Стефановић: Очекујем зелено светло за отварање поглавља 24

S

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изразио је данас уверење да је Србија испунила све критеријуме да ове године започне преговоре о поглављима 23 и 24.

Он је Тањугу рекао да је Европска комисија у највећој мери задовољна решењима и методологијом из Акционог плана који је урађен за преговарачко поглавље 24 и да очекује да Србија добије зелено светло за отварање тог поглавља.

Стефановић је уочи састанка са директором за западни Балкан Генералног директората за политику суседства и преговоре о проширењу ЕУ Жаном Ериком Пакеом рекао и да је раније већ разговарао са њим.

“Са Пакеом сам разговарао о нашој најновијој верзији Акционог плана коју смо предали Европској комисији… и добили смо прелазну оцену”, рекао је Стефановић Тањугу.

Министар је рекао да очекује разговоре и о Поглављу 23 (правосуђе и основна права) које се отвара заједно са Поглављем 24. (правда, слобода и безбедност).

“Потпуно сам уверен да смо испунили све критеријуме да ове године започнемо оба поглавља”, рекао је Стефановић.

Нови докази у случају Битићи

У истрази о убиству браће Битићи направљен је значајан напредак и сада имамо неке нове доказе, изјавио је данас министар унутрашњих послова Небојша Стефановић и додао да очекује да ће тај случај бити расветљен.

Он је прецизирао да нови докази указују да је било још особа на месту где је извршен злочин као и да су ти докази проистекли из база мобилне телефоније и листинга телефона.

“Први део истраге је урађен веома лоше и промашени су и пропуштени неки круцијални докази. Ми данас имамо неке нове доказе”, рекао је Стефановић Тањугу.

Он је рекао и да није урађено вештачење наоружања које је било 1999. године у употреби код неких од осумњичених, али да је МУП дошао у посед тог наоружања и да се вештачења раде.

“Уз неколико других материјалних доказа…мислим да смо направили значајнији напредак него што је било урађено до сада и ја се надам да ћемо и ово убиство расветлити”, рекао је Стефановић.

Премијер Србије Александар Вучић, који ће од сутра до 4. јуна бити у званичној посети Америци, изјавио је недавно да није реално да се случај Битићи расветли до његовог одласка у САД.

Извор: Танјуг