Стефановић и Тудораке потписали Протокол о формирању мешовитих патрола

3

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић потписао је данас са министром унутрашњих послова Румуније Драгошем Тудоракеом у Темишвару Протокол између Министарства унутрашњих послова Републике Србије и Министарства унутрашњих послова Румуније о формирању и активностима мешовитих патрола дуж заједничке државне границе.

Министар Стефановић, по потписивању Протокола, објаснио је да је њиме предвиђено  формирање заједничких патрола српске и румунске полиције, унапређење сарадње у борби против свих видова прекограничног криминала  и успостављање система ефикасније контроле и надзора државне границе.

Стефановић је истакао да је заштита државне границе један од најважнијих аспеката одбране од илегалних миграција и прекограничног криминала, посебно кријумчарења људи, које прати мигрантску кризу.

4

„Мигрантска криза је проблем који не може решити једна земља и неопходно је заједничко деловање свих држава на миграторној рути, као и јасан одговор Европске уније“, рекао је Стефановић.

Према његовим речима, формирање заједничких патрола је најбољи начин заштите од прилива илегалних миграната који немају право на азил.

Пре потписивања Протокола, министри Стефановић и Тудораке разговарали су о сарадњи у области европских интеграција, као и у области граничне безбедности.

Извор: Министарство унутрашњих послова