Стефановић: Нико неће заштитити некога ко туче жене

Beograd, 29. marta 2016 - Potpredsednik Glavnog odbora SNS Nebojsa Stefanovic, clan GO SNS Marija Obradovic, drzavni sektera u Ministarstvu unutrasnjih poslova Jana Ljubicic i koordinarka Sigurne kuce Vesna Stanojevic na tribini na temu zastite zena od porodicnog nasilja. FOTO TANJUG / RADE PRELIC / bb

Држава мора да реагује и да пошаље јасан сигнал свима који су насилници, нико неће заштитити некога ко туче жене, развијена је нулта толеранција према насиљу у породици, изјавио је данас потпредседник СНС Небојша Стефановић.

Он је на трибини своје странке, посвећеној заштити жена од породичног насиља, рекао да може да гарантује и у име председника владе и у своје име, да нико неће штитити насилнике.

“Нема тог ко ће позвати телефоном, да видим тог мајчиног сина ко би окренуо телефон и да тражи да се неко заштити јер је тукао жену. Стварно не могу то да замислим и добро је што смо у друштву у коме је то незамисливо”, рекао је Стефановић.

Нагласио је да тога више нема и да није важно да ли је починилац кривичног дела полицајац, да ли ради за неку службу безбедности, да ли је тајкун, те да га то пред законом неће заштити.

“Развили смо нулту толеранцију према насиљу у породици, јер смо, нажалост, имали и повећан број случајева, али и већи број жена да то пријављују. Наш посао је да те жене не разочарамо, да их не изневеримо и то је наш задатак”, рекао је Стефановић, који је и министар унутрашњих послова.

Навео је да ће се сарађивати са свим релевантним институцијама, и државним и НВО, и подвукао да се заиста не сме гурати глава у песак, те да свако од нас мора ширити причу о томе да људи знају да то постоји и да се држава томе супротставља.

“Оно што треба да се обезбеди је да насилник не може да се врати кући, да се свети тој особи због тога што је пријављен и што је провео неко време у притвору. Ми смо проучавали различите моделе. Нашли смо неке у којима можемо да разговарамо о удаљењу насилника из куће, то предвиђају и нове измене и допуне Закона о породици”, рекао је Стефановић.

Напоменуо је и да измене Закона о полицији насиље у породици више не третирају само као прекршај, а такође је нагласио да је и основано посебно одељење у Управи криминалистичке полиције које се бави насиљем у породици.

“Морамо да схватимо да насиље над женама постоји, свакодневно је присутно у нашој земљи и са том чињеницом се морамо суочити. И то не само физичко насиље, ту некада људи греше, ту постоји и вербално насиље.  Полицијска статистика показује да жене врло ретко пријављују први ударац, увек се пронађе некакво оправдање- био је уморан, љут, и то је погрешно. Сваки облик насиља мора одмах да се пријави полицији”, каже Стефановић.

Beograd, 29. marta 2016 - Potpredsednik Glavnog odbora SNS Nebojsa Stefanovic, clan GO SNS Marija Obradovic, drzavni sektera u Ministarstvu unutrasnjih poslova Jana Ljubicic i koordinarka Sigurne kuce Vesna Stanojevic na tribini na temu zastite zena od porodicnog nasilja. FOTO TANJUG / RADE PRELIC / bb

Чланица ГО СНС Марија Обрадовић истакла је да се ниједна земља на свету није изборила са тим проблемом, као и да се мора истрајати у борби против насиља у породици.

“Има више пријаве насиља. То је искључиво последица да жене више пријављују насиље, не значи да има више насиља. Медији много допринели томе. Важно је да се говори што више о томе, да деца расту у окружењу где није дозвољено насиље у породици, над женама, родитељима, бакама, декама, вршњачко насиље”, рекла је Обрадовић.

Сматра да има много проблема, али да су жене много више свесније, као и да је врло важно да Србија има одличан законодавни оквир и да је МУП показао изузетну заинтересованост.

“Посао политичарки је да свакодневно буду гласне, да говоре о томе у име свих оних жена којима можда медији нису доступни. Поред ојачавања институција, морамо да инсистирамо да буду извршне правоснажне пресуде. Многе жене када прођу тешке судске процесе, када добију правоснажну пресуду, имају проблем да постане извршна”, нагласила је Обрадовић.

Координаторка Сигурне куће Весна Станојевић нагласила је да се неке ствари мењају драстично и додала да је сведок колико су ствари промењене на боље и да очекује да ствари буду још боље.

Извор: Танјуг