Стефановић: Смањуjе се броj илегалних прелазака границе

07

Министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић поручио је синоћ, приликом обиласка припадника полиције и Војске Србије који су ангажовани на заштити државне границе према Македонији, да се смањује број миграната који покушавају да илегално уђу у нашу земљу и додао да Србија показује да може да се носи са мигрантском кризом.

Министар Стефановић је нагласио да је желео да се лично увери у каквим условима живе и раде припадници полиције и Војске, који спречавају илегални прелазак, као и да се увери у прве резултате заједничких активности наших безбедносних снага.

“Очигледно је да су први резултати добри, наравно прерано је за неке дубље анализе и оцене, али се почетни тренд показао као добар. Ангажовање припадника полиције и Војске на заштити државне границе дало је резултате, јер опада број људи који покушавају да илегално пређу нашу границу. Када уоче наше патроле многи одлучују да се врате назад, тј. одустају од илегалног преласка државне границе”, нагласио је Стефановић и додао да је сарадња полиције и Војске одлична.

Стефановић је прецизирао да је за пет дана на границама са Бугарском и Македонијом више од 1.000 људи спречено да илегално уђе у Србију.

“У овом граничном појасу где се сада налазимо припадници полиције и Војске Србије током ноћи спрече од 50 до 70 људи који желе да пређу границу без папира, а те акције се најчешће дешавају на тешко приступачном терену” објаснио је министар полиције.

Стефановић је рекао да држава Србија поступа у складу са законом и сваком лицу омогућава да оствари право на азил или их смешта у прихватилиште, али да неће дозволити илегалан прелазак границе.

“Поред снага које обезбеђују границу према Македонији или према Бугарској, такође намеравамо да ојачамо патроле војске и полиције на административној линији са Косовом и Метохијом. Већ смо дали инструкције у циљу спечавања илегалног преласка због нових потенцијалних рута, које се могу отворити и према Црној Гори. Желимо да обесхрабримо свакога ко мисли да ће се затварањем овог дела границе отворити могућност у неком другом делу граничног појаса”, указао је министар.

Стефановић је истакао да Србија наставља да сарађује са свим нашим комшијама и државама Европе на проналаску решења које ће омогућити праведну процедуру и да се људима која долазе из ратом захваћених подручја пружи шанса да обезбеде бољи живот за себе и своје породице.

“Србија у томе не може да буде сама нити Србија може да дозволи да наша земља буде територија на којој ће се сви они, које нико не жели у Европи, да се стационирају”, поновио је министар.

Одговарајући на питање о повезаности мигрантске кризе и потенцијалног тероризма, Стефановић је истакао да у овом тренутку не постоји директна веза.

“Оно што је добро, све наше безбедносне структуре свакодневно се састају и сагледавамо све могуће претње тероризма“, навео је министар Стефановић и нагласио да је Србија још раније превентивно деловала и предузела све мере заштите. Помно пратимо сваку могућу радикализацију, сваки могући екстремни иступ, дешавања у Европи“, истакао је Стефановић и додао да наша земља има разрађене планове реаговања већ две године уназад и процедуре које поштују сви државни органи.

02

Извор: Министарство унутрашњих послова