Стефановић: Прошло је време партијске полиције

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић поручио је данас да ће нови Закон о полицији омогућити запошљавање без конкурса једино деци чији су родитељи рањени или погинули бранећи безбедност Србије.

Стефановић је то рекао одговарајући шефу посланичке групе СДС Марку Ђуришићу који је казао да ће тај Закон омогућити министру унутрашњих послова да запошљава полицајце страначки и без конкурса.

“Врло јасно пише: Могуће је запошљавање без конкурса само у случајевима породица погинулих и рањених полицајаца. То смо оставили као могућност. Зар је требало да ту децу оставимо на улици, а очеви и мајке им дали животе за безбедност Србије. Наравно да ћу се борити да та деца имају бар нешто од ове државе”, одговорио је Стефановић.

Министар унутрашњих послова упитао је Ђуришића колико је деце чији су родитељи погинули у војсци или полицији запослено у време Бориса Тадића, наводећи да их “није занимало што су дали животе за ову земљу, јер да их је занимало они би запослили, осим страначких ботова, и неког од те деце”.

Такође, Стефановић је и упитао “где су ти људи које је СНС партијски запослила”.

“Да није Вадимир Ребић који 25 година ради у полицији? Ниједног начелника полиције нисам довео, не знам како се зову ти људи, нашли су се у полицији тако што смо расписали конкурс”, указао је Стефановић.

Како је рекао, ко би боље знао о партијској полицији него Ђуришић у чије време се све партијски одлучивало.

“Знају то врло добро Београђани, зато су добро сада проценили, када су изашли на изборе”, рекао је Стефановић и додао да свакодневно слуша да је полиција “партијска војска”, а да су полицајци “криминалци, хоштаплери…”

Ђуришић је критиковао и поједине одредбе закона о ДНК регистру, наводећи да је предложеним решењем предвиђено да се безбедносне провере, поред оних који се запошљавају у МУП-у, односе и на лица која су у непосредном окружењу лица које се безбедносно штити.

“Где се тај круг завршава?. . . Долазимо да ће свако моћи да буде провераван од стране МУП-а. Знамо државе у којима се на такав начин држава односила према правима грађанима… Можемо да их зовемо фашизмом, овако или онако, али историја је пуна таквих примера”, рекао је Ђуришић.

Ђуришић је коментарсио и закон о странцима и упитао да ли су поједини странци и инвеститори, попут извесног Василева из Бугарске, за којег је рекао да је за њим била расписана европска потерница, или “бизнисмен Гица из Румуније, који је добијао послове са државом” и упитао да ли се Србија “претвара у сигурну кућу за криминалце”.

Министар Стефановић је подсетио Ђуришића да су у време ДС инвеститори углавном били из Црне Горе и да су одатле “углавном долазили из два или три клана”.

“Али, то време у Србији је прошло, овде нема нарко кланова и нарко мафије која може на озбиљан начин да угрози Србију, као што се то некада могло”, рекао је Стефановић.

Према мигрантима као и до сада, пристојно и хумано

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић поручио је данас да ће се МУП према мигрантима односити као и до сада на миран, цивилизован и хуман начин, али и да неће допустити да било ко чини прекршаје на нашој територији.

“Покушавамо да мигрантску кризу решимо на начин да будемо пристојни и хумани према мигрантима. Јер шта би била алтернатива? Да пошаљемо полицију да их ”умлати” и камионима врати назад? Ја нећу наредити да се батина било ко у овој земљи па макар то био и мигрант”, рекао је Стефановић говорећи о одредбама предложеног закона о азилу, а током скупштинске расправе.

Стефановић је подсетио да су привредници у Шиду имали неколико инцидената са мигрантима и додао да је полиција једино тада мало оштрије реаговала, с намером да свим мигрантима упути поруку да су добродошли у Србију али да се не могу понашати како желе.

“Број миграната који се налази на територији наше земље, већ неких годину и по дана, је негде од три до три и по хиљде, то су бројеви у којима се крећу и они се незнатно мењају из недеље у недељу”, истакао је Стефановић.

Поновио је да се полиција у Србији неће насилно понашати према мигрантима, и подсетио да је један дан “батинања” миграната у Македонији, “скупо коштао” ту државу и њену репутацију у свету.

Подсетио је и да многим мигрантима Србија није крајња дестинација, те да су се у разговорима са њима многи из центара за азил, али и он лично, уверили да мигранти желе у Немачку, Швајцарску, Француску…

“Чули су да су тамо примања далеко боља или да имају боље услове социјалне помоћи или имају некога од чланова породице који су тамо и они желе да иду тамо. Међутим, кључно питање је шта радити са људима који нису избеглице, већ економски мигранти, а нашли су се на нашој териорији”, запитао се министар.

Рекао је да ће се наставити са контролом бројности миграната и у будућности, те ако дође до повећања кризе Србија ће реаговати и у том је смислу, како је рекао, за “оштрији пролазак” на границама, али не у виду застрашивања, већ увођење веће контроле по питању ко бежи од рата, а ко је економски мигрант.

Министар сматра да је Србија током мигрантске кризе добро заштићена и наглашава да “већина грађана у Србији није уживо никада видела ниједног мигранта”.

Он је навео да је током мигрантске кризе Србији потребна помоћ унутар државе, али и од међународних организација, подсетивши да су УН и ЕУ новцем помогле мигрантима широм Србије тако што су реконструисали центре за смештај азиланата.

“Ово је питање које Србија сама не може да реши. За тренутни број миграната имамо довољно средстава и довољну помоћ, те за нас то није превелики проблем, али то не значи да ће Србија бити паркинг за мигранте. Трудићемо се да направимо систем који функционише и наравно да ћемо пажљиво пратити повећање миграната на грчким острвима”, закључио је Стефановић.

 

Извор: Танјуг