Стефановић: На изборима мање гласача него прошле године

На изборима у недељу било је око 14.000 гласача мање него на претходним изборима 2017. године, а око 4.000 гласача мање него на изборима 2016. године, изјавио је данас министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

“Бележимо значајан тренд пада становништва у целој земљи и то нажалост није могло да мимоиђе и Београд. Волео бих да имамо више људи који живе у нашој земљи и да нам је земља моћна, али то је следећа фаза. Морамо да разговарамо како да подигнемо наталитет”, рекао је Стефановић у Скупштини Србије, одговарајући на поједине критике о броју бирача.

Говорећи у скупштини о предложеним законима, конкретно о прописима који регулишу питање азила, министар је рекао да свакако постоји простор да се унапреди систем прихвата миграната, иако је он био прилично хуман и много бољи него у неким земљама ЕУ, и по оценама Европске комисије.

“Ми ћемо наставити да се на такав начин опходимо према мигрантима, а надам се да ће се наћи неко свеобухватно решење”, рекао је Стефановић и додао да сви морају да дају свој допринос, те да и Србија то ради.

Поновио је да је на територији наше земље већ дуже време налази око 3.600 миграната, те да је од 2014. године поднето 586 захтева за азил, од којих многи нису никада стигли да буду обрађени до краја, јер су ти људи напустили нашу земљу.

У расправи о предложеним законима, посланик ДЈБ Александар Стевановић рекао је да сет закона у начелу нема нешто због чега би их неко одбацио, али се осврнуо на велики број поднетих амандмана, уз оцену да то није добра пракса ни посланика опозиције ни власти, да сви заједно праве неограничену расправу у Скупштини и то од закона који су добри.

За закон који се односи на третман странаца у Србији рекао је да је то корак унапред, а говорећи о закону о ДНК регистру, истакао да управо ДНК регистри изазивају страх код људи.

“Ако имамо смисла за одговорност према грађанима и према томе да постижемо максимално добре резултате у областима у којима сви радимо, једна од ствари је да се уради кампања и објасни чему то служи, да не бисмо дошли у ситуацију, попут ”лудачке” коју имамо сада са вакцинама, где имате покрет људи који нису из струке, нити ишта знају о томе, а успели су да доведу до враћања неких заразних болести којих није било у Србији”, рекао је Стевановић.

Кад је реч о ДНК регистру, део опозиције углавном замера што се исто третирају ДНК жртава и осумњичених.

Иначе, посланици СНС честитали су данас својим страначким колегама и председнику београдског одбора Небојши Стефановићу на “историјском успеху” на београдским изборима 4. марта.

Стефановић одбацио наводе посланика СРС Петра Јојића

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић одбацио је данас наводе посланика СРС Петра Јојића, да је после петооктобарске револуције дошло до поремећаја у органима унутрашњих послова, где су, како је рекао, на функције долазили људи који нису водили рачуна о безбедности у довољној мери.

Стефановић је истакао да у редове полиције не може бити запослен нико ко нема адекватно занимање, а свако ко почне да ради у том ресору мора да почне од “прве лествице”.

Одговарајући Јојићу, Стефановић реаговао и на тврдњу посланика СРС да “полицајци иду у поцепаним ципелама”, рекавши да таквих више нема у српској полицији, те да су нове униформе набављене за око 4.500 припадника полиције, жандармерије и осталих служби.

“Постоји посебна комисија која сагледава све око униформи. Још увек није све идеално, али трудимо се да поштујемо квалитет и да припадницима полиције обезбедимо квалитетну униформу која ће их штитити без обзира на временске услове”, рекао је министар.

Стефановић је на седници Скупштине Србије рекао и да је плата позорника тренутно око 49.000 динара без минулог рада.

“То је данас већ пристојна плата, иако не кажем да не би било боље да је већа”, додао је он.

На питање Јојића колико је тренутно штићених личности, које обезбеђују припадници полиције, Стефановић је рекао да се појединачни подаци не износе да се не би угрозила њихова безбедност – чак и онда, како је рекао, када им се обезбеђење укине.

“Што се штићених личности тиче, са тим проблем сам се суочио по доласку на ову фунцију, бар када је реч о финансијским проценама”, рекао је Стефановић.

Додао је да процену о томе ко ће добити обезбеђење врше службе безбедности које проверавају све нивое угрожености.

“Врло одговорно морамо да се односимо према томе, и трудили смо се да рестриктивно делимо обезбеђење. Не да некоме припадници полиције буду модни детаљ, него да буду тамо где заиста постоји безбедносни ризик”, јасан је био Стефановић.

Говорећи о Закону о безбедности у саобраћају, министар је подвукао да је намера била да се истакне кажњавање појава које највише доводе до губитка живота, а то су невезивање појаса, брзина и алкохол.

“Трудили смо се да узмемо у обзир и платежну моћ грађана, али везивање појаса ништа не кошта. Желели смо да укажемо људима да не везују појас јер ће платити казну, већ да би они и сви који се налазе у возилу остали живи”, нагласио је.

Стефановић је приметио да је раније, када су казне биле оштрије, више возача везивало појас.

Па нисмо ми “уселили” НАТО у Министарство одбране

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да Споразум о сарадњи МУП-а Србије и Федералне службе обезбеђења Руске Федерације доприноси приближавању и бољој и квалитетнијој сарадњи тих институција, те оценио да се тим споразумом не чини ништа што може да угрози безбедност Србије.

