Стефановић: Нема боjазни да ће Србиjа бити сабирни центар

NEBOJSA STEFANOVIC

Mинистар унутрашњих послова  Небоjша Стефановић изjавио jе данас да нема никакве боjазни да ће у Србиjи мигранти траjно остати и да ће наша држава бити “сабирни центар”, будући да jе jасно да они коjи не могу да уђу у Eвропску униjу не могу остати ни у Србиjи.

Стефановић jе рекао да Србиjа у овом тренутку има договор са земљама у окружењу да економске мигранте коjе земље Eвропске униjе не примаjу, враћа државама из коjих су они дошли.

“За више од годину дана колико интензивно траjе мигрантска криза ниjедан од тих миграната ниjе остао у Србиjи и нема било какве боjазни да ће наша држава бити било какав сабирни центар и да ће мигранти у њоj траjно остати”, нагласио jе Стефановић у саопштењу.

Mинистар jе рекао да, након благог повећања мигрантског таласа од почетка године, у Србиjу у току 24 сата дође између 2.500 и 3.000 миграната.

Стефановић jе обjаснио да су земље EУ, пре свега Немачка и Aустриjа, а након њих и Словениjа и Хрватска, донеле одређена правила и да више не примаjу економске мигранте.

Oбjаснио jе да jе реч о мигрантима коjи не долазе из Сириjе и других држава за коjе се сматра да имаjу одређене ратне сукобе, а чиjи држављани могу затражити азил у земљама EУ.

Mинистар jе додао да jе Србиjа повећала капацитете за привремени смештаj миграната, да са њима разговара и пружа им хуман третман, али да jе “потпуно jасно да они коjи не могу ући у Eвропку униjу не могу остати ни у Србиjи”.

Извор: Танјуг