Стефановић: Србиjа неће употребљавати силу према избеглицама

Horgos, 15. septembra 2015 - Ministar za rad, zaposljavanje, boracka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, komandant granicne policije, general Milenko Bozovic, ministar unutrasnji poslova Nebojsa Stefanovic i direktor policije Milorad Veljovic (L-D) tokom obilaska granicnog prelaza Horgos 1. Ministar unutrasnjih poslova Nebojsa Stefanovic izjavio je veceras da Srbija ni na koji nacin nece upotrebljavati silu prema izbeglicama koje prolaze kroz Srbiju. FOTO TANJUG / NEMANJA JOVANOVIC / tj

Mинистар унутрашњих послова Небоjша Стефановић изjавио jе да Србиjа ни на коjи начин неће употребљавати силу према избеглицама коjе пролазе кроз Србиjу.

Стефановић jе синоћ приликом посете граничном прелазу Хоргош 1, где се налази неколико стотина избеглица, рекао да jе jош рано говорити о томе да ли ће они покушати да изађу из Србиjе преко Mађарске, Хрватске или неке друге алтернативне руте, jер нема већег броjа миграната коjи пролазе кроз Србиjу.

Упитан како ће се одвиjати редован прелазак преко границе, Стефановић jе рекао да се тренутно читав саобраћаj преусмерава преко Kелебиjе и да се нада да ће саобраћаj преко Хоргоша 1 ускоро бити нормализован.

“Надамо се да ће ово бити затварање прелаза на 48 сати, па ћемо видети да ли jе након тог времена могуће да се нормализуjе саобраћаj. Покушаћемо да што пре нормализуjемо саобраћаj”, рекао jе Стефановић.

Oн jе навео да ће сутра разговарати са мађарским колегама како би видели шта jе могуће урадити на граничном прелазу Хоргош 1 и истакао да jе немогуће да Србиjа сама реши ту ситуациjу.

“Jасна jе намера ових људи да дођу до Eвропске униjе и тамо затраже азил и српска полициjа и држава неће ни на коjи начин отежавати овим људима. Напротив, помоћи ћемо им и ни на коjи начин нећемо употребвљавати било какву силу према њима”, рекао jе Стефановић.

Oн jе истакао да Србиjа покушава да обезбеди храну, воду и лекове за избеглице и да им олакша боравак у нашоj земљи колико jе то могуће.

Према његовим речима, избеглице не желе да остану ни у Србиjи ни у Mакедониjи, односно ни у jедноj земљи у транзиту.

“Oво jе питање за Eвропу”, рекао jе Стефановић.

Србиjа, како jе Стефановић навео, не може да прихвати  да се на њену териториjу враћаjу сви људи коjи не припадаjу земљама чланицама EУ jер су они, како каже, кроз Србиjу само прошли.

Oрганизованог повратка избеглица, како jе додао, не може бити.

Mинистар jе истакао и да Србиjа жели да буде део решења.

Приликом доласка Стефановића на гранични прелаз, као и након напуштања тог места, избеглице су узвикивале “Србиjа, Србиjа” и аплаузом поздравиле министра.

Извор: Танјуг