Стефановић: Транзитне миграције заједнички проблем Србије и Белгије

IMG_20150420_103316

Министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић разговарао је данас са државним секретаром за азил и миграције Краљевине Белгије Теом Франкеном о унапређењу односа између два министарства, потписивању билатералног споразума о будућој сарадњи, као и њеном унапређењу у борби против организованог, високотехнолошког и свих других видова криминала, а посебно против трговине наркотицима.

 „Полицијска сарадња је добра, али се може унапредити кроз размену више информација. Наставићемо да сарађујемо, посебно око питања азила и миграција, на чему смо интезивно радили у претходних неколико месеци“, рекао је министар.

Говорећи о напретку Србије на путу ка европским интеграцијама, Стефановић је истакао да Република Србија и Министарство унутрашњих послова завршавају трећу верзију Акционог плана. „Очекујемо да након расправе у Одбору за Европске интеграције у Народној скупштини верзија буде упућена Европској комисији, а након сагласности Европске комисије, стећи ће се сви технички услови за отварање Поглавља 24 које је веома важно за Србију и на чему интезивно дуго радимо кроз Закон о полицији“, истакао је Стефановић.

 Државни секретар Франкен похвалио је предан рад српске владе у процесу евроинтеграција. „За нас је регион Западног Балкана део Европе, о томе нема сумње. Акциони план на којем радите је добро примљен и поздрављен од стране Европске комисије и Европске уније. Европска комисија је посвећена евроинтеграцијама ваше земље. Српска влада је на добром путу, даје све од себе, напредује ка евроинтеграцијама. Отварање Поглавља 24 јако је битно због значаја питања унутрашње безбедности, рада полиције и правосуђа, зато што морамо заједно да се боримо против криминала и свих видова екстремизма“, навео је Франкен.

Тео Франкен похвалио је добру сарадњу на пољу борбе против илегалних миграција, лажних азиланата и унутрашње безбедности и позвао министра Стефановића у Брисел како би се добра сарадња озваничила потписивањем споразума. „Морам да подвучем да је Србија земља безбедног порекла, у којој су се одржали слободни избори, а формирана влада делује по демократским начелима. Стога још једном истичем да ћемо избеглице које траже азил морати да одбијемо, зато што њихово избеглиштво није политичке, него економске природе. Белгија ни сама није земља меда и млека“, нагласио је Франкен и навео транзитне миграције као заједнички проблем и Србије и Белгије. Нагласио је да ће се лично заложити да се испуне захтеви српске владе за већу подршку при обезбеђивању зелене границе.

Министар Стефановић позвао је министра и државног секретара Белгије да дођу у Београд 29. априла када ће Република Србија и Стејт Департмент САД одржати велику конференцију посвећену борби против тероризма и екстремизма, посебно ИСИС-а.

 „То је добра прилика да се и западноевропски партнери укључе у конференцију“, поручио је министар Стефановић и додао да је Република Србија максимално посвећена свим видовима борбе против тероризма и екстремизма.

Извор: Министарство унутрашњих послова