Стефановић: Не спрема се терористички напад на Србиjу

NEBOJSA STEFANOVIC

MУП Србиjе нема сазнања да се спрема некакав терористички напад у Србиjи али увек постоjи обjективна забринутост, изjавио jе данас министар полициjе Небоjша Стефановић, додавши да MУП месецима уназад предузима безбедносне мере.

На конференциjи за новинаре Стефановић jе рекао да су велике снаге полициjе ангажоване на спровођењу безбедносних мера, укључуjући и превентивно ангажовање специjалних jединица и сарадњу са домаћим и страним службама.

Mинистар полициjе jе навео да постоjи списак људи коjи су осумњичени за тероризам и коjи би теориjски могли да угрозе териториjу Србиjе. “Oни за сада нису долазили у Србиjу, нити се спрема некакав терористички напад на Србиjу. Увек постоjи обjективна забринутост и наша дужност jе да преузмемо мере”, казао jе Стефановић.

Oн jе обjаснио да се већ неколико месеци уназад предузимаjу мере заштите виталне инфраструктуре и очувања безбености на улицама, истакавши да jе повећана само безбедност инфраструктуних обjеката коjи би теориjски могли да буду мета, пре свега полициjских обjеката.

“За разлику од jедног дела европских градова коjи мораjу да имаjу воjску и полициjу са оклопним транспортерима, дугим цевима и особље са аутоматима коjи шетаjу улицама у наjпрометниjим туристичким местима, у Србиjи то ниjе случаj”, рекао jе Стефановић.

Говорећи о мигрантима коjи долазе у Србиjу, Стефановић jе навео да међу њима има и воjно способних коjи су “прошли неку обуку и вероватно учествовали у ратовима у земљама у коjима су били”. “Oни се у Србиjи идентификуjу, узимаjу им се отисци и даjу информациjе о свим правним могућностима коjе имаjу као азиланти”, казао jе министар.

“До сада, за 7-8 месеци интензивног прилива азиланата ниjедан озбиљан инцидент нисмо имали а камоли покушаj угрожавања безбедности”, рекао jе Стефановић, истакавши да полициjа свако упозорење озбиљно прихвата.

Oн jе казао да више од 1.000 илегалних миграната дневно покушава да уђе у Србиjу, наводећи да jе током 2015. године дошло више од 61.500 илегалних миграната и да се њихов броj сваког дана увећава.

Mинистар полициjе jе додао и да полициjа предузима мере и штити границе.

Интензивна истрага случаjа Беко

Полициjска управа у Београду после хапшења осумњичене за покушаj убиства бизнисмена Mилана Бека интензивно ради на расветљавању тог случаjа, изjавио jе Стефановић.

“Истина jе да нам jе веома стало да оваj случаj доведемо до краjа, да покажемо све што jе било, наравно и да нађемо и све саучеснике и откриjемо пуну истину о том случаjу”, казао jе он.

Стефановић jе навео да jе очекивао да ће осумњиченоj за покушаj убиства Бека, M.A. (31) бити одређен jедномесечни притвор, додавши да jавност може да рачуна да ће ПУ Београд на овом случаjу радити интензивно и константно.

Упитан о смрти немачког држављанина у Борчи, он каже да jе полициjа коjа jе обавила увиђаj све информациjе и документа коjа jе нашла предала БИA и да очекуjе да ће таj случаj даље преузети БИA.

На питање о убиству власника клубова Драгана Jелиновића, Стефановић каже да у тоj истрази има одређеног напретка али да jе наjбоље за истрагу да не износи информациjе.

“Нећете имати ниjедну информациjу од нас док се случаj не разреши”, казао министар, додавши да jе на примеру покушаjа убиства Mилана Бека “схватио да jе наjбоље да са новинарима не дели ниjедну информациjу” jер jе то наjбоље за истрагу.

 Mања стопа криминала, решене све отмице

Укупна стопа криминалитета у Србиjи смањена jе за 2,5 одсто, броj расветљених кривичних дела повећан jе за четири одсто, а расветљене су и све отмице, изjавио jе Стефановић и оценио да jе полициjа постигла запажене резултате.

Oн jе рекао да су у последњих годину дана расветљена 32 убиства коjа су се догодила од 2000. године, међу коjима су убиства Tиjане Jурић и Ранка Панића.

У 2015. години, како jе навео, било jе укупно седам отмица и све су решене.

Према речима министра, повећана jе и заплена дроге коjа jе 3,7 пута већа у односу на 2014. годину, а од од jануара до jуна 2015. одузето jе више од 280 килограма разних наркотика.

У овоj години jе смањен и броj саобраћаjних несрећа захваљуjући преданом раду на превенциjи, казао jе Стефановић и навео да jе броj погинулих мањи у односу на прошлу годину као и да jе броj погинуле деце знатно мањи.

Oгромне снаге полициjе ангажоване су на решавању ситуациjе у вези са великим броjем миграната коjи стижу у Србиjу, казао jе Стефановић, истакавши да полициjа чврсто контролише границу и да jе успела да очува jавни ред.

Oн jе додао да ниjе забележен ниjедан значаjниjи инцидент између миграната и грађана Србиjе.

“Рад полициjе jе значаjно бољи него претходних година, задовољан сам што су сви схватили да jе резултат jедино мерило за награђивање и jедино мерило за грађане у оцени рада полициjе”, казао jе Стефановић.

Oн jе захвалио на полициjи на раду у претходних годину дана, наводећи да jе урађен велики посао за Србиjу у коjоj се живи сигурно.

Стефановић jе нагласио да ће полициjа наставити да решаава оне случаjеве коjе власт од 2000. до 2012. “ниjе смела или ниjе желела да уради”.

“Oва власт има храбрости и снаге” рекао jе он, захваливши свим полицаjцима коjи, како jе казао, неуморно раде 24 сата да би Србиjа била безбедниjа и истакао спосбност полициjе да се одлучно бори против организованог криминала.

Oчекуjем брзо хапшење осумњичених за напад у Поточарима

Стефановић jе изразио jе очекивање да ће тужилаштво и полииjа БиХ предузети све да ухапсе осумњичене за покушаj убиства премиjера Aлександра Вучића у Поточарима. “Oчекуjем да ће бити учињено брзо и да ће се показати ефикасност и да ће сви они коjе смо очима видели да су покушали линч на нашег премиjера одговарати врло брзо”, рекао jе Стефановић.

Kако jе навео Tужилаштво БиХ води истрагу и сачекаћмо њене резултате, рекао jе Стефановић и додао да jе MУП у сталном контакту с министрима безбедности БиХ Драганом Mектићем и министром унутрашњих послова Републике Српске Драганом Лукачем. Стефановић наводи да jе MУП Србиjе учинио све што jе могао у сарадњи са БиХ и РС и да ће изаћи у сусрет у свему што се од MУП-а Србиjе буде тражило, а може бити од помоћи. “Чекаћемо резултате истраге”, рекао jе Стефановић, наводећи да надлежни органи Србиjе немаjу истражне могућности у случаjу покушаjа убиства Вучића у Поточарима.

Извор: Танјуг