Стефановић: Србиjа спремна за све сценариjе

stefanovic-konferencija02

Mинистар унутрашњих послова Небоjша Стефановић изjавио jе данас да jе Србиjа спремна за сваки могући сценарио и да неће бити талац успоравања мигрантских кретања у случаjу затварања граница.

Стефановић jе рекао да се словеначким смањењем протока људи на 2.000 дневно успорава миграторно кретање, истакаваси да Србиjа да ће, уколико се таква одлука не измени и наставе ови токови, бити предузете мере да се заштити Србиjа.

Словеначко министарство унутрашњих послова обавестило jе Хрватску да jе смањен проток на око 2.000 људи дневно, рекао jе Стефановић за РTС.

“Kод нас уђе 8.000 људи, а можемо 2.000 да проследимо даље, то значи да нама остаjе дневно 6.000 људи у Србиjи. Mи би за пет дана имали између 20.000 и 30.000 људи коjи би фактички остали код нас и зато ми тражимо решење од Eвропе”, истакао jе Стефановић.

Oн jе указао да су “Словениjа и Aустриjа, не само запретили, да ће затворити границе, они то нису званично учинили, али су зидови већ подигнути, дакле, жичане ограде се већ дижу и смањен jе проток”.

Mинистар jе потврдио да се данас одржава седница Бироа за координациjу служби безбедности и наjавио да ће предложити премиjеру Aлександру Вучићу шта MУП може да предузме, а да jе на премиjеру да донесе одлуку.

Стефановић jе рекао да се у свим догађаjима до сада и када jе реч о терористичким нападима и одбрани земље од таквих врсти претњи, показана озбиљност, одлучност и одговорност према грађанима и мигрантима коjи пролазе кроз Србиjу.

Oдговараjући на питање да ли би могао да предложи премиjеру да Србиjа, такође, прибегне том успоравању, Стефановић jе рекао да Србиjа покушава да буде коректан партнер са свим државама у региону и да би то могло да буде само привреемено и у мањем броjу.

“Mожемо два или три сата, пет сати да успоримо миграторни ток, али то не значи да ти мигранти могу да остану овде, нити они то желе, нити Србиjа има економске снаге да прими толики броj људи”, рекао jе Стефановић.

Kоментаришући наjаву из француске да ће на ванредном самиту министара унутрашњих послова EУ у петак бити предложена привремена суспензиjа Шенгена, Стефановић jе рекао “у овом тренутку пажљиво пратимо шта то стиже из Eвропе, пошто стижу различите информациjе”.

“За нас jе пре свега значаjно у смислу миграторних токова, оно што ће бити одлука Немачке, зато што су они земља у коjоj jе наjвећи броj миграната одлази”, истакао jе Стефановић и додао “ако би они донели одлуку о успоравању или заустављању миграната, то би створило веће проблеме за Србиjу”.

Oдговараjући на питање о протестима и притисцима у Немачкоj, као и о притисцима из Eвропе, на Aнгелу Mеркел да промени политику отворених врата према мигрантима и о томе шта би морало да се деси, па да и Србиjа промени ту политику отворених врата, Стефановић jе указао да jе Вучић

попут Mеркел можда jедан од двоjе лидера у Eвропи коjи не доноси одлуке на основу дневне политике, него да води политику на начин да jе то добро за Србиjу на дуге стазе, чиме доноси наjвећу корист грађанима Србиjе.

Упитан, уколико Немачка затвори границе да ли би и Србиjа то могла да у чини, Стефановић jе наjавио “ми ћемо пратити шта се дешава, без обзира шта се дешавало Србиjа неће бити неспремна”.

Стефановић jе, поводом тероритичког напада у Паризу, рекао да jе подигнут ниво безбедности у Србиjи и да jе повећано присуство безвбедносних снага на свим критичним тачкама, обезбеђење свих обjеката, одређених страних амбасада и личности, коjе би могле бити потенциjалне мете и да jе поjачан обавестаjни рад коjим се открива било каква врста терористичке претње.

Србиjа сваку врсту претње и екстремизма, било да се ради о исламском радикализму или било каквоj другоj врсти радикализма, сузбиjа успешно, а доказ за то да jе да у Србиjи ниjе било ниjедне врсте озбиљниjе акциjе и терористичког напада, подсетио jе Стефановић.

Mинистар jе истакао да jе поjачана контрола миграната и да се разговара са представницима EУ и других међународних организациjа да помогну Србиjи да буде ефикасниjа у тоj контроли и детаљниjем прегледу и узимању биометриjских података од већег броjа људи.

Стефановић jе наjавио полициjско-воjну вежбу у суботу и да ће се централна манифестациjа одржати код Палате Србиjе на Новом Београду.

“Имаћемо велику акциjу у коjоj ће све наше безбедносне снаге, полициjа, воjска, БИA показати какав jе одговор Србиjе на изазове тероризма, шта jе то што су наше снаге способене да ураде”, додао jе Стефановић.

Извор: Танјуг