Стефановић: Покрићемо сва школска дворишта камерама

IMG_1963

Министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић рекао је данас да ће ускоро све школе у Београду и основне и средње бити покривене видео наџором, као и бољим осветљењем у циљу веће безбедности деце и истовремено позвао родитеље да се активно укључе у акције које се тичу безбедности њихове деце.

“Безбедност деце у школама је проблем којем морамо сви заједно да приступимо и кренемо од себе шта ми можемо да учинимо”, рекао је Стефановић у Сава центру на радном састанку о безбедности деце у школама и вртићима на ком су учествовали директори, савети родитеља и стручних сараднка Предшколске установе “11. април” и основних и средњих школа са општине Нови Београд.

Стефановић је напоменуо да је ова трибина важна, јер су на њој родитељи, и да то враћа веру да можемо да мењамо ствари са којима нисмо задовољни, рекао је Стефановић наводећи да је родитељ чије дете  за две године креће у школу.

Он је, такође, навео податак да је Закон о безбедности саобраћаја дао могућност да се родитељи укључе и узму од полиције знак стоп да би заустављали саобраћај испред школе да деца пређу улицу.

“Али  за годину дана ниједан родитељ није се јавио полицијској станици И није дошао да штити своје дете. Нисам дошао овде да вам причам само лепе ствари – треба да кренемо од тога да у овој акцији сви треба да будемо заједно”, нагласио је Стефановић.

Министар је указао да се у последње време мења структура криминала, те да је све више присутан у виртуалном свету и да због тога МУП развија одељења у полицији која могу да држе корак са развитком сајбер криминала.

Због нарко дилера који су понекад присутни у школским двориштима, почели смо да радимо велике акције осветљавања школских дворишта и да постављамо камере.

“То даје одређени ниво сигурности, јер криминалци знају да имамо снимак сваког. Један део основних и средњих школа остао је још непокривено али ће бити урађен у наредном периоду”, навео је Стефановић.

Он је рекао родитељима да МУП нема довољан број школских полицајаца да покрију све школе и да често један полицајац обилази по три школе, али да ће МУП гледати да тај проблем превазиђе.

Чланица градског већа Тања Поповић оценила је да је безбедност деце једна од најважнијих тема, ако не и најважнија.

“Пројектом “зона школа” која подразумва вертикалну и хоризонталну сигнализацију, успорени саобраћај и друге мере опреза покривено је седам школа на Новом Београду. Од 2010. до 2013. урађено је само 18 таквих пројекака, док је 2014. године покривено 110 школа.

Градски секетар за спорт И омладину Славко Гак рекао је би спорт у школи требало да буде онај мотиватор који ће велики број деце да сколни са улице и спречи да буду  изложени негативинм утицајима околине.

“Спорт може да профилише дете и човека, да га учини много толератнијим и спремним на све поразе и победе које га чекају у животу”, навео је Гак и додао да је Секретаријат за спорт и омладину ставио је као приоритет децу и школски спорт, нагласио је Гак.

Састанку је присуствовао и градски менаџер Горан Весић, а након уводних излагања Стефановић је одговарао на питања родитеља.

Сала 1 Сава Центра била је испуњена до последњег места, родитељима и учесницима радног састанка.

Извор: Танјуг