Тиме је одговорио на критике посланика Нове странке Зорана Живковића који тврди да се тим уговором угрожава суверенитет Србије у области безбедности.

“Видим да у овом споразуму, без обзира шта је у њему написано, свако чита оно што мисли или сматра, без обзира што то тамо не пише, и тумачи према неким својим опредељењима, жељама и надањима”, рекао је Стефановић.

Појаснио је да су предмет сарадње са Федералном службом обезбеђења Русије, која се не налази у саставу руског МУП-а, сарадња с врхунским стручњацима у области безбедности, заштите штићених лица и објеката, размена информација у тој области, заједничка обука, коришћење материјала, техничких и превозних средстава, опреме, оружја и средстава за везу приликом обављања послова безбедности и заштите.

“Ми сарађујемо истовремено и са САД и са највећим бројем држава ЕУ, што је ваљда природно”, рекао је Стефановић.

Како је навео, ширина сарадње и могућности комуникације Србије омогућавају да квалитетне и добре информације о могућем угрожавању наше земље имамо са свих страна.

“Нисмо ми влада која је уселила НАТО пакт у седиште својих министарстава одбране и унутрашњих послова. Нисмо им ми давали информације путем нестранпарентног споразума, него споразум дајемо Скупштини на усвајање. Не дајемо никоме ништа што може да угрози безбедност Србије, јер у сваком споразуму пише да је у складу са домаћим законодавством”, истакао је министар полиције.

Каже и да му је жао што споразум покушавају да исполитизују људи којима очигледно сарадња са Русијом није блиска, већ би, примећује, више волели сарадњу са НАТО.

“Ми то тако не видимо, мислимо да треба да сарађујмо са свима”, рекао је Стефановић.

Полиција изашла у Бору и може да заустави свакога

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да је потпуна измишљотина да полиција у Бору није изашла на терен након пријаве да велики број неидентификованих џипова “кружи” тим градом на дан локалних избора 4. марта.

“То је потпуна измишљотина. Ја сам тражио извештај кад сам то чуо. Полиција је излазила десет пута. Знате, то што неко пријави, не значи да је то тако. Људи изађу на терен, могу да закључе ово или оно… Написали су извештаје, проследили тужиоцу. Али то је најлакше, то је флоскула која постоји – видели смо црни џип како се креће”, навео је Стефановић одговарајући на излагање посланика Народне странке Мирослава Алексића.

Упитао је и да ли је, иначе, забрањено да се неко креће џипом по граду, изузев, наравно, ако нема таблице, у ком се случају зауставља, утврђује зашто нема таблице и пише му се казна.

Посланик СНС Александар Мартиновић је, док је министар говорио, добацио да “Зоран Живковић има такав џип”, на шта је Жиковић узвратио са: “Чибе”.

Многи имају такве џипове, узвратио је Стефановић те додао да полиција, бар док је он на челу МУП-а, зауставља свако возило.

“Нема више онога да не сме нико да заустави – саобраћајци стали у страху да ли ће неко да спусти прозор аудија или мерцедеса, да им псује мајку уз чувену реченицу – знате ли ви ко сам ја? Тога више нема. Сада се зауставља и ауди и џип… Има да покажу поштовање према саобраћајном полицајцу”, рекао је Стефановић.

Претходно је Алексић рекао да је први човек коалиције око Народне странке у Бору Драган Марковић у недељу поднео пријаву да у Бору “неки аутомобили, џипови, без регистарских таблица круже градом и да изађу и изврше увид”.

Алексић, међутим, каже, де је добио одговор да полиција нема расположивих ресурса да тог дана изађе и изврши увид, те да ће тек у понедељак то моћи да уради.

“Дакле, нико није реаговао по пријави. Ако јесте, реците шта је тих 15 аутомобила, џипова, без табли радило у недељу у Бору”, упитао је Алексић.

Иначе, Народна странка ће, додао је, инсистирати да се у Кривични закон поново уведе забрана јавног коментарисања неправоснажних судских поступака, да би се спречило да “медији и таблоиди хапсе, пресуђу, да одлучују ко је крив, а ко није”.

Стефановић је реаговао на такве наводе о медијима, поручивши да му је жао што Алексић говори практично о “гашењу слободе јавне речи”, оценивши то као најава да “они желе да одлучују шта медији могу или не могу да напишу”.

“Ја сам шокиран овом изјавом. Ако се боримо за друштво које треба да иде ка ЕУ, да ви одређујете медијима шта ће да напишу, то је скандалозно”, рекао је Стефановић, те затражио да му покажу “који је то медиј у последње три године знао за неко хапшење унапред”.

Тврдећи да нема насловне стране у медијима на којој је именом писало да ће неко бити ухапшен, Стефановић је то што се најављује да ће бити хапшења потврдио речима – ево ја вам кажем – биће хапшења сваки дан”.

То, како каже, није ствар да ли он најављује, већ је то посао полиције.

Стефановић је одговарајући на питање посланице НС – ЗСС Дијане Вукомановић да ли су на београдским изборима гласали и мигранти, јер “постоји пријава да се то десило на два бирачка места на Звездари”, поручио да нема никакве шансе да на изборима у Србији гласа неко ко није наш држављанин.

Уз опаску да не жели да улази у то зашто је неко помислио да је реч о мигрантима, министар је поновио да на изборима могу да гласају само држављани Србије.

 

Извор: Танјуг