Стефановић и Шенгкун о сарадњи двеју полиција

20160516_150253

Министар унутрашњих послова Републике Србије др Небојша Стефановић састао се данас у Пекингу са министром јавне безбедности НР Кине Гуом Шенгкуном са којим се сагласио да је добру сарадњу двеју полиција потребно додатно унапредити у областима борбе против међународног тероризма и супротстављању свим видовима криминала, пре свега у виду размене искустава.

Двојица министара, који су се сложили да односе између Србије и Кине карактерише традиционано пријатељство, разговарали су и о додатној полицијској сарадњи у спречавању и праћењу радикализације на интернету, унапређењу информационо-комуникационих технологија и јачању форензичких капацитета двеју држава.

Министар Стефановић је током састанка истакао да је потребно успоставити чвршћу сарадњу представника Службе за борбу против тероризма и екстремизма МУП-а Србије са њиховим колегама из Министарства јавне безбедности НР Кине.

“Веома је важно да размењујемо све релевантне информације, као и стручна искуства у области борбе против тероризма, пре свега када је реч о спречавању радикализације и придруживања терористичким организацијама” истакао је министар Стефановић и изразио спремност за сарадњу српских и кинеских специјалних јединица задужених за борбу против тероризма.

Министар Стефановић је колегу Шенгкуна упознао и са кључним тачкама у борби против тероризма у Србији, а то су, како је рекао, рад на превенцији, као и откривању и кривичном гоњењу осумњичених за таква дела.

“Посебну пажњу Србија усмерава на спречавање развоја било које врсте екстремизма у раној фази, као и радикализације младих. Такође, изменама законске регулативе у Србији уведена су два нова кривична дела, а то су учествовање у рату или оружаном сукобу у страној држави или организовање учествовања у рату изван граница наше земље” рекао је министар Стефановић свом кинеском колеги.

Извор: Министарство унутрашњих послова