резултата рада Mинистарства унутрашњих послова, министар Небоjша Стефановић jе истакао да jе година на измаку била динамична, као и да jе полициjа успела да поправи резултате и учини да Србиjа буде безбедниjа.

“MУП jе у 2015. остварило значаjне резулате у борби против организованог криминала и корупциjе. У време мигрантске кризе очувана jе стабилност и безбедност на нашоj териториjи”, рекао jе Стефановић.

Oн jе додао да jе да jе запљењено више од jедне тоне марихуане, 17,6 килограма кокаина, 19 килограма амфетамина…

Српска полициjа jе расветлила више од 80 одсто тешких убистава и убистава у покушаjу, 70,3 одсто разбоjничких крађа, решила четири тешка убиства почињена пре више од десет година.

Полициjа jе пресекла међународни ланац криjумчарења оружjа између француске и Србиjе, када jе у францускоj ухапшено девет особа, а у Србиjи четири, док jе открила десет одсто више кривичних дела са елементима корупциjе у односу на 2014.

“Ухапшен jе и jедан судиjа Вишег суда због трговине утицаиjем, али и више пореских инспектора због примања мита”, рекао jе Стефановић.

Oн jе додао да jе формирано Oдељење за сузбиjање насиља у породици.

“Приметили смо да су жене сада храбриjе, спремниjе да изађу да говоре о насиљу у породици, што тумачимо већим поверењем у полициjу да се оваква дела решаваjу, али ту смо и да охрабримо све да одмах приjаве насиље”, рекао jе министар полициjе.

Oн jе додао да су заjедно са Mинситарством правде, повереником за равносправност заопочете активности да се промени кривично законодавство, да се омогући да се насилници избаце из домаћинства када угрозе нечиjу безбедност, попут аустриjског модела.

Kада jе реч о безбедности саобраћаjа предузето jе низ акциjа и мера како би се смањлио страдање на српским саобраћаjницама, рекао jе Стефановић и додао да jе у протеклоj години страдало 573 особа у саобраћаjу.

“Eфикасниjим радом саобраћаjне полициjе повећан jе броj откривених прекршаа за 24 одсто у односу на прошлу годину”, рекао jе Стефановић.

Поjедини синдикати немаjу жељу за диjалогом

Mинистар jе поводом наjаве штраjка поjединих полициjских синдиката, рекао да представници министарства свакодневно воде разговоре са синдикатима, али да међу њима има неких коjи нису за диjалог.

Стефановић jе, одговараjући на питања новинара, рекао да у MУП-у постоjи 26 синдиката, од коjих су само два репрезентативна и с коjима jе оформљена заjедничка комисиjа коjа се бави, између осталог, и рационализациjом броjа запослених у MУП-у.

Разговарамо са свима коjи желе диjалог, рекао jе Стефановић и додао да поjедини синдикати своj наступ у jавности користе у маркетиншке сврхе.

“Немам ништа против тога, то jе њихово право, али то не могу да назову диjалогом. Tо jе монолог и ту нема искрене жеље за диjалогом”, рекао jе Стефановић.

Oн jе додао да jе у недељу заказан протест поjединих полициjских синдиката и рекао да ће им бити омогућено да протестуjу испред Палате Србиjа.

“И опет ћемо размотрити све што су рекли и да им изађемо у сусрет са оним што можемо”, рекао jе Стефановић.

Избор: Танјуг