Стефановић: Противници одбиjаjу велику прилику за помирење

NEBOJSA STEFANOVIC

Mинистар унутрашњих послова Небоjша Стефановић изjавио jе данас да сви они коjи не прихватаjу инициjативу премиjера Aлександра Вучића о заjедничком дану сећања на жртве сукоба на простору бивше Jугославиjе показуjу да не препознаjу велику прилику за помирењем.

“Инициjатива премиjера показала jе искрену руку коjа жели да се успостави траjни мир, поштовање и стабилност у региону и само они коjи тако нешто не препознаjу и гледаjу своjе ситне интересе могу да jе не прихвате”, рекао jе данас министар полициjе Небоjша Стефановић у врњацкоj Бањи.

Стефановић jе, коментаришући изjаву косовског министра спољних послова Хашима Tачиjа коjи jе Вучићеву инициjативу назвао неприхватљивом, рекао да Tачи заборавља да више ниjе косовски премиjер и да су сви они коjи ту инициjативу не прихватаjу пропустили да уоче и препознаjу jедну велику прилику за помирењем.

 Напомињуjући да jе инициjатива премиjера Србиjе апсолутно државничка, Стефановић jе новинарима у Врнаjчкоj Бањи рекао да му jе жао што поjедини државници нису на оном нивоу коjи jе потребан да би се водиле земље,  jер да би неко водио неку озбиљну државу, да би водио макар нашу покраjину Kосово мора да покаже да разуме историjски моменат и мора да разуме да jе премиjерова порука била наjбоља порука у изградњи будућности.

“Aко ћемо стално да ископавамо ратне секире, онда никада не можено говорити ни о миру, ни о напретку у региону”, истакао jе Стефановић.

Према његовим речима, Србиjа то хоће, Србиjа на томе ради и све што се дешава код нас jе резултат такве активности премиjера и владе.

“У нашу земљу људи све више радо долазе, све jе више и инвеститора. Нисам сигуран да се исто то дешава у земљама у коjима се жеља за миром и напретком у региону не препознаjе”, рекао jе Стефановић.

Kосовски министар спољних послова Хашим Tачи назвао jе неприхватљивом инициjативу премиjера Србиjе Aлександра Вучића о успостављању заjедничког дана сећања на жртве сукоба на простору бивше Jугославиjе, jавила jе Aл Џазира.

“Tо представља релативизациjу и поновно писање историjе. Не можемо изjедначити оне коjи су подстицали, организовали и починили геноцид с онима коjи су бранили своjе домове. Tо ниjе људски и не служи помирењу”, навео jе синоћ на друштвеним мрежама Tачи, коjи jе и потпредседник косовске владе.

Према његовим речима, помирење мора бити у служби будућности, а не за “дневну политику и стварање медиjског спектакла”.

Вучићеву инициjативу jе, и пре него што jе таj предлог добио званичну форму, одбио и премиjер Хрватске Зоран Mилановић.

Дефиле полициjских снага у Врњачкоj Бањи

Mинистар унутрашњих послова поручио jе на првом дефилеу полициjских jединица одржаном кроз Врњачку Бању, да грађани у сваком тренутку могу да рачунаjу на полициjу.

“Полициjски дефиле, сличан овом данас, одржава се традиционално у Београду пред обележавање Дана полициjе. Желели смо да то не буде jединствено и само у Београду. Хоћемо да покажемо да jе полициjа уз своj народ у сваком месту, граду, свакоj општини у Србиjи. Хоћу да знате да на ове девоjке и момке, на коjе сам jа изузетно поносан, можете увек рачунати”, рекао jе министар грађанима на Врњачкоj Променади.

Стефановић jе казао да су припадници Mинистарства ту да кроз снажне акциjе полициjе у заjедници штите све грађане.

Mинистар Стефановић jе данас пустио у промет и новоизграђену улицу Слатински венац у Врњачкоj Бањи.

“Oпштина Врњачка Бања jе у сарадњи са Републиком у последњих годину и по дана интензивно радила на изградњи инфраструктуре и промоциjи туризма”, рекао jе Стефановић, додаjући да ће улица коjа jе данас отворена за саобраћаj и коjа jе дугачка око 1.200 метара омогућити бољу комуникациjу и безбедниjи саобраћаj у Врњачкоj Бањи.

Врњацка Бања jе данас jедна од наjзначаjниjих туристичких дестинациjа Србиjе, али и место где се многи туристи из земље и иностранства упознаjу са нашим гостопримством и начином организовања комуналног реда и безбедности, навео jе он.

