Стефановић и Соботка најавили заједничке патроле српске и аустријске полиције на граници са Бугарском

dsc_2231

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић и савезни министар унутрашњих послова Републике Аустрије Волфганг Соботка саопштили су данас, након састанка у Београду, да ће од 12. јануара следеће године заједничке патроле српске и аустријске полиције контролисати државну границу Србије према Бугарској у циљу спречавања илегалних миграција.

„Ми ћемо наставити заједничке напоре у заштити граница и захвалан сам на подршци и помоћи коју нам Аустрија пружа. Аустријски контигент полиције спреман је да од 12. јануара започне рад са нашом полицијом у заједничким патролама и надзору државне границе према Републици Бугарској“, рекао је Стефановић.

dsc_2274

Истакавши да ће се Србија потрудити да буде поуздан партнер, који може да заштити своју државну границу и спречи неконтролисан прилив илегалних миграната у нашу земљу и друге европске државе, Стефановић је нагласио да је за Србију значајна боља контрола безбедносно интересантних лица, али и шверца оружја, који из свере организованог криминала може бити употребљена у терористичким активностима.

Стефановић је најавио да ће се на предлог Аустрије започети са формирањем јединице за заједничке циљане потраге.

„Реч је о специјализованим полицијским јединицама које се баве конкретном врстом  криминала и конкретним тешким случајевима, које и Србија и Аустрија већ имају са неким другим земљама“, објаснио је српски министар полиције.

Стефановић је Републици Аустрији и министру Соботки захвалио на несебичној подршци коју та земља пружа Србији на европском путу – „Аустрија, кроз различите пројекте, помаже Србији да достигне европске стандарде у Поглављу 24 и да кроз њих постигне ефикаснију заштиту својих грађана“.

Министар је истакао да је сарадња између Министарства унутрашњих послова Србије и Аустрије изузетна и додао да полиције двају земаља на годишњем нивоу размене више од 3. 300 оперативних информација, што како је оценио, Аустрију сврстава у ред најзначајнијих партнера Србије у полицијској сарадњи.

„Наше заједничке операције у борби против криујумчарења наркотика, људи, али и у свим другим облицима организованог криминала се настављају. Спремни смо да још интензивније сарађујемо у борби против тероризма и важно нам је да Аустрија Србију види као свог поузданог партнера“, навео је српски министар полиције.

dsc_2337

Министар Соботка је нагласио је да Аустрија снажно подржава пут европских интеграција Србије и да сматра да је за безбедност Европске уније веома битно да наша земља постане чланица.

Нагласивши да је Србија значајан партнер Аустрије, и то не само на Балкану, Соботка је указао да је за Европску унију веома важно да заштит спољне гранцие и да се грађани који долазе на њену територију региструју изван ње и да они који немају право на останак врати у државе из којих долазе.

„Непоходно је појачати сарадњу међу земљама како би смо избегли ситуацију коју смо имали 2015. године када је правна тековина целокупне ЕУ доведена у питање. Србија је наш централни партнер на западнобалканској рути која треба јасно да пошаље сигнал кријумчарима да неће моћи даље да пролазе“, рекао је Соботка.

dsc_2317

Према његовим речима, Аустрија, у сарадњи са земљама Салцбуршког формуа, ради на усаглашавању заједничке политике и безбедносног деловања.

Солидарнодт коју је Аустрија исказала у бројним европским институцијама у борби против илегалних миграција, како је рекао Соботка, та земља жели да укаже и Србији и зато ће Беч упутити 20 полицајаца на зелену границу Србије према Бугарској.

Аустријски министар полиције је нагласио да ће сарадња између два министарства бити настављена и појачана када је у питању шверц оружја и борба против међународног тероризма и да је у циљу успешне борбе непоходна боља размена података и информација о особама „повратницима из џихада“.

Соботка је посебно захвалио Србији на партнерству које је последњих недеља показала када је учинила све да оконча кретање авганистанских и пакистанских избеглица и обезбеди своје грабнице.

„Тиме је Србије показала европски дух солидарности и у то име и име других замаља желим да јој се захвалим“, закључио је Соботка.

Извор: Министарство унутрашњих послова