Стефановић: Не можемо да се меримо с Немачком

S

Министар полиције Небојша Стефановић изјавио је да Србија не може да прими 100.000 миграната и да мора да заштити своје становништво и своју територију.

“Од тренутка када је затворена граница ни један мигрант није ушао у Србију. Србија прати политику Европске уније и суседних земаља, нарочито оних које се налазе на балканској избегличког рути”, рекао је Стефановић у емисији Кажипрст на ТВ Б92.

Он је додао да су видљиви напори земаља ЕУ да усагласе политику према избеглицама и мигрантима, али како каже, чини се да Еу нема једнисвену политику по том питању.

“Чини ми се у неким тренуцима да ЕУ нема ни решење. Видим напоре да се постигне договор са Турском да се они тамо задрже, а онда на неки начин доведу у Европу”, казао је Стефановић.

Он је истакао да Србија није на мети критика немачке канцеларке Ангеле Меркел и да не може да прими велики број миграната.

“Меркелова није критиковала земље балканске руте јер не може Србија да прими 100.000 миграната, ми не можемо да се меримо са Немачком ни на који начин.
Прекомерне миграције захтевају огромно економско напрезање, ми не можемо да хранимо и сместимо велики број миграната јер морамо да издвајамо за наш народ. Ми морамо, пре свега, да заштитимо становништво Србије и нашу земљу”, навео је министар.

Поводом данашње вести да су мигранти напустили камп који се налази на територији Македоније, Стефановић каже да није саопштено где се они сада налазе и да је појачано присуство српске полиције на граници са Македонијом и Бугарском.

“Наша полиција је распоређена на граници са Македонијом и Бугарском. Не могу мигранти имати први контакт са Србијом тако што ћете кршити законе”, казао је Стефановић и додао да је у Србији око 1200 људи заглављено у овом процесу миграције.

“Око 285 таквих лица желе да затраже азил у Србији и тако покушавају да купе време до одласка у ЕУ, неки су изразили жељу да се врате одакле су дошли, а са неким државама имамо договор о реадмисији”, рекао је Стефановић.

Говорећи о падавинама које узрокују изливање река Стефановић је рекао да ће предложити проглашење ванредне ситуације на територији целе земље.

“Ситиација је таква да захтева нашу будну пажњу. Предложићу да усвојимо предлог да се на територије Србије прогласи ванредна ситуација и то радимо превентивно. Постоји опасност да се у току ноћи излију поједине реке. Бићемо потпуно приправни ако се реке излију”, навео је он.

Извор: Б92