Стефановић: Приоритет Министарства унутрашњих послова је заштита живота деце

DSC_5997

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић поручио је данас, пред почетак нове школске године, да је приоритет Министарства заштита живота деце и да ће полиција наставити да се бори да малишани буду безбедни, да не страдају од нарко – дилера, у саобраћају, од криминала.

DSC_6017

Стефановић је после обиласка Основне школе „Вожд Карађорђе“ у београдском насељу Јаково, истакао да ће током септембра бити појачана контрола саобраћаја у близини свих школа у Србији, са довољним бројем полицијских службеника, радара и пресретача, који са појачаним капацитетима и могућностима могу да прате брзину кретања возила у више трака.

„Нека нико не рачуна на попустљивост полиције, ако и за километар буде прекорачио брзину у околини школе. Никоме неће бити гледано кроз прсте, неће бити никаквог попуштања према онима који се огреше о саобраћајне прописе“, истакао је министар полиције.

DSC_6033

Приоритет Министарства унутрашњих послова је заштита живота деце, рекао је Стефановић нагласивши да ће полиција наставити да се бори како би очувала статистику од прошле године по којој ниједно дете није страдало у близини школа.

Стефановић је апеловао на све друге учеснике у друштву да у очувању безбедности деце помогну полицији, школама и родитељима.

Према његовим речима, Основна школа „Вожд Карађорђе“ је добар пример сарадње – локална самоуправа општине Сурчин, од својих средстава, уложила је новац у санацију и реконструкцију комплетног крова и омогућила да школа потпуно другачије функционише.

DSC_6025

„Ова школа има умрежен видео надзор са полицијском станицом Сурчин, који приказује све тачке које су важне за безбедност деце и ми ћемо се трудити да у наредним месецима повежемо и остале школе у Сурчину, да заједно са градом Београдом обезбедимо видео надзор и повезивање са полицијском станицом“, рекао је министар.

Велики број школа у Србији, како је навео, данас има видео надзор који је повезан са полицијском станицом – „Ми ћемо са тим пројектом наставити и трудићемо се да сваког месеца повећавамо број камера у школама у Србији“.

Говорећи о превенцији, Стефановић је казао да ће Министарство унутрашњих послова наставити са праксом да полицијски службеници, у основом и средњим школама у Србији,  држе предавања о насиљу, сигурности у саобраћају, борби против наркоманије…

На овај начин, како је објаснио министар, малишани стичу представу какве им опасности прете и који су изазови пред њима и шта је то што родитељи, заједно са полицијом, могу да учине да наша деце буду безбеднија.

Извор: Министарство унутрашњих послова