Стефановић: Снажно ћемо одговорити на криминал

unnamed-1

Потпредседник Владе и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић поручио је данас да Србија има капацитета и да је спремна да се у потпуности ухвати у коштац са организованим криминалом.

„Пресекли смо више ланаца трговине наркотицима, а само ове године запленили смо више од 2,5 тоне различитих наркотика. Разбијени су канали којима је кријумчарена дрога у Србију, а у земљама западне Европе је, захваљујући доброј сарадњи српске полиције и полиција тих држава, откривено неколико лабораторија за узгој марихуане“, рекао је Стефановић на отварању Регионалне конференције “СОЦТА“ у Београду.

Министар је истакао да је ове године криминалистичка полиција процесуирала 12 организованих криминалних група са укупно 104 члана, које су се бавиле пре свега кријумчарењем наркотика, али и кријумчарењем људи, нафте и делима из области високотехнолошког криминала.

„Организовани криминал је најопаснија форма криминалитета која, ако јој се ефикасно не стане на пут, може да подрива темеље правне државе, руши поверење грађана у институције, негира законитост и све остало што може да нанесе штету и несагледиве последице по државу и по грађане. Зато наш одговор мора бити снажан и јединствен“, поручио је Стефановић.

Министар је нагласио да је за успешну борбу против организованог кримикнала, од изузетне важности одузимање имовине проистекле из кривичичних дела, јер се на тај начин шаље јасна порука да се криминал не исплати.

Са организованим криминалом, како је министар рекао, не можемо се обрачунати уколико државе региона, њихове полиције и правосудни органи не сарађују интензивно и координисано.

„Република Србија је отворена за сарадњу. Желимо да поручимо да је ово почетак једног новог приступа где ћемо показати да нећемо да будемо земља која ће допустити криминалцима да буду јачи од државе, па чак ни илузију да могу бити снажнији од наших држава“, нагласио је Стефановић.

Министар је објаснио да су «Регионалну процену претњи од тешког и организованог криминала» заједнички припремиле полиције Србије, Црне Горе и Македоније, и да она представља потврду регионалне привржености и спремности за заједничку борбу.

„Поједине интересне групе највише би волеле да се Србија врати уназад. Било је покушаја да се мафијашки обрачуни пренесу на улице Београда и других градова у Србији, како би се ојачао њихов криминални утицај. На то ћемо одговорити снажно и бескомпромисно“, нагласио је министар Стефановић.

Говорећи о документу СОЦТА, министар је рекао да он омогућава свеобухватно сагледавање актуелног стања и кретања организованог и тешког криминала и последица које га проузрокују.

unnamed-2

Осим министра др Небојше Стефановића, на конференцији су говорили и министри унутрашњих послова из Црне Горе и Македоније – Горан Даниловић и Оливер Спасовски, шеф Мисије ОЕБС у Србији Андреа Орицио, амбасадор Швајцарске Филип Ге, Николас Бизел из ЕУ делегације у Србији и Јулија Виедма из Европола.

Извор: Министарство унутрашњих послова