Стефановић: Превенција насилног екстремизма

Имамо неколико сценарија за мигранте

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да још увек нема некаквих конкретних информација о новом таласу миграната, али да Србија има више сценарија за поступање државних органа у тој ситуацији.

“Ми већ две или три године радимо на плановима у ситуацији да се у једном тренутку већи број миграната упути ка Србији, пре свега ка западној Европи, али ће проћи кроз Србију и ту имамо неколико сценарија за поступање државних органа”, рекао је Стефановић.

Он је новинарима после скупа о тероризму у Београду рекао да су грађани Србије безбедни и да се мозе приметити да се живот потпуно нормално одвија.

Каже да је ниво криминалитета, када се узме у обзир да је прошло милион људи, био миноран.

Министар је поручио да ће полиција и други државни органи наставити да раде свој посао и да ће обавестити јавност уколико дође до неких промена било да је реч о интензитету или броју миграната.

Стефановић о Савамали: Нисам увек задовољан ефикасношћу

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић поновио је данас да тужилаштво треба да реши случај Савамале и додао да није увек задовољан ефикасношћу државних органа, али сматра да посао треба да буде добро урађен.

“Не кажем да сам увек супер задовољан ефикасносцћу, али ако бирам да ли треба да буде задовољан неко или да се посао уради како треба., увек ћу изабрати да посао буде добро урађен”, рекао је Стефановић новинарима.

Стефановић је истакао да је најбољи пут да случај Савамале решавају државни органи.

Најбоље је, каже, остварити државним органима да раде свој посао.

“То је најбоји пут и најбољи начин. Ја ћу се тако понашати, што је и у опису мог посла”, рекао је Стефановић.

Они треба да покажу шта се догодило и да нико не би требало себи да даје за право да буде тужилац или судија.

На питање зашто случај није решен, јер је прошло већ 11 месеци и да ли је задовољан ефикасношћу државних органа, Стефановић је рекао да је било и других случајева, убистава која у претходном периоду нису решавана по 10, 11 и 15 година.

“Па смо ми сад решавали те случајеве”, рекао је он.

Каже да “када би министри пресудујивали и одлучивали имали бисмо једно потпуно ненормалну државу”.

У Сирији и Ираку 28 држављана Србије

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да се 28 држављана Србије налазе у Сирији и Ираку и истакао да је циљ министарства смањивање и пропагирање радикалних иделогодија.

Стефановић је, на радионици о превенцији насилног екстремизма у Србији, казао да министарство жели да спречи регрутовање потенцијалних терориста и пресече канале њиховог финансирања.

“МУП је уложио значајне напоре у претходном периоду да се рано откривају особе које могу да учествују у радикализацији”, рекао је Стефановић.

Он је објаснио да је један од предлога Србије Европској унији био да се оснује регионални центар за дерадикализацију, а то, каже, значи да новац треба улагати у рад са младим људима.

Србија је, каже Стефановић, припремила акциони план са нацртом националне тратегије за превенцију бробе против тероризма, а као важан сегмент у превенцији је концепт полиције у заједници који подразумева да се правовремено препозна опасност.

“Ово је проблем друства и сви они који хоће да помогну веома су добродосли. То подразумева укљуцивање свих. Мисија ОЕБС-а помаже тако што обучава припаднике полиције, до помоћи у изради националних стратегија”, рекао је Стефановић.

Каже да Србија жели да буде партнер другим земљама, па и већим и снажнијим у борби против екстремизма и поручио да неће одустати од борбе.

“Само уједињени можемо доћи до резултата”, истакао је он.

Стефановић је навео да тероризам суштински гуши демократију и чини да се сваки човек осећа несигурно, наводећи да одговор на изазове не може бити само на националном нивоу.

Стефановић: Радимо на томе да се не понови Олуја

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да безбедносна ситуација на КиМ није драматично другачија, али да се са међународним факторима ради на томе да се заштити имовина, права и животи људи који тамо живе.

“Увек смо забринути за безбедност грађана, пре свега српске националности, зато што су они угрожени. Настављамо у дијалогу са свим значајним факторима да радимо на томе да не дође до било какве врсте егзодуса, да се не понови никаква нова Олуја”, рекао је Стефановић.

Он је додао да ће се Србија борити да на паметан и добар начин заштити имовину, права и живота људи који живе на КИМ.

“Не могу да кажем да је ситуација драматично другачија, али свакако постоји забринутост због разних најава, као што је била она о формрирању војске Косова”, рекао је министар новинарима.

Он је подсетио да је по најави формирања косовске војске реаговао свет, од САД, НАТО-а и других земаља и да је Србија успела то да заустави, али и нагласио да “таква врста најава увек уноси узнемирење”.

 

Извор: Танјуг