Стефановић: Резултати Управе саобраћајне полиције допринели већој безбедности грађана

rezultati-saobracaj-453

Министар унутрашњих послова Републике Србије др Небојша Стефановић изјавио је данас да су резултати и активности, које је саобраћајна полиција остварила у претходних година дана, допринели повећању осећаја безбедности грађана, смањењу броја саобраћајних незгода и погинулих на путевима у Србији и додао да таква пракса и у наредном периоду мора бити настављена.

„Желим да вам се захвалим за добар и квалитетан рад. Огромним ангажовањем и залагањем, што показују резултати остварени претходних годину дана, показали сте да саобраћајна полиција постаје све озбиљнији стуб Министарства унутрашњих послова“, рекао је Стефановић на састанку са припадницима саобраћајне полиције у седишту Министарства.

Истакавши да свима који су починили саобраћајни прекршај, ма ко они били, казна мора бити наплаћена, Стефановић је поручио да то мора бити систем који ће функционисати на територији целе Србије, у свакој полицијској станици.

„Само на тај начин смањује се број саобраћајних несрећа, број повређених и погинулих. Не смемо дозовилити да се током вожње користи мобилни телефон, да људи возе у алкохолисаном стању и да прекорачују брзину кретања, возе без сигурносног појаса…“, нагласио је Стефановић.

Министар је најавио да ће акције саобраћајне полиције – појачана контрола саобраћаја, контрола возила високе класе, које је јавност позитивно оценила, бити спровођене и у наредном периоду.

Говорећи о корупцији у полицији, Стефановић је поручио да ће Сектор унутрашње контроле бити знатно оснажен и да је Министарство апсолутно посвећено борби против те негативне појаве.

„Хиљаду добрих дела полиције су ништа спрам једног лошег дела које види јавност. Један корумпиран човек, који прође некажњено, ствара слику у јавности да је такав цео систем. Ви то можете да зауставите, шаљући снажну поруку да нико није привилегован и да ће сви који се огреше о закон бити санкционисани“, истакао је Стефановић.

Начелник Управе саобраћајне полиције Министарства унутрашњих послова Владимир Ребић истакао је да је за првих четири месеца ове године, саобраћајна полиција открила око 300.000 прекршаја, што је за 56 одсто више у односу на исти период прошле године.

Представљајући резултате рада саобраћајне полиције, Ребић је прецизирао да је откривено 89.500 прекршаја прекорачења брзине кретања, 15.460 возача који су возили под дејством алкохола, око 10.500 прекршаја пешака, 56.000 прекршаја некоришћења сигурносних појасева.

Према његовим речима, пресретачи су у првих пет месеци ове године открили укупно 6.862 прекршаја, што је скоро једнако броју прекршаја које су открили током целе 2014. године, када су санкционисали 6.885.

Он је указао да је 2014. године, од 1981. године, од када се води евиденција о броју погинулих у саобраћајним незгодама, забележен најмањи број погинулих на путевима у нашој земљи, 536 људи.

Ребић је указао да ће акценат рада саобраћајне полиције, током предстојеће туристичке сезоне, бити обезбеђење максималне проточности саобраћаја у зонама граничних прелаза и наплатних станица на ауто – путу, обезбеђење великих манифестација које се током лета одржавају у Србији и појачана контрола алкохолисаности возача, свакоднавна контрола брзине кретања, коришћења сигурносних појасева, као и брз излазак на место саобраћајне незгоде и професионално обављање увиђаја.

Извор: Министарство унутрашњих послова