Стефановић: Са руским експертима против сајбер криминала

Србија блиско сарађује са државама које желе да нам помогну у борби против тероризма и организованог криминала, који се због финансирања, врло често повезује са тероризмом, истакао је у разговору за данашњу “Политику” министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

“С безбедносним структурама Руске федерације имамо врло добре односе, посебно након прошлогодишње посете нашој земљи секретара Савета безбедности Руске Федерације Николаја Патрушева”, рекао је Стефановић који је прошле седмице боравио у Москви, где се састао и са руским колегом Владимиром Колокољцевом.

Упитан да ли ће наша полиција помоћи руском колегама приликом одржавања светског фудбалског првенства у Русији, он је истакао да очекује да ће један део наших навијача отићи у Русију, поготово уколико се тамо пласирамо.

“Исказали смо спремност да један део људи који се бави одржавањем јавног реда и мира, али и инспектори криминалистичке полиције, оду у Русију и помогну колегама у контроли наших држављана. Желимо да спречимо да изврше неко прекршајно или кривично дело, али и да заштитимо наше грађане од било какве провокације или неког кривичног дела на њихову штету”, рекао је Стефановић.

На питање у чему се састоји сарадња са московском полицијом, он је додао да је са министром Колокољцевом разговарао о томе како да се унапреди свакодневна сарадња.

“Закључили смо да већ имамо одличне односе у оквиру Интерпола, где размењујемо велики број информација које се тичу организованог криминала. Договорили смо се да њихови експерти покажу нашим људима како се руска полиција бори против оганизованог и сајбер криминала, како се боре против илегалних миграција, али и против трговине наркотицима”, истакао је министар Стефановић.

Упитан каква је конкретна корист од сарадње минитарства унутрашњих послова Србије и Русије, он је указао да је српска полиција добила прилику да сарађује са различитим безбедносним структурама, не само са руским Министарством унутрашњих послова, већ и са Федералном службом за обезбеђење, са Националном гардом и другим безбедносним институцијама.

“Кроз размену информација, различите обуке и предавања експерата подижемо и способност српске полиције да се суочи са свим облицима организованог криминала и потенцијалног тероризма. У Москви сам имао прилику да посетим и команду Националне гарде Руске Федерације и да се уверим да је реч о веома добро обученој јединици са дугом традицијом, која се укључује у решавање најсложенијих ситуација у борби против тероризма и организованог криминала”, нагласио је Стефановић.

Говорећи о споразума које су два министарства потписала, он је рекао да су то оквирни споразуми који омогућавају размену експерата, одлазак наших припадника полиције у Русију, али и долазак њихових инструктора код нас.

Извор: Танјуг