Стефановић и Девенпорт о европском путу Србије

stefanovic_devenport_pok_1803

Министар унутрашњих послова Републике Србије др Небојша Стефановић разговарао је данас у Београду са шефом делегације Европске уније у Србији амбасадором Мајклом Девенпортом о европском путу Србије, с посебним освртом на преговарачко Поглавље 24 и актуелну ситуацију са мигрантима.

Министар Стефановић истакао је да ће поступак утврђивања преговарачке позиције за Поглавље 24 и њеног усвајања бити утврђен и пре рока који је био предвиђен Акционим планом и да је Министарство спремно да до јуна заврши те обавезе из своје надлежности.

У склопу испуњавања планова на пољу европских интеграција, Стефановић је навео да Министарство унутрашњих послова интензивно ради на изради Нацрта закона о азилу и привременој заштити, Нацрта закона о странцима и Нацрта закона о ДНК, као и на формирању ДНК регистра, у складу са међународним стандардима и правним тековинама ЕУ.

Министар је додао да, поред тих закона и око 60 подзаконских аката чије се доношење планира у наредних шест месеци до годину дана, Министарство ради и на изради Стратегије и Акционог плана за борбу против тероризма, Стратегије за борбу против трговине људима и нове Стратегије за интегрисано управљање границом.

Девенепорт је позитивно оценио напредак који је Србија постигла на пољу европских интеграција истакавши да је за Европску унију важно унапређење и јачање капацитета држава кандидата.

Он је додао да Србија и Министарство унутрашњих послова могу да рачунају на континуирану и снажну подршку ЕУ.

Говорећи о актуелној ситуацији везаној за мигранте, министар Стефановић је истакао да је након затварања „Балканске руте“ стање значајно промењено и да је прилив миграната осетно смањен, тако да се сада у Србији налази око 1.300 људи који су у поступку утврђивања статуса.

На основу утврђеног статуса, Стефановић је објаснио да ће Република Србија пружићити одговарајућу заштиту онима који испуњавају услове за добијање статуса азиланта, у складу са националним законодавством.

Осврнувши се на регионалну сарадњу од почетка мигрантске кризе, министар је истакао одличну сарадњу која је остварена са надлежним службама држава у региону Мађарске, Македоније, Хрватске, Босне и Херцеговине.

Стефановић је нагласио да по питању кријумчарења људи на територији Републике Србије није забележено веће деловање организованих криминалних група, већ да су у питању појединци, као и да број кријумчарених људи није велики.

Министар је рекао да полиција интензивно и успешно ради на спречавању ових кривичних дела.

Стефановић је захвалио на помоћи коју Европска унија пружа Министарству унутрашњих послова кроз различите фондове и донације.

Министар Стефановић и амбасадор Девенпорт изразили су задовољство досадашњом сарадњом и истакли да ће МУП и Делегација ЕУ у Србији наставити са заједничким активностима и програмима.

Извор: Министарство унутрашњих послова