Стефановић: Председник Вучић води рачуна о интересима Србије

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да нема посебне информације о одлагању посете председника Србије Александра Вучића Хрватској, али да зна да ће председник водити рачуна о интересима Србије и грађана када буде доносио одлуке о међународним контактима.

“Процењиваће шта се дешава на територији тих земаља, шта они предузимају, какве законе доносе и у складу са тим определити најбоље потезе у складу са интересима наше земље као што је радио и до сада”, рекао је Стефановић новинарима у Београду.

Упитан да ли ће евентуално одлагање посете погоршати односе између две земље министар је нагласио да “Србија не чини ништа да погорша односе са суседима већ се увек труди да буде она која промовише пружање руку”.

Он је подсетио да је и председник Вучић, тада као премијер, а након напада у Сребреници, на седници владе рекао да је рука пружена.

“Ако то није симбол пружања руке у региону… Не видим шта смо ми то некада први урадили, некада смо чак и блаже одговарали на изјаве из непосредног окружења”, рекао је министар унутрашњих послова.

Стефановић је додао “не мислим да одлагање посете може не знам колико оптеретити односе”.

“Само мислим да председник процењује када је најбоље да учини посету која ће довести до побољшања односа и мислим да је то била добра одлука сваки пут”, закључио је он.

Посета председника Србије Александра Вучића Загребу, која је, према најавама, требало да буде рализована најкасније у новембру ове године, одложена је.

Стефановић: Злонамерне тврдње да се доводе људи да гласају

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић данас је поручио да су злонамерне изјаве да се у београдским општинама доводе људи како би гласали за актуелну власт и изнео податке који показују равномеран раст броја житеља главног града као и веома мале промене у бирачким списковима.

Стефановић је на конференцији за новинаре тиме одговорио на тврдње ПСГ да се претходна четири месеца доселио велики број људи, чак и неколико хиљада и да је реч о “партијским послушницима” и још једном подвукао да се статистички врло равномерно повећава број грађана Београда.

Како је рекао вероватно је то неки почетак изборне кампање.

Стефановић је изнео податке годинама уназад, да је тај раст годишње око 8.000 и да је био нешто већи 2007. и 2008. године, истичући да би могао и да каже да је то било што је тадашња власт доводила људе у Београд да гласају, али да просто тако не мисли.

Он је презентовао податке са општине Врачар за који у ПСГ тврде да је 5.000 људи више уписано у последње време и навео да је на тој београдској општини сада на бирачком списку 300 људи мање него што је то било на председничким изборима.

Све се догађа у најбољем реду и све је статистичка правилност осим те 2007. и 2008. године које одударају.

Стефановић је рекао да сви ти подаци показују да такве изјаве са истином немају везе.

“На крају ни Вучић ни ја нисмо у Врачару” рекао је Стефановић и додао да су неки други дошли из унутрашњости да тамо живе.

Како је рекао не зна да ли су ту због гласања или нечег другог или су некако везани за ту општину.

“Спремни смо као МУП да дамо свима увид у све податке који се тичу промене боравишта и пребивалишта” рекао је Стефановић.

Он је рекао и да је у протеклим годинама док је на месту министра унутрашњих послова било захтева од полтичких странака да им се дају подаци и да су они то увек и урадили али да никада након тога нису добили неке примедбе.

Стефановић је рекао и да ни полиција нити било ко други не може да забрани грађанима да живе где хоће и где мисле да им је најбоље, да је тренд у свету да се људи селе у веће градове и да је тај тренд нажалост присутан и код нас.

Додао је и да не разуме оне који износе такве ствари и узнемирују јавност и који вероватно покушавају да присталице анимирају да изађу и гласају плашећи их тиме да ће неко доћи у њихове општине и да ради шта хоће.

Он је оценио да ти људи показују толику неодговорност, а хоће да воде земљу и Београд, и исто тако показују и да су им важне само фотеље.

Извор: Танјуг