Стефановић: Поштујемо закон, одговорно ћемо поступати и када то није популарно

03-1

Нећемо толерисати да неко одаје податке странцима, поручује министар полиције. Стефановић истиче да је Србија довољно снажна да може да обезбеди мир и стабилност. Предлог закона о спречавању насиља ускоро ће се наћи пред посланицима, рекао је Стефановић за РТС.

Две информације које је пре неколико дана изнео председник Владе Србије, узбуркале су јавност и отвориле бројна питања о којима се данима полемише. Ко је страним обавештајним службама одавао поверљиве информације из МУП-а и ко је са територије Србије учествовао у праћењу Мила Ђукановића?

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић указује да о хапшењу високог функционера Управе криминалистичке полиције, који је одавао податке страној обавештајној служби једне западне државе, одлучује Тужилаштво. Како истиче, хапшењу се приступа када се прикупи одовољно доказа да би се некоме одредио притвор.

“Суштина је да Србија неће толерисати да било ко одаје податке странцима и да ћемо се трудити да ухватимо сваку особу која делује против интереса нашег народа”, рекао је Стефановић гостујући у Дневнику РТС-а.

Министар је објаснио да то што је припадник УКП под надзором значи да су безбедносне службе обавиле разговоре и да предузимају све мере у складу са законом како он даље не би одавао податке странцима.

Упитан да ли је реч о Вељку Попари, како су поједини медији писали, минитар је рекао да не може да се изјашњава по том питању док је у току поступак.

Када је у питању праћење црногорског премијера Мила Ђукановића, Стефановић је рекао да се тим случајем бавила БИА.

“Наше безбедносне структуре су откриле лица која су се упустила у противзаконите радње, која су пратила премијера Ђукановића помоћу софистициране опреме. Започели смо истрагу, и видели сте оно што је премијер рекао – то није био лак потез за Републику Србију, већ је политички гледано то била тешка одлука јер није популарна. Србија хоће да пошаље јасан сигнал: ми никада нећемо бити земља која ће дозволити да се на њеној територији организују удари, противправна праћења, напади. Ми поштујемо закон и одговорно ћемо поступати и када то није популарно”, рекао је министар полиције.

Србија и Црна Гора сарађују и размењују информације, рекао је Стефановић додајући да се чека њихов део истаге. “У наредним данима ће се одлучувати шта даље”, истиче министар.

Стефановић је рекао да су сазнања до којих је Србија дошла непобитна и да је то порука да Србија жели да буде одговорна земља.

Упитан да ли је ухапшен Александар Синђелић, министар је рекао да, колико је њему познато, није, да очекује истрагу и да надлежна тужилаштва и Србије и Црне Горе доставе довољно доказа.

“За свако лице за које се докаже да је поступало мимо закона, Србија неће имати проблем да поступа у складу са међународним прописима”, нагласио је министар.

Говорећи о посети шефа руских обавештајаца Николаја Петрушева, Стефановић је рекао да је та посета договорена пре неколико месеци и да последња дешавања немају везе са њом.

“Оно о чему смо разговарали је део стандардних разговора – разговарали смо о борби против тероризма, о организованом криминалу, шверцу наркотика”, каже Стефановић.

Истиче да су безбедносне службе показале да је Србија довољно снажна, да имамо мир и стабилности који омогућују и економски напредак.

Очекује да се ускоро предлог закона о спречавању насиља нађе пред посланицима, будући да га је на предлог Министарства правде Влада упутила Скупштини.

“Желимо да будемо уз грађане, не треба да стављамо главу у песак, морамо активније да делујемо. Ако скупштина усвоји закон, полиција и други органи имаће више посла али и могућности да заштите жртве насиља”, закључио је Стефановић.

Србиjа неће толерисати да било ко одаjе податке странцима

Mинистар унутрашњих послова Небоjша Стефановић изjавио jе данас да о хапшењу високог функционера Управе криминалистичке полициjе, коjи jе одавао податке страноj обавештаjноj служби jедне западне државе, одлучуjе Tужилаштво и да Србиjа неће толерисати да било ко одаjе податке странцима.

“O хапшењу одлучуjе Tужилаштво. Kада се прикупи довољно доказа и разлози да би се неко ставио у притвор онда се такве мере и налажу. Наша порука jе да Србиjа неће толерисати да било ко одаjе податке странцима и да ћемо се трудити да ухватимо сваку особу коjа делуjе против интереса нашег народа”, рекао jе Стефановић.

Oн jе додао да то треба да имаjу у виду не само припадници безбедносних служби, већ сви коjи планираjу да им одаjу информациjе од значаjа за земљу.

Стефановић поjашњава да то што jе припадник УKП под надзором, значи да су Безбедносне службе обавиле разговоре и да предузимаjу све мере из своjе надлежности да он даље не одаjе податке странцима.

Упитан да ли jе реч о Вељку Попари, како су поjедини медиjи писали, министар jе рекао да не може да се изjашњава по том питању док jе у току поступак.

Србиjа неће бити земља преко коjе се организуjу удари

Стефановић jе изjавио да jе истрага о праћењу црногорског премиjера са териториjе Србиjе у току и да Србиjа неће бити земља преко коjе се организуjу препади и удари.

Oн jе додао да се размењуjу информациjе са црногорским колегама и да ће се у наредним данима одлучивати “шта даље у процесном смислу”.

“Наша безбедносна структура открила jе одређена лица на нашоj териториjи коjа су пратила кретање црногорског премиjера Mила Ђукановића уз помоћ софистициране опреме. Mи смо започели истрагу. Политички то jе била тешка одлука, ниjе била популарна”, рекао jе Стефановић.

Oн jе додао да Србиjа хоће да пошаље jасан сигнал да неће бити земља преко коjе се организуjу препади, удари, против правна праћења.

“Mи смо земља у коjоj се поштуjе закон, на озбиљан и одговоран начин ћемо поступати. Сарађуjемо са црногорским колегама, размењуjемо информациjе”, нагласио jе он.

Kако каже очекуjу и њихов део истраге, те ће се у наредним данима “одлучивати шта даље у процесном смислу”.

Упитан да ли jе ухапшен Aлександар Синђелић, он jе рекао да ниjе, да очекуjе истрагу и да надлежна тужилаштва и Србиjе и Црне Горе доставе довољно доказа.

“За свако лице за коjе се докаже да jе поступало мимо закона, Србиjа неће имати проблем да поступа у складу са међународним прописима”, нагласио jе министар.

Говорећи о посети шефа руских обавештаjних служби Николе Патрушева, Стефановић jе рекао да jе она договорена пре неколико месеци, да се разговарало о заjедничкоj борби против тероризма, борби против организованог криминала, шверцу наркотика…

Извор: Танјуг