Стефановић и Дитман разговарали о мигрантима и лажним азилантима

180815-ditman-1v

Министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић и амбасадор СР Немачке Аксел Дитман разговарали су данас о питањима великог броја миграната који свакодневно стижу у нашу земљу, као и о држављанима Републике Србије који траже азил у Немачкој.

Министар Стефановић је предочио амбасадору Дитману шта све Министарство унутрашњих послова ради како мигрантима, који углавном долазе из ратом захваћених подручја, не би била угрожена права и слободе.

Амбасадор Дитман је истакао добру сарадњу која се огледа у конкретним активностима припадника полиције Немачке на српским границама

„Предузимамо све мере из наше надлежности како се не би угрозила права људи који долазе из ратом угрожених подручја. Омогућено им је да аплицирају за азил и да, уколико желе, буду смештени у неки од центара за азил. Према нашим сазнањима до сада није било никаквих инцидената“, рекао је министар и додао да наши грађани имају разумевања за избеглице.

Што се тиче држављана Републике Србије који траже азил у земљама западне Европе, првенствено у Немачкој, договорене су заједничке активности које ће се ускоро реализовати. Министар Стефановић је истакао да МУП већ спроводи кампању и редовно апелује на грађане Србије да не траже азил у земљама западне Европе, с обзиром на то да ће бити враћени.

„Србија је проглашена земљом сигурног порекла, а укинуте су бројне олакшице које су имали тражиоци азила у земљама Европске уније“, навео је министар и поручио да очекује да ће мере које се спроводе, као и планиране активности, сигурно допринети смањењу броја „лажних азиланата“.

Извор: Министарство унутрашњих послова