Стефановић: Србија отворена за инвеститоре из Азербејџана

stefanovic-mamadajev

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић изјавио је данас, на крају дводневнe посете Азербејџану у оквиру које је разговарао са највишим званичницима те државе, да је Србија отворена за инвеститоре из те земље.

„Србија је, имајући у виду добра искуства која је имала са азербејџанским компанијама,  отворена за инвеститоре из те земље. Желимо да им пружимо свако могуће уверавање да су у нашој земљи сигурни и безбедни, да је Србија стабилна и да има економију која напредује“, рекао је Стефановић у Бакуу.

Резимирајући резултате посете, министар је прецизирао да Србија жели да отвори врата свим будућим инвеститорима из Азербејџана, који у нашој земљи могу да отворе нова радна места за наше грађане, али и да остваре профит.

Током дводневне посете Азербејџану министар Стефановић састао се са председником те земље Илхамом Алијевим, председником азербејџанског парламента Огтајом Асадовим, министром унутрашњих и спољних послова Рамиљом Усубом и Елмаром Мамадајевим  и министром за ванредне ситуације Азербејџана Камаладином Хајдаровим.

Стефановић је са високим званичницима Азербејџана разговарао и о  унапређењу сарадње у области безбедности, полицијској сарадњи у борби против организованог криминала и тероризма, размени информација везаних за миграције и свим осталим питањима која могу допринети ефикаснијем раду полиције.

У разговору са председником парламента Асадовим, министар Стефановић изразио је захвалност на принципијелној подршци и пријатељству које Азеребејџан пружа Србији, која се како је објаснио, не заснива само на лепим речима, већ на конкретној сарадњи и међусобној подршци у различитим мађународним институцијама.

Стефановић је додао да се та сарадња огледа и у будућим инвестицијама у области енергетике, изградње путева, као и безбедности.

Стефановић и Асадов потврдили су добру парламентарну сарадњу и сагласили се да Србија, имајући у виду услове које је испунила, из  мониторинг фазе Савета Европе треба да пређе у постмониторинг фазу.

Министар Стрефановић и министар спољних послова Азербејџана Мамадајев закључили су да је неопходно продубити даљу сарадњу двју земаља и истакли значај међусобне подршке у међународним институцијама.

У разговору са министром за ванредне ситуације Азербејџана Хајдаровим, српски министар полиције захвалио је на подршци коју је та земља пружила Србији за време поплава 2014. године.

Стефановић и Хајдаров договорили су заједничке обуке припадника Сектора за ванредне ситуације, које ће омогућити размену искустава и унапређење знања.

Извор: Министарство унутрашњих послова