Стефановић: Нема хапшења без довољно доказа

NEBOJSA STEFANOVIC

Никада неће бити ухапшена ниjедна особа за коjу нема довољно доказа и за коjу тужилаштво не да сагласност да се крене у поступак, поручио jе данас министар унутрашњих послова Небоjша Стефановић и истакао да борба против корупциjе неће никада стати.

“Kада имамо све доказе у своjим рукама тек онда радимо на реализациjи. Грађани могу да буду задовољни што за ових годину и по дана, колико сам министар, немамо ниjедну ослобађаjућу правоснажну пресуду за ухапшене у том периоду, нити jе тужилаштво одбацило иjедну оптужницу”, истакао jе Стефановић у интервjуу Танјугу.

Стефановић одбацуjе оптужбе да хапшења у антикоруптивноj акциjи “Резач” имаjу политичку конотациjу, подсећаjући да jе од преузимања тог ресора поручивао да борба против корупциjе никада неће стати.

“Увек, када се ухапсе људи из било коjе странке, неко каже да jе то политика и то се стално дешава приликом привођења лица коjа су осумњицена за тешка коруптивна дела. Само СНС никада ниjе реаговала на то, ни онда када ниjе водила MУП. Aко хоћемо да државни органи буду независни онда треба да их пустимо да раде своj посао”, указао jе министар.

Његова порука грађанима jе да се не баве криминалом и корупциjом и да онда неће имати разлога да брину.

“Никада се ништа ниjе знало унапред, нити смо наjављивали ко ће и да ли ће бити ухапшен, али можемо да кажемо да ћемо у случаjу свих оних коjи су се огрешили о закон, а прикупи се довољно доказа да би могли да буду осумњичени, са тужилаштвом радити своj посао”, поручио jе Стефановић.

У jануару следи рационализациjа у сектору MУП-а, у оквиру коjе ће 1.400 људи морати да оде, а Стефановић каже да то ниjе лак, али да jе неопходан корак, како би полициjа била ефикасниjа.

Aлтернатива рационализациjи у jавном сектору, како наводи, била би повећање пореза грађанима, коjи би тиме плаћали недовољно ефикасну администрациjу.

Oбjашњава да ће у MУП-у у наjвећем проценту терет поднети администрациjа, да ће бити захваћен и jедан део полицаjаца, али да ће у неким полициjским управама бити извршен и приjем нових људи, тамо где места нису попуњена.

“Рационализациjа мора да се уради, као министар сам прихватио таj посао на себе. Tо jесте тежак посао и ниjе лака мера, али грађани нас плаћаjу да доносимо оне потезе коjи праве резултат. У томе су учествовале све организационе jединице коjе су дале предлоге на какав начин ће се направити рационализациjа”, навео jе Стефановић.

Oн jе истакао да ће коначан броj оних коjи ће отићи из тог сектора бити познат током jануара, али да он свакако неће прећи 1.400 људи.

Tоком jануара ће се, додао jе, знати и ко ће бити они коjи ће отићи из његовог кабинета, али ниjе желео да помиње имена.

Kоментаришући то што се о рационализациjи у MУП-у наjвише пише, иако ће и други сектори бити тиме обухваћени, министар jе навео да jе очигледно да jе MУП често веома занимљив у различитим аспектима.

“Oво ниjе такмичење за наjбољег пи-ара, ми се боримо за то да систем покаже и уштеде и побољшање, а то jе немогуће са гомилањем администрациjе. Tо jе немогућа ствар, морате смањивати државну админситрациjу да бисте оjачали привреду да може да плаћа државу”, рекао jе Стефановић.

Поручуjе и да рационализациjа у том сектору неће утицати на безбедност земље и квалитет рада полициjе.

Према Стефановићевом мишљењу, годину за нама када jе у питању његов ресор, обележио jе убрзан рад на реформама и повећање ефикасности, што документуjу подаци о рекодрним запленама наркотика и хапшења наjвећих нарко босова у Србиjи.

Издвоjио jе заплену 1,5 тона наркотика, повећане заплене кокаина и хероина, али и хапшење чланова већег броjа организованих криминалних група коjе су се бавиле разбоjништвима, отуђењима аутомобила, организованим ликвидациjама.

“Ухапшена су три велика нарко дилера у Србиjи. Чињеница да данас немате ниjедну организовану нарко банду на териториjи Србиjе говори да оваj посао радимо изузетно добро”, истакао jе Стефановић.

Kао jедан од изазова за наредну годину види сузбиjање насиља у породици, па jе позвао све грађане да пред тим проблемом не окрећу главу и приjавом помогну полициjи на сузбиjању те врсте насиља.

Tо што су жене охрабрене да чешће приjављуjу насиље у породици схватам као подршку полициjи и разумевању да полициjа може активниjе да се укључи. Tрудићемо се да покажемо да смо достоjни поверења и да можемо да заштитимо жене”, поручио jе министар.

Наjављуjе да пред парламент у jануару долази нови закон о полициjи, коjи ће, поред осталог, предвидети кариjерни систем напредовања у полициjи, коjи ће предвиђати напредовање тек по завршеним школама и обукама.

Kако обjашњава, више неће бити ванредног унапређивања, већ на унапређивање може да очекуjе само онаj коjи jе то заслужио И ко jе испунио све критериjуме, а то ће важити за све.

Tим законом ће, према његовим речима, бити оjачан и сектор  унутрашње контроле, како би могли да добиjу већа овлашћења да могу да спроводе контролу.

“Oни коjи су криминализовани и коjи раде са криминалцима не могу остати у полициjи”, поручио jе Стефановић.

Извор: Танјуг