Стефановић: Србиjа ниjе угрожена тероризмом

Beograd, 27. july 2012 - Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanovic obraca se predstavnicima medija posle sastanka sa ambasadorkom SAD u Srbiji Meri Vorlik  u Domu Narodne skupštine. FOTO TANJUG / ZORAN ŽESTIC / dmm

Безбедносне провере показуjу да Србиjа ниjе угрожена тероризмом, али jе ниво приправности ипак подигнут из превентивних разлога, поручио jе данас министар унутрашњих послова Небоjша Стефановић.

Стефановић jе на питање новинара рекао да се виши ниво безбедности примењуjе већ две године управо како би се осигурало да грађани Србиjе не буду угрожени.

“Tо доста зависи и од обавештаjног рада. Oслањамо се на обавештаjну сарадњу са партнерским службама у региону и земљи”, рекао jе министар.

Oн jе додао и да полициjа у већем броjу присуствуjе догађаjима на коjима се окупља већи броj грађана, као и да спроводи посебну контролу обjеката од посебног значаjа, попут водовода и електро-мрежа.

И током новогодишњих празника, нагласио jе Стефановић, биће ангажован довољан броj припадника полициjе.

“Oчекуjем да све прође мирно и да не буде било каквог безбедносног угрожавања”, закључио jе министар полициjе.

Безбедност Лаврова ниjе била угрожена

Безбедност свих гостиjу Србиjе, па и министра спољних послова Руске федерациjе Сергеjа Лаврова, ни у jедном тренутку ниjе била угрожена, поручио jе данас министар унутрашњих послова Небоjша Стефановић.

Oдговараjући на питање новинара како jе могуће да се Немања Ристић, коjег jе црногорско тужилаштво обухватило наредбом о проширењу истраге за планирање терористичких напада, нађе поред шефа руске дипломатиjе, Стефановић jе одговорио да jе Лавров био потпуно безбедан.

“Био jе одређен довољан броj полициjских припадника коjи су били уз Лаврова и његова безбедност ни у jедном тренутку ниjе била угрожена, као што ниjедан гост Србиjе, ни у jедном тренутку ниjе био угрожен на било коjи начин”, рекао jе Стефановић.

Oн jе додао и да би службеници полициjе привели Ристића да jе за то постоjао налог, и да jе сваки грађанин, уколико такав налог не постоjи, невин док се не докаже супротно.

“Наш задатак jе да госта обезбедимо на начин да било коjе лице не може да му нашкоди. И ми смо то обезбедили”, рекао jе Стефановић.

Упитан да ли jе Ристић на Интерполовоj потерници, министар jе одговорио да то не зна, нити да му jе посао то да зна.

Предистражни поступак о рушењу у Савамали траjе

Mинистар унутрашњих послова Небоjша Стефановић одбацио jе данас тврдње да MУП игнорише захтеве Tужилаштва у случаjу рушења обjеката у Херцеговачкоj улици у Савамали.

Истражни поступак о том случаjу jош траjе, рекао jе Стефановић и поручио да нико не треба да брине jер ће полициjа урадити своj посао.

Стефановић jе, одговараjући на питања новинара, рекао да ниjе упознат са детаљима истраге, али и да о њоj не би могао да говори чак и да има било каква сазнања.

“Полициjа ће урадити своj посао, немоjте да бринете. Mи се боримо против сваке врсте криминала и корупциjе. Сазнаћете све информациjе када за то дође време. Tужилаштво ће саопштити резултате истраге”, рекао jе Стефановић, коjи jе и потпредседник Владе Србиjе.

Стефановић наjавио наставак модернизациjе полициjе

Стефановић jе изjавио да ће и у 2017. години бити настављена модернизациjа полициjе, наjављуjући набавку нових возила и опреме за припаднике MУП-а.

Стефановић jе казао да jе ове године захваљуjући уштедама коjе jе MУП остварио, али и одлуци премиjера Aлександра Вучића, модернизовано 40 оклопних возила коjа користе припадници жандармериjе за обављање наjтежих задатака.

Oн jе додао да jе ове године набављено 120 возила за полициjске станице, додаjући да jе то само почетак модернизациjе.

“Следеће године планирамо да уђемо у фазну набавку jедног већег броjа возила. Разумем у каквоj су ситуациjи они коjи се превозе тим возилима, полицаjце коjи раде у тежим условима, али jе данас држава нашла начин да они више не чекаjу униформе неколико година, добиjаjу их редовно”, рекао jе Стефановић.

Поред набавке нових возила, Стефановић jе за следећу годину наjавио куповину униформи за комплетан састав интервентних jединица полициjе, граничне полициjе и jедан део за жандармериjу.

Набавља се све што jе потребно како би њихов рад био ефикасниjи, додао jе министар.

Стефановић сматра да jе политика државе према снагама безбедности добра и подсећа да jе припадницима воjске и полициjе плата повећана за пет одсто.

Све се то ради на реалним основама, истакао jе он.

“Oво jе већ друга година да плата може да се повећа и да можемо да инвестирамо у модернизациjу полициjе и воjске”, рекао jе министар.

Стефановић jе изразио задовољство што расте поверење грађана у полициjу.