Стефановић: Представљање пројекта „Смањивање ризика од елементарних непогода“

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић поручио је данас основцима у Земун Пољу, приликом представљања пројекта „Смањивање ризика од елементарних непогода“, да је циљ Министарства да их едукује о поступању у случају елементарних непогода, али и о другим опасностима, попут наркоманије и насиља.

Министар је ђацима Основне школе „Илија Бирчанин“ представио припаднике ватрогасно спасилачких јединица, које, како је навео, лако могу препознати по карактеристичним униформама и возилима које користе у свом раду.

Указавши да данашање предавање основцима треба да покаже шта ватрогасци раде и како поступају, Стефановић је изразио наду да се у животу неће често сусретати са ситуацијама у којима ће им таква помоћ бити потребна.

„Ја се надам да ће њих бити што мање, али ми хоћемо да ви добијете знање и зато ће у наредном периоду заједно са вама наши инструктори из полиције, ватрогасци и припадници других јединица МУП-а, разговарати о томе како да спречимо насиље, како да спречимо дистрибуцију дроге, како да се боље боримо против пожара, поплава, као и шта ви треба да радите у тим ситуцијама“, поручио је Стефановић.

Према његовим речима, ватрогасци помажу у многим ситуацијама, а не само када дође до пожара, већ и до поплава и земљотреса.

Стефановић је ђацима Основне школе “Илија Бирчанин”  представио едукативне плакате, брошуре и материјале, које је Министарство унутрашњих послова израдило уз помоћ организације Каритас и подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја, а који ће им приближити начин поступања у ванредним ситуацијама.

“Борба против елементарних непогода и ванредних ситуација једнако је важан аспект као и борба против наркоманије и спречавање насиља”, закључио је Стефановић.

Помоћник министра и начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић захвалио се организацији Каритас и Министарству просвете, науке и технолошког развоја на помоћи око израде плаката и поручио деци да је важно да науче правила која су на њима.

„Ово што пише на овим плакатима може вам спасити живот. Ако ово добро научите можете да коригујете и ваше тате и маме, да се понашају у складу са овим“, рекао је Марић.

Припадници Сектора за ванредне ситуације основцима су објаснили како да се понашају у случају елементарних непогода и указали им на ризике које они носе. Деца су могла да виде показну вежбу гашења пожара уз помоћ пене и евакуације угрожених људи, а малишани су имали прилику и да учествују у такмичарској вежби „Обарање мета“ уз помоћ пумпе за воду.

Извор: Министарство унутрашњих послова