Стефановић: Можда су се неки уплашили свог одраза у огледалу и помислили на фашизам

Beograd, 27. july 2012 - Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanovic obraca se predstavnicima medija posle sastanka sa ambasadorkom SAD u Srbiji Meri Vorlik u Domu Narodne skupštine. FOTO TANJUG / ZORAN ŽESTIC / dmm

Можда су се неки уплашили свог одраза у огледалу и помислили на фашизам

Српска напредна странка је изложбом “Нецензурисане лажи” желела да покаже да у Србији нема цензуре, рекао је данас функционер те странке Небојша Стефановић.

Стефановић је на тв Пинк рекао да не разуме појединце који критикују изложбу, иако је нису ни погледали, те наводе да је реч о “фашистичкој методи”.

“Па фашистичке методе су када неког нападате сваког дана, а онда му забрањујуте да то објави. Можда су се неки аутори уплашили свог одраза у огледалу и помислили на фашизам” , рекао је Стефановић.

Он је навео да је Српска напредна странка том изложбом желела да покаже да нико у земљи не може да каже да постоји цензура, додајући да се управо у тим текстовима говори о цензури.

“Ти текстови су доступни на интернету, а нигде нисмо ставили коментар, тумачење, критику, потпис, било шта, издвојили смо само хиљаде текстова у којима је, између осталог, и текст у којем се Вучић пореди са Хитлером, Стаљином, Џихади Џоном и све најгоре што је могло да се напише о њему, нама, његовој породици…” , рекао је Стефановић.

Он је навео и да је изложена само трећина или четвртина онога што је прес служба Српске напредне странке издвојила као најексплицитније примере.

Додао је, међутим, да је апсолутно право новинара да пишу шта год хоће.

Он је позвао грађане да дођу у галерију “Прогрес” и сами оцене да ли у Србији има цензуре.

Влада Србије биће формирана у законском року

Влада Србије биће формирана у законском року као што је мандатар Александар Вучић и најавио, изјавио је данас министар унутрашњих послова у техничкој влади Небојша Стефановић.

“Не знам који ће дан изабрати. Ја сам његов дугогодињи сарадник и пријатељ, верујем у оно што ради и мислим да већина у народу верује у оно што ради. Верујте тој руци која вас води да ће изабрати најбољи тренутак да добијемо одличну владу”, рекао је Стефановић на ТВ Пинк.

На питање да ли ће бити министар и у новој влади, Стефановић је одговорио да то зависи од Вучића и да није ствар у томе да ли би он нешто волео или не.

“Ако је то потребно, потребно је, ако није, није, нисам се родио у фотељи”, рекао је Стефановић, који је на питање о евентуалним коалиционим партнерима у влади навео да је то ствар око које се разговара.

Навео је и да је за сваког “лековито да не размишља о својим привилегијама у вршењу власти” и да су “неки дуго на власти”.

Насиље као нови метод борбе против власти

Министар унутрашњих послова у техничкој Влади Србије Небојша Стефановић изјавио је данас да се насиље уводи као нови метод борбе против власти, приметивши да појединци покушавају да релативизују и оправдају насиље.ж

“Не желим да улазим у политичке мотиве, али један од учесника скупа испред Скупштине града Београда се хвалио како је разбио нос полицајцу. Та славодобитност, срећа и радост, па због чега насиље?” , рекао је Стефановић поводом инцидента који се у понедељак догодио испред Скупштине града Београда, када су присталице иницијативе “Не давимо Београд” покушале да уђу у зграду Скупштине града Београда.

Они, како је рекао, уводе насиље као метод борбе, гађање флашицама, што није добро.

Стефановић подсећа да је било много скупова у последње две године и да полиција када су се организатори понашали одговорно, готово није ни имала посла.

“Осећам се као министар разочарано и тужно зато што сам видео колико су људи из полиције уложили напора да буду врло пристојни, да не одговоре када су их гађали. Овом човеку су разибли нос и наочаре. Они су врло мирно, трпељиво, без репресије, осим када су физички били пристинути уз зид, дошли да раде свој посао и спрече брутално дивљање” , навео је Стефановић.

Додао је и да неки, попут Борке Павићевић, потпуно релативизују да је полицајац нападнут, упитавши се шта је требало полицајци да ураде, да их изгазе до смрти.

“Како може да се оправдава и релативизује било која врста насиља, потпуно ми је то нејасно… Не знам да је било коме и Србији онемогућено да каже било шта, али немојте насиљем. Закон важи за све. То што сте против власти не аболира вас од поштовања закона” , истакао је Стефановић.

Завршено 90 одсто акционог плана за Поглавље 24

Стефановић је рекао данас да је реформа полиције у току и да је 90 одсто из зацртаног акционог плана за Поглавље 24. завршено у протекле две године.

“Оно што је нама важно је да покажемо да наша полиција све ефикаснија. Није то лак посао. Не заваравамо се да може за годину, две дана да доведете систем да буде савршен. На томе мора много да се ради” , рекао је Стефановић.

Он је подсетио да је у оквиру реформе полиције донесен Закон о полицији који је одобрила Европска комисија и која га је похвалила.

“Мислимо да је закон о полицији добар за грађане Србије јер даје полицији онолико овлашћења колико треба да заштите грађане, водећи рачуна о њиховим правима” , нагласио је министар и додао да је у току израда новог закона о азилу, закон о странцима, закон о ДНК регистрима, стратегија о тероризму.

Министар је указао да се на акционом плану за Поглављхе 24 ради већ две године, да је урађено 90 одсто из акционог плана што је зацртано за 2015. и 2016. годину.

“Један од задатака на којима се у МУП-у ради да покажемо оно што смо написали и обећали, можемо да урадимо” , рекао је Стефановић и додао да је поглавље 24 комплексно и обимно и да се бави питањима тероризма, азила, миграција, која су сада актуелна.

“То су питања која су актуелна сада у свету. Ми смо радећи на решавању тих проблема успели да подигнемо стандарде у нашој земљи, а тиме се припремимо за ефикасније преговоре са ЕУ. То је поглавље које изискује огромне материјалне ресурсе, али и образовање кадра” , рекао је министар.

Србија неће бити место где ће се мигранти нагомилавати

Он је додао да се већ дуго ради на сузбијању илегалних миграција, те да се Србија не може користити као земља у којој ће они нагомилати, а да се не зна шта ће се дешавати са њима и куда ће даље ићи.

“Радимо заједно са Европом, тражили од Европе неку врсту заједничког става. Око 80 одсто људи који су тренутно у Србији економски су мигранти из Авганистан и Пакистан. Нешто мало људи је тренутно из Сирије. Ми смо им понудили прилику да траже азил у Србији” , казао је Стефановић.

Он је рекао да су од суседне Мађарске добили понуду да упуте полицијске снаге да помогну у заштити граница Србије, као што се и Србија бори да помогне земљама који су пре ње на миграторном путу.

“Заједничким снагама војске и полиције Србија ће настојати да спречи илегални улазак миграната у Србију, а једна од највећих опасности су кријумчари” , истакао је Стефановић.

У овој години, прецизирао је он, поктренуто је 300 кривичних пријава против кријумчара, а спречено је око 5.000 људи да илегално уђе у нашу земљу.

“Важно је да пошаљемо поруку да ако се бавите кријумчарењем биће вам одузети аутобуси, ићете у затвор. Веома је важно да сви у безбедносном ланцу схвате да заједнички и ефикасно треба да раде” , поручио је Стефановић.