Стефановић: Нећемо дозволити да екстемистичке групе оду у РС

Beograd, 25. marta 2016. - Ministar unutrasnjih poslova Nebojsa Stefanovic na danasnjoj sednici Vlade Srbije. FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIC/ bk

Српска полиција неће дозволити да било ко из Србије путује у Бањалуку и изазива немире у суботу на митингу, рекао је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

“Било је говора како ће неке екстремистичке групе и криминалци из Србије да одлазе у Српску и да изазивају немире. Наша полиција неће дозволити да неко из Србије оде у РС и учествује у нередима”, рекао је Стефановић гостујући на РТС-у.

Он је рекао да су јучерашња порука премијера Александра Вучића и позив на мир, као и контакт са свим лидерима у РС у великој мери допринели да се страсти смире и да се не одигра ниједан сценарио, али да и даље треба бити опрезан.

Стефановић је подсетио да је премијер без тешких речи и без жеље да се уплиће у унутрашњу политику, позвао позвао актере, и власти и опозиције да се сачува мир у Републици Српској.

“Мислим да је стекао и неке непријатеље, јер постоје они који имају другачији интерес, а јасно је да постоји страни фактор умешан у ово. Има оних којима није у интересу безбедности и стабилности у РС и они неће тек тако заборавити позив на мир премијера Србије”, рекао је Стефановић.

Он каже да многима не одговара ни стабилна Србија ни стабилна РС, као ни то што Србија у економском развоју престиже земље у региону.

Сви треба да позову људе, како каже, на смирење, економска стабилност је важна. Било је оваквих случајева до сада, у Румунији, када је раст био 3,8 одсто премијер је био смењен, а смењен је због пожара у дискотеци.

“Имали смо сличан сценарио са поплавама, 3.000 леева, па се испоставило да је то било лаж. Та нестабилност се регенерише кад земља има добар раст”, каже Стефановић.

Ради се на расветљавању случаја у Савамали

Министар полиције рекао је да полиција ради на расветљавању случаја у Херцеговачкој улици, али и да је “спин” то што је главна вест у Србији рушење три нелегална објекта.

Он је рекао да се рушење на такав начин не сме да дешава, али не треба да буде главна вест у Србији.

“Ова коалиција против ЕУ нема шта друго да понуде грађанима. Они не могу да доведу неког инвеститора. Неће бити главна вест нешто добро, ново повећање плата и пензија наредне године, повећање БДП-а”, рекао је Стефановић.

Упитан шта ће се предузети поводом извештаја омбудсмана Саше Јанковића који је извршио контролу поступања полиције и закључио да полиција није адекватно реаговала те ноћи када су срушени објекти, Стефановић је рекао да ће све бити испитано.

“Као што смо показали да није било прислушкивања омбудсмана, и ово ћемо истражити. Истрага ће показати све”, рекао је Стефановић.

Он је подсетио да објекти у Савамали нису били стамбени објекти, већ објекти за стицање богатства, грађевине добијене спрегом политике и тајкуна, као и да је десет пута одбијена легализација тих објеката.

Један од власника, наводи Стефановић, био је члан градског већа током мандата бивше власти, док се један од власника учланио и у СНС, извесни Марковић.

Упитан докле се стигло у истрази око убиства певачице Јелене Крсмановић, он је рекао да не би говорио даље о истрази, јер се у јавности појавило превише информација која углавном нису тачне.

“Људи из одељења за убиства раде 24 сата и верујем да ће доћи до решења”, закључио је Стефановић.

Извор: Танјуг