Стефановић: Повећавамо број школских полицајаца

Министарство унутрашњих послова повећава број школских полицајаца у Србији, изјавио је данас министар Небојша Стефановић.

“Повећавамо број школских полицајаца. Нема их у свакој школи и негде један школски полицајац покрива и две школе. То зависи од много фактора”, рекао је новинарима Стефановић, који је присуствовао часу “Основи безбедности деце” у Основној школи “Борислав Пекић” на Новом Београду.

Истиче да се ради на основу плана Дирекције полиције, чији је рад у последње две године значајно унапређен и који сада подразумева прерасподелу броја људи према ризицима који се појављују у полицијским управама.

Како каже, тамо где МУП има превелики број полицајаца у управама које покривају средине где се годинама ништа не дешава и где се смањује број становника, а исти је број полицајаца – тамо може да се смањи.

Са друге стране, у срединама где се значајно повећава број људи МУП је принуђен да повећамо број полицајаца како би могли да обављају редовне дужности и сузбијају криминалитет, навео је.

“Верујем да то што смо успели да организујемо готово 2.000 људи да држе ова предавања деци четвртог и шесто разреда да ће са њиховим присустовм и радом бити и већи број полицајца у школским двориштима. Свакако се слажем да није довољно, али баш зато се трудимо да повећам тај број и то што бржим темпом”, рекао је Стефановић.

Реагујемо на све нападе на новинаре

Министар полиције Небојша Стефановић изјавио је да не постоји ниједан случај да држава није реаговала на претње и нападе на новинаре и позвао новинаре и њихова удружења да одмах пријаве ако има таквих случајева.

Стефановић је још једном осудио пребијање новинарки Пинка истичући да је то бруаталан пример напада на новинаре.

Одговарајући на питања новинара шта је са случајем новинарке КРИК-а и физичког удаљавања појединих новинара са инаугурације председника Србије, Стефановић је рекао да се ради и на том случају.

“Ради се и на том случају и сва лица која се виде на тим снимцима су индентификована и полиција је завршила највећи део исражног посла и са тужилаштвом ће предузети мере. Свакако ће бити изречене санкције, уверен сам да ће бити санкција за то”.

Стефановић је поручио да не сме ником да се прети било који новинар да је у питању и нагласио да се ту никада није правила разлика.

Додао је да на конференцијама он најчешће и не зна ко је из које редакције од новинара.

“Мој посао је да обезбедим безбедност сваком човеку у овој земљи”, нагласио је Стефановић.

Он је рекао да као друштво морамо да се изборимо са насиљем, а не само да га осудимо.

Каже и да морамо да научимо децу да не буду насилни и да се не напијају преко границе, као тај човек што је урадио када је тукао новинарке Пинка које су радиле свој посао.

“Да не помишљају да нападну новинаре ни било кога. Насиље у нашем друштву не сме да се толерише. Имамо случајеве у којима су извршене претње и напади на новинаре и апсолутно радимо на отркривању свих починилаца. Али, молим и све новинаре и новинарска удружења да, као што је често случај, не чекамо објаву на твитеру, па да видимо да се то догодило пре пет дана само да би неко могао да каже да нико пет дана ништа не предузима”, нагласио је министар полиције.

Он је замолио новинаре да дођу у полицију и све одмах пријаве и нагласио да не постоји ниједна претња на коју полиција није реаговала.

“Не постоји ниједна претња на интернету и политичким лидерима опозиције на које нисмо реаговали и налазили те људе и приводили их и већина тих поступака је у току. Хоћемо да покажемо да у нашем друштву нема насиља”.

Стефановић истиче да то што се догодило испред Тв Пинка је био бруталан пример и нешто што смо нажалост могли да гледамо протеклих дана на снимцима – “како један човек удара једну па другу жену и једној изазива потрес мозга, а другој ломи ребра”.

То су ствари које не смемо да дозвољавамо и да се потрудимо да се више никада не понове у нашем друштву, поручио је министар.

За недељу дана знаће се колико ће бити повећањe

Министар полиције Небојша Стефановић изјавио је да ће се за око недељу дана знати тачно колико ће бити повећана плата припадницима полиције, војске и БИА.

“Сада имамо више простора за повећање плата и набавку нове опреме, како би рад полиције, војске и БИА био ефикаснији, а у корист грађана. Не знам тачно процене, али мислим да оно о чему смо раније разговарали (10 одсто) може да буде реално, сачекаћемо коначне процене за недељу дана”, казао је Стефановић новинарима.

Очекује да ће се тада знати више детаља око тога, као и да је већ разговарао са министром финансија Душаном Вујовићем.

Стефановић је истакао да је Србија у добром финансијском стању и да држава може да изнесе то повећање плата, како би се поправио материјални положај великог броја људи.

“Рад владе је добар и влада бележи добре економске резултате. Консолидовали смо наше финансије. Видим простор да се та плата повећа и разговарали смо са са премијерком и председником, као министром одбране и директором БИА о положају припадника сектора безбедности и наше мишљење је да тај простор за повећање плата постоји”, истакао је Стефановић.

Додао је да је тај сектор подносио све економске тешкоће из претходног периода и да су до сада могле само донекле да се повећају плате, али да сада има више простора за то.

Извор: Танјуг