Стефановић: Криминал умешан у нереде на дербију

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је данас да ће у најкраћем року изаћи са свим информацијима о нередима на дербију, али да се у овом тренутку “свакако чини да постоји значајна уплетеност криминогеног фактора”.

Како је навео, постоји сумња да је у питању више од обрачуна навијача, али да нема информација о умешаности обавештајног фактора.

“Не бих улазио у теорије завере, немамо информације да је неки обавештајни фактор умешан у то, дошли смо до информација које указују да постоји умешаност криминалних фактора не само домаћег, већ из региона. Да бисмо били сигурни шта је био циљ нећемо да излазимо још док немамо све информације”, рекао је Стефановић након свечаности обележавања 39. година од оснивања Специјалних антитерористичких јединица.

Додаје, да се за сада свакако чини да постоји значајна уплетеност криминогеног фактора, али да се не зна да ли су умешани као организатори или инспиратори догађаја.

“Имамо доста података, али ми не можемо да пратимо шта раде стране земље. Са колегема из БИА и са полицијама других држава покушаћемо да дођемо до више информација о лицима која су сада задржана код нас, а доводе се у везу са насиљем на дербију. Очекујем да у врло кратком року имамо довољно информација за тужилаштво, да могу да квалификују дела”, рекао је Стефановић.

Како каже, постоји доста сведока и све иде у правцу разрешење, а сумња се и да је постојао још неки разлог осим “класичних жеља навијачких група за преузимањем трибина и послова везаних за то”.

Министар каже да не зна тачно колико се лица налази у притвору сада, али да их је било шест, те да мисли да је сада један мање.

Упитан да прокоментарише јучерашњу изјаву председника Вучића да је “можда било неких пропуста”, Стефановић каже да ће све бити анализирано на седници Савета за координацију служби безбедности.

“Сачекао бих да видимо шта се то дефинише као пропуст, свакако да није све било идеално, када се тако нешто догодило. Пошто је то све везано за истрагу, сачекајмо да видимо шта се десило, па да видимо и ко је попустио”, рекао је Стефановић.

Додаје, да не може сваки странац који дође у Београд да се проверава, ако нема историју извршених криминалних дела у Србији, јер је онда само страни држављанин који је са документима ушао у земљу, а “не можете пратити сваког странца”.

Упитан да ли је држава спремна да објави тотални рат хулиганима, Стефановић је рекао да се слаже да држава треба да пооштри казнену политику, али да и јавност треба да врши притисак да се ухапшени адеватно и казне.

“Када ухапсимо некога ко илегално носи оружје и он онда добије 10 месеци условно, то није добра политика. Ја не могу да утичем на рад судија, јер они раде независно и по свом уверењу, али се не слажем и ја бих одређивао максималне казне. Ако сте дошли у Србију да неком разбијете главу и да га набодете ножем онда треба да добијете такву казну да то ником другом не падне на памет, то је једини начин да људи то више не раде”, рекао је Стефановић.

Упитан за име Филип Кораћ који се у медијима помиње као организатор немира на дербију и “наследник Луке Бојовића”, Стефановић је рекао да је то име познато полицији.

“Не бих сада улазио да ли је био организатор или не, постоје одређене сумње, али чекамо анализу и имамо сазнања и о њему”, казао је Стефановић.

Стефановић: Решавамо случајеве, није реч о “таласу насиља”

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је данас, поводом пуцњаве која се јутрос догодила у Новом Београду, а у којој је мушкарац пуцао у своју супругу па затим и у себе, да ништа није указивало на несрећу, те да није било пријава ни сумњи да ће се трагедија догодити.

“Породично насиље је нешто на чему сви нисмо радили претходних 30, 40 година, не кривим ниједну власт појединачно. То је нешто на чему мора да ради цело друштво, образовни систем, породица, па тек онда да дође репресија државних органа”, рекао је Стефановић.

Додаје да људи не смеју да прибегавају насиљу када више неће да живе заједно.

“То је трагедија једне породице коју ништа није најављивао, не разумем шта се догоди у главама тих људи, апелујем да се интезивно ради на томе и да се сви труде да не пребацују одговорност једни на друге, него да се сви заједно боримо, јер једино тако можемо да направимо помак”, рекао је Стефановић.

Навео је да је од почетка године до новембра било 67 убистава, што је најмање у последњих 17 година.

“Имали смо по 140, 150 убистава годишње пре десетак година. Не кажем да је то мало, али је напредак и ми ћемо се трудити да тај број буде све мањи”, рекао је министар.

Упитан да прокоментарише неколико насилних инцидената који су се десили током викенда, пуцњаву у кафићу у Лесковцу, убиство и рањавање испред београдског клуба “Нана”, паљење аутомобила заменику нишке полиције, бацање молотовљевог коктела испред клуба “Нана”…, Стефановић је рекао да су сви ти догађаји неповезани, те да се не може рећи да се ради о “таласу насиља”.

“Што се тиче ”Нане” пред решењем смо, дошло је, верујем, до сукоба између обезбеђења клуба и неких од гостију у јутарњим сатима. Поред лица која су задржана, трагамо за још два. Верујем да ћемо брзо решити овај случај, има приведених, мислим да је четворо приведено и за два лица се још трага”, рекао је Стефановић.

Како је јутрос, такође испред клуба “Нана” дошло до бацања молотовљевих коктела, Стефановић је рекао да та два инцидента “свакако долазе из исте кухиње”.

“Немам све информације, чекам да видим шта се ту догодило. Верујем да када, врло брзо, решимо први случај да ћемо решити и ово”, рекао је министар.

Што се тиче инцидента у нишкој полицији, Стефановић каже да им је дао кратак рок и да ће у случају да не реше случај челни људи морати да се повуку с тих места.

“Потпуно ми је неприхватљиво да било ком грађанину буде запаљен ауто, а поготово заменику начелника полиције. Очекујем да брзо реше ово или да се повуку са места челних људи у нишкој полицији. Полиција је доживела снажну реформу и жао ми је кад чујем да се постављају људи по овим или оним везама, јер ту има људи који су по 20 година у полицији”, рекао је Стефановић.

Како каже, запослени ће морати да сносе субјективну кривицу због тога што се случајеви не решавају.

“Иако можда објективно нису криви, морају да сносе последице. Уколико не испоштују рок, треба да тражимо одговоре у полицији, али и у тужилаштву”, каже Стефановић.

Извор: Танјуг