Стефановић: Недеље прошле од убиства до прве размене информација

У највећем интересу Србије је да се убице Оливера Ивановића пронађу што пре, а од тренутка када су косовски органи рекли да су спремни да сарађују, прошле су недеље до прве конкретне размене информација, изјавио је данас министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

“Ми смо тек у петак, колико сам ја обавештен, добили прве налазе, прве форензичке, балистичке и обдукционе извештаје, а фактички је прошло месец дана. Поставља се сада питање – ако желите да озбиљно сарађујете у вези тако тешког терористичког кривичног дела убиства, да ли је потребно да прође месец да ви први пут поделите неке информације”, рекао је Стефановић новинарима, поводом тврдњи косовског министра правде Абељарда Тахирија да Србија не сарађује са косовским властима у случају убиства Ивановића.

Што се тиче Србије, у њеном је највећем интересу да се убице пронађу што пре, подвлачи Стефановић, који сматра да Тахиријева изјава не стоји.

“Од тренутка када су рекли да су спремни да сарађују и размењују информације, прошле су недеље до прве конкретне размене информација. Да ли то доприноси бржем проналаску или даје неку прилику да онај ко је извршилац дела има довољно времена да уради све што сматра да треба да уради да покуша да избегне правду”, запитао је министар полиције.

Према његовим речима, надлежни органи Србије апсолутно желе да сарађују и такође желе да полицијски тимови оду да разговарају са колегама у Приштину, под окриљем Еулекса.

Тужилаштво води истрагу у том случају, указује Стефановић и додаје да ће се поступати према налогу Тужилаштва, али и да је српска полиција спремна да да свој допринос, учини све што је потребно, те да пружи сваку информацију коју држава може, да би се убице ухватиле.

“Колико сам упознат, Министарство правде ће дати информације којима ми располажемо, све што је релевантно, да се помогне у решавању тог случаја, али кооперација мора пре свега доћи од оних који на терену могу да контролишу ситуацију, а то су пре свега приштинске власти”, закључује Стефановић.

 

Случај убијене певачице полако добија епилог

Случај убиства певачице Јелене Марјановић полако добија свој епилог, моћи ће да се иде на суђење, које ће донети правду, изјавио је данас министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

“Што се тог случаја тиче, полиција је свој део посла урадила и ми спроводимо све што је потребно, по захтевима Вишег тужиоца у Београду. Да ли ће бити нових осумњичених за различита дела везана за овај случај, не могу то да вам кажем, о томе ће одлучити Тужилаштво, када сагледа све доказе”, рекао је Стефановић новинарима.

Важно је, подвлачи министар, да грађани схвате да је то био врло комплексан случај, да зна да је “људима деловало да је трајало дуго”, али наглашава да би много опасније било да се “радило на брзину” и да на крају, “због недовољно добро прикупљених доказа, добијемо ослобађајућу пресуду”.

“Онда то свакако није правда за убијену Јелену, која је заслужила у најмању руку, после тако мучног убиства да добије неки вид правде, она и људи из њене породице, да се види да су они који су починили убиство добили заслужене казне”, рекао је Стефановић.

Оно што јесте добро, подвлачи он, тај случај полако добија свој епилог, односно да ће моћи да се иде на суђење, које ће, нада се министар, донети правду.

 

Активисти СНС донели повредне листе

Активисти СНС који су пријавили да су претучени, донели су повредне листе, а капетан војске је изашао из свог стана да се у улазу зграде физички обрачуна са њима, изјавио је данас министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

“Људи су звонили на улаз, ушли су, а он је изашао из свог стана да види ко је то у улазу и да се физички обрачуна са њима. Тај човек изашао је из свог стана, припадник је специјалних јединица, држава га је платила и тренирала да штити ову земљу, а не да се обрачунава са децом у Београду”, рекао је Стефановић новинарима, поводом јучерашњег инцидента када је капетан В.М. приведен због напада на активисте СНС.

Стефановић каже да “ни у једном тренутку” није било битно да ли се ради о капетану војске, или о било ком другом грађанину, пошто, истиче, било какво насиље није допустиво, а, како додаје, сада се “покушава створити” атмосфера да су ти људи криви за то што су добили батине.

“Неког је дозвољено претући, а неког не смете ни да погледате попреко. Мислим да није дозвољено ни једно ни друго, али не смемо да правимо ситуацију која оправдава насиље. Изашао је и физички се обрачунава са девојком од које је дупло тежи. У чему је ту витештво? Та девојка ништа није урадила за шта би заслужила ударац у главу, али много ме више забрињава то што се овде не чује глас осуде”, рекао је министар.

Према његовим речима, активисти СНС отишли су у Клинички центар да узму повредне листе, а осудио је “покушај да се умањи и релативизује насиље у тој ситуацији”.

“Када неко ко припада СНС-у добије батине, онда то није насиље, то је потпуно у реду, то треба да се оправда и таква врста насиља оправдана је у друштву. То је потпуно скандалозно и апсолутно недопустиво. То морамо да схватимо и мислим да би ту помогла и једна јединствена порука, да не постоји било каква врста изузетка, или релативизације било каквог насиља”, истиче Стефановић.

Министар је, упитан каквим списковима располаже СНС и да се “многи жале” да им активисти те странке долази на врата и да то доживљавају као вид застрашивања, рекао да СНС има само спискове њених чланова, симпатизера, сигурног гласа, те да се тако ради у САД, Немачкој, Енглеској.

“Ми смо велика политичка организација која има више од 600.000 чланова у Србији, наши активисти дошли су до података радом на штандовима, а наши чланови су својим потписом дали добровољни пристанак да ми можемо да користимо њихове податке када их обилазимо. У сваком улазу у земљи имамо неког члана и наши људи врше анализу – да ли су платили своју чланарину, да ли желе да подрже странку на изборима – то се зове акција ”сигуран глас””, објашњава Стефановић, који је и високи функционер СНС.

СНС, како указује, “нема проблем” да иде од врата до врата и да то ради код свих, те да, ако им неко каже да не жели да има било шта са њима, то може и “нико му више неће долазити”, те да се не ради о било каквој врсти застрашивања, јер та акција траје годинама.

“И сваке године, иако се никада никоме није догодило и ако нико никада није имао проблем са активистима СНС, увек је иста прича пред изборе, која се тако пласира од наше политичке конкуренције, јер је ваљда политички опортуно неколико дана пред изборе, да је то нека врста застрашивања”, сматра Стефановић.

Није противзаконито, истиче министар, да активиста дође некоме на врата и да пита да ли жели да му се представи политички програм, те да “наравно да људи имају право да то не желе”.

“Дакле, то није бирачки списак, ми користимо искључиво спискове наших чланова, симпатизера, сигурних гласова. Морате континуирано да радите са људима, на крају крајева, не можете знати шта људи мисле ако их не посећујете. Ако то радите само путем малих екрана, или путем интернета, немате повратну информацију, имате само оно што ви говорите”, навео је Стефановић.

 

Извор: Танјуг