Стефановић и Пинтер уклонили ограду и поново за саобраћај отворили Хоргош 2

221015-horgos2-sl1-v

Министри унутрашњих послова Републике Србије др Небојша Стефановић и Мађарске Шандор Пинтер данас су, уклањањем ограде поново за саобраћај отворили гранични прелаз Хоргош 2.

Министар Стефановић је рекао да је поновно нормално функционисање саобраћаја пример добре полицијске сарадње и изразио очекивање да ће се најзначајније државе Европске уније озбиљније и снажније ангажовати на решавању мигрантске кризе.

„Немогуће је напросто да транзитне земље преузму највећи део терета кризе, али без обзира на све изазове који су пред нама, ми ћемо се трудити да наше добросуседске односе одржавамо на највишем могућем нивоу. Важно нам је да становништво не трпи било какве последице и да, за Србију најважније транзитне међународне руте које иду за Мађарску, буду стално отворене“ – рекао је министар Стефановић.

Мађарски министар полиције Шандор Пинтер захвалио се министру Стефановићу на свим уложеним напорима да би прелази били отворени и рекао да је његово отварање зависило од добре сарадње две државе, два министарства и две полиције.Он се сложио са министром Стефановићем да заустављање илегалних миграција не зависи од две земље.

„Урадићемо све да сачувамо законе Мађарске и законе ЕУ“, поручио је Пинтер.

Поновним отварањем Хоргоша 2, сви гранични прелази између две земље су у функцији.

Извор: Министарство унутрашњих послова