Стефановић jе изразио задовољство што jе током траjања музичке манифестациjе “Лавфест”  у Врњачкоj  Бањи, коjу jе посетио велики броj страних и домаћих туриста, било мало инцидената, али ниjедан озбиљан, што показуjе добру сарадњу грађана, локалне самоуправе и полициjе.

“Наш посао jе да са локалном самоуправом и грађанима градимо бољи систем безбедности. Хоћемо да грађани знаjу своjе полицаjце, да буду сигурни на путевима и зато полициjа не само ових дана, већ и увек стриктно спроводи закон”, истакао jе министар.

Oн jе подсетио на неколико кампања за безбедниjи саобраћаj , као што jе везивање сигурносних поjасева и вожњу без алкохола коjе даjу резултате и мање изгубљених живота.

Србиjа показуjе да може да буде добар домаћин и да jе у тренутку када у многим  државама у Eвропи и свету влада нека врста нестабилности, код нас jе све мирно и стабилно, закључио jе Стефановић.

УKП ниjе ушао само у Црвену звезду, већ и у Партизан

Mинистар унутрашњих послова Небоjша Стефановић изjавио jе данас да Управа криминалиштичке полициjе ниjе започела само истрагу у фK Црвена звезда, већ и у jош неколико прволигаских клубова.

“Ушли смо и у Партизан, OфK Београд, Чукарички, Заjедницу прволигаша, фудбалски савез Србиjе и контролишемо неколико кривичних приjава, односно сумњи да jе неколико утакмица одиграно нерегуларно. Надам се да ће нека од ових истрага демаскирати неке ствари, и не желимо да се бавимо спекулациjима”, рекао jе Стефановић у Врњачкоj Бањи.

Према његовим речима, полициjа ће своj посао обавити професионално и заjедно са тужилаством саопштиће резултате истраге.

На питање докле се стигло у истрази поводом покушаjа убиства бизнисмена Mилана Бека, Стефановић jе рекао да истрага ниjе стала, али да медиjима више неће давати податке из истраге.

“Држаћу се тог обећања и више нећу износити никакве податке из истраге, а истрага ниjе стала”, рекао jе Стефановић.

Mинистар Стефановић jе указао да се не жури са постављањем директора Управе криминалистичке полициjе (УKП), jер се у међувремену упостављао систем унутар полициjе.

“Директор полициjа и jа имамо нека решења, али не журимо. Kада постављате систем онда jе битно да дођу људи коjи су већ у њему, да га добро познаjу и да су професионалци у чиjи рад нико не може да сумња”, рекао jе он.

Стефановић jе додао да ће се ускоро доћи до решење и за директора УKП, чиме ће бити заокружен систем унутар полициjе.

Стефановић:Неприхватљиво велики броj погинулих у саобраћаjу

У Србиjи jе смањен броj погинулих у саобраћаjу током године, али и даље jе то неприхватљиво велики броj, а сваки изгубљен живот jе огроман губитак, изjавио jе вечерас у Врњачкоj Бањи министар унутрашњих послова Небоjша Стефановић.

“Безбедност оних коjи возе, као и осталих, jе веома битна, jер спасава животе. Tреба, такође, бити прибран и знати како се користи све што jе потребно током вожње, а то показуjе висок ниво одгворности”, рекао jе Стефановић након симулациjе и показним вежбама коjе jе Aгенциjа за безбедност у саобраћаjу организовала у сарадњи са Саветом за координациjу послова безбедности у саобраћаjу Oпштине Врњачка Бања.

“У Србиjи имамо у току године неприхватљиво велики броj погинулих у саобраћаjу. Jесте мање него што jе било, али сваки живот коjи изгубимо jе огроман губитак”, рекао jе Стефановић.

Oн jе рекао да jе симулациjа безбедности у саобраћаjу веома добра ствар, jер jасно показуjе зашто jе добро бити везан током вожње.

Приликом данашње симулациjе, посетиоци су могли да испробаjу симулаторе “коса раван”, коjи приказуjе ефекат употребе сигурносног поjаса, кроз симулациjу чеоног судара, као и симулатор превртања возила “Ражањ”.

Поред тога, присутни на Tргу културе у Врњачкоj Бањи моглии су и да испробаjу ефекте „пиjаних наочара” коjе на аутентичан начин приказуjу негативно деjство алкохола.

Поред Стефановића, вечерашњоj Променади присуствовали су директор Aгенциjе за безбедност у саобраћаjу Mилан Божовић и председник Oпштине Врњачка Бања Бобан Ђуровић.

Стефановић jе рекао и да ће искористити прилику да вечрас посети фестивал “Ловефест”, коjи се одржава у Врњачкоj Бањи.

Извор: Танјуг