Стефановић: Нема промене одлуке о изборима, само локални

Када Српска напредна странка заузме став и њена највиша страначка тела о томе расправљају, тај став се поштује и у овом тренутку, став СНС је да се иде само на локалне изборе, изјавио је данас функционер СНС и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

“Чини ми се да СНС не може никако да има право на неки свој став, какав год став заузмемо, одмах се сутрадан нађе неко ко ће да нас пита – да ли уопште треба да разговарамо о ванредним парламентарним изборима, онда иде читава кампања – ко смо ми уопште да о томе разговарамо и зашто смо унутар странке покренули дијалог и да ли уопште смемо да се окупљамо као чланови СНС-а и да ли да било какву тему разматрамо”, рекао је Стефановић новинарима.

“Нажалост”, не може да каже да је атмосфера у парламенту добра, када види насиље које су спроводили људи из Двери и Бошко Обрадовић сам и да не може да каже да то некога радује, те да се нада да то никога у Србији не радује.

“Да човек гађа Мартиновића, да се буквално фашистичком методом обрачунава са човеком са којим не дели исте вредности, а хвала Богу, заиста са Обрадовићем не дели ништа заједничко, ни када је тукао новинаре, ни када је напао чланове РИК-а, а нећу да заборавим ни напад на Мају Пејчић”, каже министар.

Уопште, додаје Стефановић, “уопште једно бахато и дивљачко понашање” које треба неког да застраши да нема другачији став.

“Надам се да ће се макар под притиском јавности, та атмосфера у парламенту мало променити и да се народни посланици понашати одговорније и притом конкретно мислим на посланике Двери, јер насиљем неће моћи ништа да постигну”, рекао је Стефановић.

Политичке кукавице организовале протест

Има пуно политичких кукавица који су оставили организаторе “Протеста против диктатуре” да буду једини који сносе неку одговорност, сви су се повукли и нема ниједног великог, храброг политичара, који је гурао те људе у разне организације и организовао те скупове, него су се сви извукли, изјавио је данас функционер СНС и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

“Закон је врло јасан. Полиција је могла првих дана да нешто толерише, спонтано окупљање као реакција на одређени догађај, али то може као непосредна реакција, не одложена па осам година организујете скупове спонтане. Онда је бесмислено да имамо било какав закон о јавном окупљању”, рекао је Стефановић, упитан о 23 пријаве против организатора “Протеста против диктатуре”.

Како је објаснио, када је рекао да се неће предузимати никакве мере против учесника протеста, то се односило на првих месец или два дана, о првим данима који су се односили на спонтана окупљања.

“Да тако кажемо иако сам ја и тада био уверен да иза тога стоји политичка организација. Постоји у закону јасно дефинисана норма да сваки скуп на који неко позива, мора да се пријави полицији. То пише о закону. Демократија је и поштовање права других. Само тражимо да људи пријаве скуп. Никоме није забрањен, никоме није онемогућен, тражимо да га људи пријаве. Шта је то толико тешко”, запитао се министар.

Како је рекао, нема доказе да политичари стоје иза протеста, али то су његове сумње, јер је видео да су сви захтеви политички и да су се они појављивали на скуповима као учесници, а “пустили су да други организују, а они су се само “шетали” и повукли”.

“То само показује о интегритету тих људи. Када СНС организује скуп, потписник сазивања сам или ја или неко из Градског одбора, ако је у Београду и немате сумњу ко га организује. Нема анонимних и уредно пријављујемо полицији. Не знам зашто је то проблем. Да ли се окупило шест, или 2.000 људи, имали су прилике да дођу, имали су прикључак за струју, могли су да блокирају саобраћај, да се рашире, само је требало да пријаве скуп”, рекао је Стефановић.

Није желео да коментарише то што су неки који су добили пријаве оценили да се ради о застрашивању, а не жели ни да коментарише рад других државних органа, јер се онда, како сматра, врши притисак.

