Стефановић: Изетбеговић није свестан озбиљности своје изјаве

Свако ко каже да хоће да призна такозвану независност Косова врло директно позива на непоштовање суверенитета и територијалног интегритета Србије и нисам сигуран да ли је Изетбеговић свестан озбиљности своје изјаве, рекао је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Стефановић је за ТВ Прва рекао да је изјава бошњачког члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића да се нада да ће његова земља признати независност Косова, недобронамеран и штетан потез, те да се у томе види разлика у његовом и у приступу српског председника Александра Вучића.

“Александар Вучић се у тренутку када су га напали у Сребреници, вратио у Србију, дошао да председава седницом Владе и рекао да хоће да пружи руку пријатељства, да разговара и да гради мир”, рекао је Стефановић и додао да од тада српска влада инвестира у БиХ, гради додатну инфраструктуру, повезује људе и уздржава се од било какве изјаве да би задржала стабилност.

“То је позиција Александра Вучића, а имате и Бакира Изетбеговића који у првој прилици коју има, каже да ће нарушавати територијални интегритет Србије. То је ужасан проблем за стабилност читавог региона и нисам сигуран да ли је Изетбеговић свестан озбиљности овакве изјаве и колико она нарушава све што смо до сада градили”, оценио је Стефановић.

Стефановић је и секретар Савета за националну безбедност, а седница тог тела је, након Изетбеговићеве изјаве, сазвана за четвртак.

Како каже Стефановић, о тој изјави ће дефинитивно бити речи, а остаје да се види да ли ће се говорити о још неким тачкама које се везују за безбедност Србије.

“Свакако да ће то бити кључна тачка и о томе ћемо разговарати на највишем нивоу како бисмо сагледали ста ће бити одговор Србије на ово што се тумачи као једно озбиљно уношење нестабилности у читав регион”, поручује Стефановић.

Упитан да прокоментарише да ли је Изетбеговић због овога изгубио кредибилитет по питању Републике Српске, Стефановић каже да не жели да квалификује како ће се развијати ти односи пре него што Србија заузме став.

“Видећемо шта ће бити председников предлог у четвртак али свакако да нам неће бити лако да се понашамо као да се није догодило и да преко тога пређемо као да је упућен један леп поздрав и жеље за просперитеом и напретком”, каже Стефановић.

Он додаје да ће Изетбеговићева изјава бити камен спотицања као што су, према његовим оценама, и нерешене истраге о покушају линча на председника Србије.

Извор: Танјуг