Стефановић о полицији и политици

514095_stefanovic110914ras-foto-oliver-bunic87_f

Волео бих да су и претходне власти активније радиле, јер је реч о кривичним делима из ранијих периода, тако бисмо их имали пред судовима много раније. Рекао је министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић у интервијуу за дневни лист Блиц.

Замерају вам и да је акција заправо политички прогон, да сте срамота јер су снимана хапшења?

Искрено се надам да ниједан предмет неће застарити. Међу ухапшенима су и члан Главног одбора СНС-а, чланови других странака и људи који нису припадници ниједне партије. Реч је о оперативним обрадама, које се не раде последње две недеље, већ постоје дуже време и сада су само финализиране. Ухапшени су само они за које је тужилаштво дало сагласност да има довољно доказа да буду осумњичени и сасвим је сигурно да нико од њих није осумњичен за бенигне ствари, како то хоће да представе, већ за отимачину огромних размера. Полиција има сагласност тужилаштва за снимање, и на снимцима се пре свега види поступање полиције према осумњиченима, којима су затамњена лица и тиме се не види ко је ухапшен. Искрено се надам да ниједан предмет неће да застари.

Након акције ‘’Резач’’ у којој је ухапшено 80 људи због корупције, све гласније се говори о новим хапшењима, ко не може мирно да спава за празнике?

Свако ко се огрешио о закон. У сарадњи са тужилаштвима завршићемо више обрада у различитим случајевима борбе против криминала и корупциије. Надам се да ће грађани Србије видети да полиција није ленствовала, већ напорно радила да пронађе све који су отимали народну имовину.

Шта вас је навело на одлуку да предложите пензионисање Милорада Вељовића?

Директор је испунио услове за пензионисање и након разговора са њим мислим да он одлази у пензију као човек који је задовољан учинком након десетогодишњег рада. На том месту видим некога ко ће имати у виду да доносимо нови Закон о полицији, који предвиђа другачији систем рада. Поштујући све оно што је Вељовић урадио у претходном периоду, сматрам да треба да дође неко ко ће енергичније и снажније водитит полицију и бити спреман да се упусти у тешке резове и промене унутар полиције које се свакако неће свидети свима. То сте видели у претходном периоду, није се свима свидела декриминализација полиције, нити јачање унутрашње контроле.

Поједини синдикати вам замерају да нема консензуса о томе ко је часни полицајац, те да се не знају критеријуми за рационализацију у МУП-у?

Постоји 26 синдиката, од којих су два репрезентативна и чине девет десетина МУП-а и са њима смо постигли договор о рационализацији. Као министар сам поднео део своје одговорности за ове непопуларне мере. Спискове су правили људи из полицијских управа, јер нити ја нити људи из мог окружења могу да знају ко је ко и како је ко радио међу 43.000 запослених. На њима су људи који су имали кривичне пријаве и они са дисциплинским поступцима и наравно они који су вишак у администрацији. Грађани ће добити ефикаснију полицију, мање гломазан административни апарат и за то извајати мање новца кроз порезе.

Шта кажете онима који неће на ‘’Стефановићев полиграф’’ ?

Интересантно је да када су неки други били на власти, то тада није био њихов полиграф. Наравно да ни то сада није Стефановићев полиграф. Ја већину полиграфиста и не познајем и симпатично ми је да су они који беже од истине обочно најгласнији у критици полиграфа. Наравно да полиграф није доказно средство на суду, али ми нисмо то ни тврдили. Само кажемо да је веома ефикасан у указивању на то да ли неко говори истину или лаже. На крају крајева, Амерички ФБИ га користи и у провери својих људи сваке године. Те онда ФБИ по мишљењу наших силних експерата који се убише по медијима објашњавајући како је то глупост.

Шта би се десило у истрази да премијер Александар Вучић није прошао полиграф поводом оптужби да је заточио у подрум бившег директора једног медија?

Премијер је добровољно пристао на полиграф који је показао да говори истину. Нема ту сада шта би било када би било. Волео бих да они који то упорно одбијају оду на полиграф. Није ми јасно да вам смета да се провери да ли макар ви верујете да је то што тврдите истина. Чист човек нема чега да се плаши.

Да ли ћемо икада сазнати чији је ‘’Кантримен’’?

Наше оперативне информације указују да се ради о украденом возилу, која је користила криминална група везана за Марка Милићева. Најважније је да је недвосмислено утврђено да је он био возач, који је усмртио Луку Јовановића. Да ли бих више волео и да смо пронашли возило, да, али ми је свакако најважније да је починилац осуђен.

Имате ли утисак да је председник Србије незадовољан радом МУП-а? Када ћете му набавити гуме за аутомобил?

Ми се трудимо да сви технички недостаци буду отклоњени у најкраћем року. Жао ми је што понекада делује као да постоји недостатак воље, али се заиста не ради о томе, само о жељи да се поштује закон. Проблеме и сами имамо са процесом јавних набавки, који је веома сложен да би се избегла свака могућност корупције, тако да нам поправка хеликоптера траје већ годину и по дана. МУП нема, нити се ја као министар возим у блиндираном возилу. Док је Ивица Дачић био министар, он је користио блиндирано возило из 1999 године, које се више не производи  и за њега нема више гума. Последњи сет гума које смо имали уступио сам председнику.

Коме од садашњих потпредседника СНС-а неће лако поћи за руком да добије већину на изборној скупштини тајним гласањем?

Видећемо већ у фебруару шта чланство мисли о раду сваког од нас и то је добра прилика да се види ко има подршку обичних људи. Ту ће се ценити, не само то што смо радили у нашим ресорима, јер то цене Влада Србије и премијр. Не мора неко бити потпредседник СНС-а да би био министар, што видите и по саставу Владе, у којој имате људе који нису чланови ниједне странке. Овде ће се ценити шта смо урадили у послу који је странка ставиал пред нас и колико смо допринели да грађани осете да СНС постоји да би им помогао, а не ради себе.

Извор: Блиц