“Када се некоме не свиђа нека пресуда, онда је то зликовачка пресуда политичког суда, а ако вам се свиђа, онда је то дивни, поштени суд који је коначно видео правду и светло на крају тунела. Не бих се упуштао у рад других државних органа, ми смо урадили оно што је наш посао, други нека раде свој. Свако има право на своје виђење, али исто тако, закон се мора поштовати и закон је веома јасан”, рекао је Стефановић.

 Ове године убијено 26 жена у породичном насиљу

У оквиру породице и партнерских односа, ове године убијено је 26 жена и то је и даље ужасно велики и неприхватљив број, изјавио је данас министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

“То јесте мање од прошле године и поражавајућег и најтежег скора који смо имали – 36 жена које су изгубиле живот, али је неприхватљиво. Такође, имамо 3.424 пријављена кривична дела насиља у породици од 1. јуна до 15. новембра”, рекао је Стефановић уочи Међународног дана борбе против насиља над женама.

Нагласио је да је од почетка примене Закона о спречавању насиља у породици, од 1. јуна до 15. новембра, полиција изрекла 10.504 хитних мера.

Та тема, истиче Стефановић, за нашу држзаву постала је веома важна и тврди да је предуго наше друштво одбијало да прихвати чињеницу да постоји породично насиље и насиље над женама, те да решавање тог проблема није посао неког другог, већ да је то обавеза сваког човека и сваке институције.

“Насиље над женама у оквиру партнерских односа представља злоупотребу моћи, раније се третирало као породични и приватни проблем, иако је то озбиљан друштвени проблем, који има несагледиве друштвене последице. То се дешава свакога дана, не с времена на време, потребно је да имамо јединствен и снажан одговор свих државних органа. Имамо нулту толеранцију према насиљу, желимо да заштитимо пре свега најрањивије друштвене групе”, рекао је министар.

Наглашава да је Закон о спречавању насиља у породици, који је почео да се примењује од 1. јуна ове године озбиљан помак, чак један од најзначајнијих, јер, како сматра, реч је о превентивном закону, да би се увео нови приступ у раду, у смислу превентивне реакције полиције, пре извршења кривичног дела и заштите жртве.

“Тај закон јесте учинио да полицијски службеници добију већа овлашћења, али овај закон пре свега треба да скрене пажњу на велики број случајева насиља у породици, који су деценијама уназад били потискивали и које као друштво нисмо хтели да видимо. Та црна статистика никада није била на озбиљан начин сагледавана”, тврди Стефановић.

Од почетка примене тог закона, од 1. јуна до 15. новембра, полиција је изрекла 10.504 хитне мере, наводи министар и каже да је, од тог броја, 7.095 је привемених мера забране учиниоцу да контактира жртву насиља, док је 3.409 мера удаљење учиниоца из стана.

“Само у јуну, током првог месеца примене тог закона, изречена је 1.721 хитна мера, док их је у августу било чак 2.219. Статистика показује колико је проблем озбиљан, а применом закона и охрабривањем жртава чинимо да добију снагу да се обрате државним органима, да пријаве насиље ком су изложене и органи онда да законски реагују. Мере су, верује, учиниле и помогле да се жене, кажем жене, јер су најчешће жртве, да спречимо да трпе континуирано насиље, и да спречимо фаталне исходе”, рекао је министар.

Нажалост, констатује да постоје “звери” које никакве законске мере неће спречити да спроведу своје намере, али и да мора да се делује на свест читавог друштва, да сви схате да њихово ћутање једнако доприноси тешком положају жртве.

“Очекујемо да сви они који имају сазнања, да то и пријаве, да укажу на то, а оволико повећан број пријава, није резултат да имамо повећано насиље, већ храбрије жене које се одлучују да пријаве насиље. Нису пре имале довољно поверења, ни у полицију, ни у тужилаштво плашиле су се да та пријава неће завршити никаквим позитивним исходом, него да ће насилник имати само више мотива да буде насилан”, истакао је Стефановић.

