Стефановић: Полиција понос државе

DSC_7607

Министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић поручио је данас да је српска полиција гарант мирног сна, понос наше државе и стуб безбедности на који Србија може увек да се ослони.

На прослави Дана Министарства унутрашњих послова и Дана полиције, министар се захвалио свим полицајцима за храбре задатке које су успешно обавили, не марећи за своје животе, за све решене случајеве, ухапшене дилере, за велики рад и залагање, којим су вратили веру у полицију.

DSC_7547

„Данас славимо наш дан. Признајем, било је тешко. Било је успона и падова, сумњи и очекивања. Све очи биле су упрте у нас. Прошли сте кроз бројне недаће и изазове. Али, када сагледамо све чињенице, одговорили смо онако како и доликује, како се очекује од полиције – храбро и без калкулација“, казао је министар.

Стефановић је позвао полицајце да буду чврст браник грађанима и да све изазове победе напорним радом.

„Од полиције се очекује све, да ураде и немогуће, да реше сваки проблем у друштву, чак и када то није у њеној надлежности. Оно што јесте наш посао је да одговоримо овим очекивањима. Када грађани толико очекују од вас, ви немате право да их изневерите. Немамо право да не урадимо довољно да се људи осећају сигурност, да решавамо најтеже случајеве корупције и криминала, да се  изборимо да ниједно дете не страхује од тероризма, да се изборимо за поверење у полицију, која је увек уз свој народ“, нагласио је Стефановић.

DSC_7719

Министар је са поносом истакао да је полиција у претходне две године направила добре резултате, али да наравно постоји још простора да се они унапреде и додао да је у односу на исти период прошле године 16.700 кривичних дела мање, број убистава је смањен за 23 одсто, скоро идентично за колико је умањен и малолетнички криминал.

DSC_7748

Према речима Стефановића, ниједан нарко-дилер у Србији се више не осећа сигурно. Заплењено је готово пет тона различитих наркотика, а тридесет криминалних група, са укупно 215 чланова, склоњено је са наших улица.

„Борба против нарко дилера, против криминалаца који су извршили најтежа дела неће се зауставити ни за један секунд. Захваљујући повећаном броју предавања нашој деци о значају безбедности у саобраћају и снажном раду саобраћајне полиције, успели смо да сачувамо више од 200 живота. На то смо изузетно поносни“, казао је министар.

DSC_7858

Српски министар полиције је нагласио да заслуге за ове резултате иду читавом тиму који чине полицајци који не спавају, бораве у Копненој зони безбедности, који се боре против нарко дилера и ватрогасци који ризикујући животе улазе у запаљене зграде. Затим рониоци, пилоти хеликоптера, сваки припадник полиције кога грађани срећу и они које се не виде на улици, заслужни су за резултате којима полиција показује да се бескомпромисно бори са криминалом, чува Србију и њене грађане и показује шта је неопходно урадити како би наша деца могла да се играју и живе слободно.

„Акцијама “Резач” и “Скенер”, у којима је ухапшено 175 људи осумњичених за најтежа коруптивна дела, показали смо да постоји нулта толеранција према корупцији. Борба против корупције је борба за бољи живот свих нас, зато што је новац који је ишао у коруптивне токове потребно да уложимо у школе, болнице, вртиће, веће пензије и плате, и све оно што ради Влада Србије предвођена Александром Вучићем. Зато хоћу да знате да имате подршку“, казао је министар.

DSC_7892

Министар Стефановић захвалио се премијеру Александру Вучићу на свему што је учинио и чини за српску полицију.

„Познајући га, знам да је поносан на све оне резултате које сте постигли и на све оне успешне акције којима смо показали да достојно бранимо углед наше земље. Зaхваљујући подршци премијера, имамо могуђност да модернизујемо српску полицију и да заједно радећи учинимо да она постане респектабилна у читавом региону.“

DSC_7905

Стефановић осврнуо се и на мигрантску кризу, током које је прошле године преко наше територије прошло више од 600.000 људи и када је Србија својим хуманим односом према онима који беже од рата и страдања била пример свима. Захвалио се и људима из Криминалистичко-полицијске академије који су даноноћно волонтирали у мигрантским камповима и тако помогли да Србија буде хуманија и безбеднија.

„Желим да поручим грађанима да Министарство унутрашњих послова и држава Србија помно прате сва дешавања у вези са тероризмом и нећемо дозволити да било ко покуша да угрози њихову безбедност. И на најмању помисао угрожавања грађана тероризмом одговорићемо брзо, одлучно и снажно“, истакао је министар.

Извор: Министарство унутрашњих послова