Стефановић: Терористе не називати ослободилачким покретима

nebojsa-stefanovic-foto-mup-1432118923-663677

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић изјавио је данас у Тирани да се не сме дозволити да се терористичке организације називају ослободилачким покретима и да такви покрети “не смеју бити плашт иза кога се крије екстремистичка идеја”.

“Не постоји универзални модел супростављања овом глобалном феномену, али свакако треба континуирано радити на спречавању радикализације група или појединаца. Не смемо дозволити да се терористичке организације називају ослободилачким покретима, јер се циљ деловања и удруживања терориста може лако препознати”, рекао је Стефановић на Регионалном самиту о борби против насилног екстремизма.

На сесији “Јачање веза спровођења закона у заједници за борбу против насилног екстремизма”, Стефановић је истакао да је идеологија насилног екстремизма сваког дана све већа претња и највећи безбедносни изазов коме се сви морају заједнички и одлучно супротставити и на сваки покушај удара екстремиста одговорити снажно и бескомпромисно.

“Најновија догађања у Куманову, али и недавни напад на полицијску станицу у Зворнику, потврђују да је тероризам све присутнији и представља озбиљну претњу демократским начелима и слободама и главни је опонент људских права. Зато је неопходан јединствен и снажан одговор свих држава”, нагласио је Стефановић, наводи се у саопштењу МУП.

Према његовим речима, циљ Србије је да пронађе и процесуира све за које постоји сумња да пропагирају радикалну идеологију.

“Појачали смо и контролу на граничним прелазима, јер желимо да пресечемо најважније изворе финансирања терористичких група, који произлазе из илегалне трговине оружјем, наркотицима, људима”, објаснио је Стефановић.

Министар је прецизирао да је у сарадњи са суседима само током прошле године у заједничким контакт-центрима према Мађарској, Бугарској, Македонији и Хрватској размењено скоро 300 информације од оперативног значаја, које су резултирале сузбијањем различитих видова криминала и онемогућавањем ширења нелегалних послова одакле се део новца преусмерава ка терористичким организацијама.

“У прва четири месеца ове године са колегама из САД, Немачке, Француске, Аустрије, Велике Британије, Италије, Шпаније, али и са другим иностраним партнерима, разменили смо 611 оперативних информација”, додао је Стефановић, подсетивши на низ акција које су резултат успешне међународне сарадње у којима је ухапшен већи број припадника различитих криминалних група и заплењена већа количина дроге.

У циљу спречавања финансирање тероризма кроз легалне токове, како је навео Стефановић, Србија велику пажњу посветила је финансијским истрагама.

“Помно пратимо путеве новца који долази од организованог криминала и који представља једну од база за помоћ насилном екстремизму”, навео је Стефановиоћ и додао да су захвајујући проактивном приступу и великом броју финасијских истрага у последњих шест месеци донете наредбе о привременом одузимању и о забрани отуђења великог броја непокретности, чија је вредност прелази 11 милиона евра.

Подсетивши да је Србија променили кривични законик и увела два нова кривична дела – учествовање у рату и организовање учествовања у рату или оружаном сукобу у страној држави, Стефановић је истакао да захвајујући криминализацији ових дела знатно смањен број ширења радикалних идеја путем друштвених мрежа.

Извор: Танјуг