Стефановић: Скандалозни притисци које спроводе Пајтић и њему блиски људи

Beograd, 25. marta 2016. - Ministar unutrasnjih poslova Nebojsa Stefanovic na danasnjoj sednici Vlade Srbije. FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIC/ bk

Шокиран сам кампањом која се води против дела медија и појединих новинара, чији је, очигледно, једини грех што пишу на начин и оно што се не допада Бојану Пајтићу, Демократској странци и свима онима који су са њима блиски.

Сматрам да су скандалозни притисци које спроводе Бојан Пајтић и њему блиски људи из различитих друштвено-политичких кругова, и да, уколико одмах не престану да етикетирају новинаре, чије писање им није по вољи, начиниће огромну штету и српском новинарству и свим демократским процесима у Србији.

Данас нема места за лицемерну борбу за слободу мишљења, јер грађани Србије су дуго, више од деценије, трпели снажне нападе цензуре, страховали због мишљења моћника из врха ДС-а, јер ми као друштво у целини морамо да се развијамо и напредујемо, што подразумева пре свега слободу мишљења и говора.

Слобода новинарства, што је и основа демократије, подразумева плурализам мишљења, право да се другачије мисли, говори и пише, и то, ми, који смо јавне личности, пре свих, морамо да подржимо, а не да се боримо против.

Дужни смо да трпимо различите оцене, и сва питања новинара, и онда када нам се лично не допадају.

Позивам, зато, Бојана Пајтића, Демократску странку, и све њима блиске друштвено-политичке раднике, да престану са тровањем јавног простора Србије, ширењем говора мржње, нападима на медије, као и све оне који су нам годинама објашњавали шта значе демократија, слобода говора, слободно и критичко новинарство, да сада осуде овакву врсту притиска, јер слобода медија мора да постоји и онда када се некоме, па био то и Пајтић, садржај нечијег текста, дела, не допада.