Фокус рада МУП-а, заједно са НВО, биће оснаживање жена у руралним подручјима да пријаве насиље, зато што се схватило да су у тим подручјима жене економски зависније од мушкарца, те да су то, према речима министра, средине у којима се некад дешавају најтежа кривична дела, јер владају стереотипи да је то ствар те породице, уверење да је то приватна ствар и да у то не треба нико да се меша, и када полиција сазна за то, обично је већ касно.

“Желимо да охрабримо свакога да пријави и да поручимо јасно женама да није срамота пријавити насилника, него је срамота бити насилник и вршити насиље над женама. То јасно поручујемо”, рекао је Стефановић.

Открива да МУП завршава израду апликације која ће почети да се примењује почетком следеће године и која ће свим полицијским службеницима омогућити увид у комплетне податке о насилницима.

“Са овог скупа, уочи Међународног дана посвећеног борби против насиља, наша обавеза је да их учинимо снажнијим и сигурнијим, њихова борба није њихова, него је наша”, сматра министар.

Заменица шефа Делегације ЕУ у Србији Матеја Норчич – Штамцар нагласила је да су жене и девојке унутар и изван ЕУ и даље суочене са насиљем, као и да су широм света, жене и девојке и даље жртве физичког насиља у својим домовима, сексуалне и економске експлоатације, злостављања на улици, послу, интернету, током спортских активности, силовања, сакаћења, принудних радова.

“Свака трећа жена у ЕУ доживела је неки облик родно заснованог насиља. Не можемо да занемаримо огромне последице које то оставља на породице, заједнице, економију. Заједно морамо и можемо да учинимо више како бисмо елиминисали сваки облик насиља”, рекла је Норчич- Штамцар.

Износи статистику по којој је безмало 25 одсто жена у ЕУ од 15. године живота било жртва физичког или сексуалног насиља од стране партнера, да више од 25 одсто европљана охрабрује сексуални однос без пристанка, више од 20 одсто њих сматра да жене често измишљају или преувеличавају да су злостављане и силоване.

“Жртве насиља често не пријављују злочин, очевици не реагују и заједно морамо да се боримо против тих проблема и стереотипа, као и да покажемо да је насиље над женама неприхватљиво и да га нико неће толерисати”, наглашава Норчич- Штамцар.

Не могу се игнорисати нестали због Спасића

Подршка породицама несталих и киднапованих на Косову и њиховом удружењу нема никакве везе са биографијом председника Удружења Симе Спасића, поручује министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Стефановић је, на питање какву поруку државни врх шаље када се састаје са Спасићем, рекао да су породице киднапованих и убијених са КиМ одабрале да се окупљају око Удружења и не могу се сви ти људи и њихови проблеми игнорисати само зато што је њихов председник починио неко прекршајно или кривично дело у свом животу.

“И када се са њима разговара ни на који начин се не подржава Симо Спасић. Нико од нас ни на који начин не стоји иза тога, али када се ради о породицама које су изгубиле своје најмилије и најдраже, о чијој судбини се врло мало зна, дужни смо да водимо рачуна о њима”, рекао је Стефановић.

Стефановић додаје да му је жао што други у нашем друштву нису имали превише слуха да помогну организације које се тичу прогнаних и расељених Срба, као и ратних злочина почињених над Србима, као што то чине представници актуелне власти.

“Некако је то остављено једној или двема организацијама, на милост и немилост, да ли ће неко скупити неки динар да помогне, наравно поред онога што раде влада, Тужилаштво за ратне злочине..”, рекао је Стефановић.

Свакако да нико не подржава насиље против жена, нагласио је министар и подсетио да је влада, конкретним потезима, показала да у потпуности посвећено ради на томе да сузбије насиље над женама.

Извор: Танјуг